Två stycken. Historiskt!

Hej där ute!

Nu är det verkligen länge sedan jag skrev av mej i en forntida blogg. Men plötsligt händer det.
I kväll känner jag att ordet behöver spridas längre ut än på facebook och instagram. Kanske få som bryr sig, men för mej känns det bra. Luften och etern är fria (än så länge)

Uppdateringen från mitt fackliga perspektiv sammanfattas i ett ord STREJK
Sedan den 27 oktober så har våra medlemmar på Teslas verkstäder i hela landet strejkat. IF Metallförbundet har sedan 5 år tillbaka försökt förhandla med företaget, förhandlat om ett kollektivavtal för medlemmarna. Kort och gott ett avtal som reglerar lön och andra villkor på arbetsplatsen. Samma lika villkor som andra anställda på andra verkstäder har garanterat. Men nej , bolaget är inte intresserade.
Så då använder vi den rätt vi har sen gammalt, att utlysa strejk.

Tyvärr så pågår organiserat strejkbryteri både av andra anställda i bolaget men även av andra bolag som försöker täcka upp för uteblivet jobb exempelvis hämta sopor. Gör jobb som är blockerade eftersom hela LO kollektivet står bakom detta.

Detta handlar även om vilka villkor som ska gälla på Svensk arbetsmarknad. Men det kan jag återkomma till eller så läser ni det på något annat ställe, bara att googla =)

I dag kl 11.00 så utlyste vårdförbundet sin strejk. Även dom och deras medlemmar har fått nog. Tänk att behöva sätta ner foten för att man inte orkar jobba övertid, att behöva ta kampen för att få gå hem när dagen förväntas vara slut. Att behöva ta kampen för att f kortare arbetstid så att du orkar jobba med ditt jobb tills du väljer att sluta eller gå i pension. Helt otroligt i mina öron att man ska behöva ta kampen för att orka.

Men Umeå, tänk att två historiska strejker pågår samtidigt i denna stad. Jag tycker det är mäktigt och förbaskat bra. Bra att folk visar när det är nog.
Jo vårdförbundet har betydligt fler medlemmar ute i sin strejk, men en kamp för sina villkor kan, och ska inte räknas i antalet , utan det är anledningen som räknas. När man fått nog har man fått nog.
Fantastiskt

Avslutningsvis
Vi inom IF Metall kallas av en del som inte förstått vad vi tar kampen om, för maffian, lite roligt. Åk förbi Fatvägen i Umeå och ta ett snack med maffiafolket och gör själva en bedömning.
Vårdförbundets folk anses nu vara samhällsfarliga i sin kamp
När pandemin pågick så ansågs vårdpersonalen som samhällsbärande och när dom tar kampen för att själva orka arbeta , då är dom i ett andetag samhällsfarliga.
Otroligt.

Arbetstidsförkortning är provocerande för de yrkesgrupper och samhällsgrupper som är mer ”fria” under sin arbetsdag och styra sin dag och där kroppen kanske inte slits ut i förtid.
En lokal moderat politiker har i en artikel bedömt arbetstidsförkortning som en ”flumidé”, vilket torde få honom gå i taket idag när vårdförbundet vill korta sina dagar med 15 minuter.
Magiskt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.