En onsdag

I dag var det precis lika grått och tråkigt väder som det varit större delen av januari och februari. Det gjorde inte så mycket att både Axel och Frans var mycket snuviga, hostiga och febriga och vi kunde stanna i sängen. Att ringa till jobbet och säga att man inte kommer är alltid förenat med viss ångest för mig. Jag vet hur svårt det är att hitta vikarier och det är alltid lika svårt att förklara vad vikarien ska göra….men nu löste det sig bra och jag slapp det dåliga samvetet.

Nu är det fart på dem igen, Frans sov flera timmar på eftermiddan så det återstår att se när han somnar i kväll. Har infört en ny vana de veckor de är hos mig- vi lägger oss alla tre i min säng, tittar på tv och pratar lite och sedan släcker vi för att somna. Det har inte varit några bekymmer för mig att somna vid nio. Man har inte mer spännande liv än så, helt enkelt.

I går var det Fettisdag och vi fick äta bruna bönor och korv hos mamma och pappa, och till efterrätt blev det förstås en Hetvägg! Jisses vad gott det är….var mätt flera timmar efteråt. På skolan fick eleverna faktiskt varsin semla medan personalen fick köpa de som blev över. Snällt.

Såg på vk.se att Sorsele ökat sin invånarantal med hela 10 personer. Inte illa! Undrar hur de räknar då för så vitt jag vet så är då tex. antalet ensamkommande flyktingar betydligt fler än så. Men det är klart, tar man inte med dem i beräkningen så behöver man ju inte se till så att det finns resurser att ta emot dem på ett bra sätt?! Vi är ju tydligen så bra på att ta emot flyktingar i denna kommun. I mitt klassrum sitter åtta barn och ungdomar med särskilda behov som behöver det svenska språket för att få kompisar och en meningsfull fritid, för att inte tala om en bra skolgång. I tre andra grupper finns 12-13 ungdomar som vill ha idrott,slöjd, bild och hemkunskap som alla andra. Men det finns det inga pengar till.

Det är ju valår i år så politikerna borde besöka vår verksamhet för att få en bild av verkligeheten. Ni är varmt välkomna!

Nu ska vi sova och förhoppnigsvis vakna snorfria i morgon.

16 kommentarer

 1. Rune T

  Vi är många som glädjs åt den positiva befolkningsutvecklingen. Tio är ett nettoantal dvs alla som flyttat hit eller fötts minus de som flyttat härifrån eller dött. Inga fejkade siffror och inga försök att ”luras”.

  Skolledningen avgör vilka undervisningsinsatser som ska göras för våra ensamkommande. Dessa insatser betalas inte ur skolans budget, utan tas ur de medel kommunen får från Migrationsverket. Detta för att undvika den typ av grundlösa antaganden som Du för fram ovan… Och det finns pengar…

  Snälla Du – läs på lite bättre eftersom Dina utsagor är vilseledande!

 2. Carola

  Snälla du. Jag glädjs också åt befolkningsökningen, tro inget annat. Jag bara funderade lite i allmänhet och jag VET att de inte tas några pengar från skolan till verksamheten för dessa ungdomar. Vad jag menar är OM det nu finns pengar: Var är dom?? Du som är så insatt och vältalig skulle ju kunna hjälpa till att ta fram dom istället för att bara konstatera att de finns, eller? Och Rune, hälsa gärna på oss så kanske du förstår vad jag menar. Sedan kan du komma och säga att jag är dåligt påläst.

 3. pollininea

  Håller med dig Carola! Vart är dom pengarna? Bjud in alla politikerna en dag för så mkt kan dom väl inte ha att göra så dom inte hinner det????

 4. Rune T

  Jo Du Carola! Kommunen har ett särskilt konto för dessa pengar. Rent organisatoriskt hanteras de av Omsorgsnämnden
  men ingår inte i deras budget. Om skolledningen beslutar om en insats, så finansieras den via dessa pengar. Du måste alltså beskriva för Din skolledningen vilka åtgärder, som Du anser ska sättas in. Och skolledningen alternativt nämnden måste alltså ta ett beslut om insatsen.

  Slutligen – jag tillhör dem som försvarar allas rätt att yttra sig – men jag delar inte Din uppfattning i denna blogg-skrivning, då jag anser att det Du skriver vare sig är sant eller relevant!

 5. Carola

  Ja du,Rune.Först så skulle jag vilja veta vad du menar med att det jag skriver varken är sant eller relevant? Beror ju kanske på var man befinner sig för att tycka saker är relevanta eller inte. För mig är det HÖGST relevant att ungdomarna inte får de resurser de behöver, men behöver man som du aldrig möta dem kan jag tänka mig att det inte är särskilt relevant. Att det inte skulle vara sant vet jag inte heller var du får ifrån. Du menar kanske att eleverna HAR praktiska ämnen och de resurser de behöver?

 6. Rune T

  Bästa ”pollininea”!

  Ta reda på vad som gäller innan Du säger eller skriver något. Du är, enligt mitt synsätt, oerhört feg, en
  ”taskus” och en av kommunens många sk spyflugor. Uppträd och skriv med eget namn, läs in Dig på vad som gäller och sluta sprida skit!!!

 7. Lena

  Jag finns inom en annan del av flyktingverksamheten, och tyvärr har jag fått samma bild av detta som Carola, man tar hit de, får mycket pengar i bidrag, men sen ser man inte till att de får det de behöver. HEJA Carola!!

 8. Magica De Hex

  Ja du Rune T… och Carola.. så klart

  Den här problematiken känns igen från när jag fortfarande bodde kvar i kommunen. Att skolan INTE aviserar att extra resurser behövs i skolan. Trodde i min enfald att med byte av vissa högre tjänstemän OCH politiker i aktuell nämnd att problematiken med underfinansierad SFI var över.
  OM lärare ropar på hjälp och bjuder in.. GÅ och LYSSNA är mitt råd.. och käbbla INTE här.. Lös problemet!
  /Magica De Hex

 9. Rune T

  Skolan via skolledningen får full kostnadstäckning för ensamstående flyktingbarn och SFI. Jag kontrollerade detta meed rektor Olli idag. Om extra insatser behövs för ensamstående – gör detta klart för skolledningen.
  Om extra resurser behövs för annat . så ska detta inte blandas ihop med kommunens åtagande att te emot ensamstående flyktinbarn. Och jag har varit och sett och lyssnat på en sällsynt go’ samling av pigga ungar…
  Dessvärre uppfattar jag mycket av skrivandet, som bristande dialog och kommunikation. Det ska ändras!!!
  Skolledning, Flyktigsamordning, lärare och KSAU måste träffas!

 10. Carola

  ”Polliniea” Hoppas du inte tar åt dig av Herr T´s kommentar till ditt inlägg. Du har all rätt att vara anonym och så länge du inte kränker någon på min blogg får du framföra dina åsikter så mycket du vill.

 11. Oscar

  För mig är Rune T lika anonym som Pollininea. Skillnaden är bara att Rune T kallar Pollininea ”taskus och spyfluga”. Pollininea använder ett mera bildat vokabulär. I övrigt vet jag ingenting om dessa två signaturer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.