Djupt vatten?

Har klurat en del på vad nästa blogg skulle kunna handla om innan jag satte mig ned för att skriva. Önskar jag hade en bra bild att lägga till, det har jag egentligen men är inte säker på hur uppskattat det skulle vara av de inblandade på bilderna om jag lade ut dom på en blogg. Så jag låter bli.

Istället ska jag försöka skriva några rader. Har följt debatten som uppstått på vk.se angående kommunens planer på att erbjuda ryssar jobb här i Sorsele, med stort intresse och med många egna tankar. Det finns mycket att säga om detta men det är så lätt att verka nedlåtande eller missunnsam, som att skriva "jag har inget emot ryssar, men……" eller "ska de komma hit och ta våra jobb så är det bara att flytta……" Så det tänker jag inte göra, men visst finns de här åsikterna bland många vilket är helt förståeligt. När någons sambo inte får en fast anställning så barnfamiljen inte kan köpa hus på orten eller när företaget med femton anställda läggs ned och många vänner förlorar sina jobb är det lätt att tänka så. Jag tänker främst som jag alltid tänkt; det här är människor som förmodligen inte kommer från de bästa levnadsvillkoren som av några "höjdare" från ett bra land som Sverige får löften om jobb, ett bättre liv.

Som mamma skulle jag inte tveka. Skulle jag kunna ge mina barn ett bättre liv skulle jag gripa efter varje halmstrå jag kunde hitta och tacka ja! Faran i detta är just att de som beslutat om detta inte är medvetna om att de väcker hopp och drömmar hos dessa människor. Drömmar som kanske inte alls blir sanna. Hur många av dessa har de kompetenser vi behöver, var ska de jobba, var ska deras barn gå skolan och vem ska lära dem svenska? Hur ska de små få plats i den redan fulla barnomsorgen? Vad jag menar är att vi måste komma i håg att dettta är människor det handlar om. Människor som du och jag. Se till att de där jobben verkligen finns, att ni anställer pesonal som kan undervisa dem och ge deras barn en bra omsorg. FÖRE ni tar hit dem. Gör inte samma misstag som ni gjort med många av våra flyktingar. Hur många av dessa har fått jobb i kommunen? Vad är skillnaden i att komma från Ryssland eller Iran?

Kanske är jag ute på djupt vatten nu, men det här är bara några av de tankar jag har kring detta. Tycker det är jätte bra att många engagerar sig men jag saknar åsikter och svar från de som faktiskt tagit detta beslut. Läser de inte VK på nätet, bryr de sig inte om vad folk tycker och tänker eller skiter de bara i det??? Skulle kunna skriva metervis om mina tankar men då är det risk att jag dränker er som orkat läsa så här långt redan, så jag avstår. Hösten är lång och många bloggar lär det bli. Ha en bra kväll där ute.

3 kommentarer

  1. Lena Stenlund

    kloka ord från en som sett hur verkligheten är för de invandrare vi har i vår kommun. Håller med dig, var är rösterna från de som fattar besluten? Vi behöver nytt folk, nya ”inputs” men vi ska ta hand om de människor vi tar hit. Ja det blir intressant att se vart det bär hän.

  2. Carola

    Ja Lena och Eva-Linda, tack för att ni läser och kommenterar. Jag tror att de som tar besluten inte vet hur verkligheten ser ut. Det är lätt att sitta i kommunhuset och bestämma saker och låta de som jobbar med människorna ta problemen och lösa dom själva efter bästa förmåga. Tycker det är skrämmande tyst från de som fått förtroendet att styra kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.