Hett

När man jobbar med människor får man vara beredd att gå igenom hela registret av känslor man har i kroppen. I dag har jag skrattat mycket men innan dagen var slut ville jag helst gråta. Det är inte första gången jag tänkt tanken att antingen så måste jag ändra min människosyn eller så måste jag ställa mig på en fabrik och jobba med döda ting istället. Att byta jobb ger en insyn i en värld andra inte vet mycket om, såklart och det kan man inte begära heller. Vad man däremot bör kunna begära av styrande politiker och tjänstemän är att de vet hur verkligeheten ser ut. Eller åtminstone brydde sig om att ta reda på hur den ser ut.

Jag tycker det är jätte bra att vårt mottagande av ensamkommande ungdomar diskuteras och att många får komma till tals. Det vi ska komma ihåg är att de som kommer hit och bor på någon av institutionerna har många som kan prata med dem, umgås med dem, stötta dem, ta med dem på aktiviteter, kämpa för dem och hjälpa dem med studier och annat viktigt i livet. Personalen gör säkert ett jätte bra jobb, det tvivlar jag inte på.

Vad som glöms bort i sammanhanget är att vi i kommunen tagit emot kvotflyktingar också. I ett radioreportage på P4 säger kommunchefen att det var ett medvetet val att ta hit dessa människor- för att de skulle säkra platserna efter de som kommer att gå i pension. Det är bra underligt att kommunen som är en sådan stor arbetsgivare inte ställt upp med praktikplatser ens.  Alla vet hur viktigt det är att ha ett jobb, en vettig sysselsättning för att må bra, oavsett vilket land man kommer ifrån. Varför skulle de vilja bo kvar här när de inte får det ?

Det är en väldig skillnad på att ta emot och ta hand om flyktingar. Hur många av dessa har kontaktpersoner, stödfamiljer, arbetskamrater, vänner som kan strida för dem? Vem ska hjälpa deras barn med läxorna och vilket stöd får de när livet i det nya landet känns tungt? Jag saknar verkligen en politiker som istället för att ständigt slå ifrån sig kritik rakryggat kan säga : "Jag är beredd att lyssna och ta till mig det som är fel, rätta till det som felas och lära mig något av det" Finns den personen i verkligeheten? Jag undrar……..

7 kommentarer

 1. Jenny

  Du funderar inte på att ställa upp i valet till hösten?? Du får helt klart min röst! Gillar dina kloka inlägg!

 2. Gunnar

  Märkligt att de tar hit kvotflyktingar för att säkra pensionsavgångar och sen inte ordnar praktikplatser så att de har en möjlighet att komma in i samhället. Vilka pensionsavgångar framöver ska dessa fylla? Låter snarare som om kommunen försöker fylla på kassan med flyktingpengar utan att erbjuda dessa människor en meningsfull framtid. Människohandel…

  Jag skulle också utan tvekan lägga min röst på dig Carola.

 3. Carola

  Tack alla för era fina kommentarer. Jag tror tyvärr inte att så många politiker läser min blogg, och än mindre tar till sig men kanske är jag väl pessimistisk. Att ställa upp i valet har jag inga planer på nu, men visst skulle det vara kul att engagera sig igen. Om jag fick med mig någon likasinnad vore det enklare, två är starkare än en!

  Och Lena, jag gör mitt bästa med eleverna. Jag lovar!

 4. nina häreskog-linder

  Carola…jag blev helt paff! Du slår huvudet på spiken..det är just så här det är..tycker jag! Jag vet inte om nagon av alla dessa ungdomar har fått chansen inom vården exempelvis eller alla dessa kvotare ens har satt sin fot på någon av kommunens arbetsplatser. Jättebra skrivet..detta skulle tas fram!

 5. Carola

  Tack Nina. Visst är det mycket inom flyktingmottagandet som behöver tas upp, tyvärr så görs det inte. Tycker det är så konstigt bara att det är ett kommunalt beslut att ta hit dessa människor, men privata företagare ska se till att de får en praktikplats….samtidigt som de styrande vill att de ska stanna kvar och fylla platserna för de som går i pension inom vård, omsorg, skola, administration?? Det går liksom inte ihop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.