Lördag morgon

Ännu en vecka är över och jag har inte skrivit på länge. Mycket har hänt både i mitt liv och i  livet där ute.

"Jag tycker vi är för dåliga på att se det som är bra" sa en person till mig i början av veckan och jag fick mig en tankeställare. Visst kunde jag säga till alla som frågar hur det är "Jo tack, det är bara fint." Och le mitt största leende. Risken att jag skulle vara sjukskriven inom en snar framtid är överhängande och jag skulle inte göra mitt jobb- att lära människor att läsa, skriva och prata svenska. Ett jobb som skulle vara så mycket enklare om våra elever mådde bra! Om de fick den hjälp de behöver i sitt vardagliga liv med att betala räkningar, fylla i blanketter, ringa myndigheter, få sina datorer lagade och sina sängar ihopsatta så att de kunde sova i den. Till exempel.

Det är lätt för politiker och tjänstemän att säga till oss som jobbar med dessa människor  att det finns mycket som är bra, och det gör det! Jag skrattar varje dag och har en mycket bra relation med dessa människor, många dråpliga situationer inträffar varje dag för att vi inte förstår varandra. Vad jag menar är att för de som inte träffar dem är de bara ett namn på ett papper, någon de kanske ser ute på byn någon gång. Inte en ensam mamma med två barn vars man drunknat i ett land långt borta eller en ung kvinna som inget hellre vill än att hennes man ska få lämna flyktinglägret och komma till henne i Sverige. Det är trasiga månniskor vi möter och vi måste få vara kritiska. Sorsele som tar emot flest flyktingar i förhållande till storlek och säger att vi är så duktiga på det bör ta sig en titt på verkligheten.

Det är med tillförsikt jag ser på det nya styret i kommunen. Jag hoppas vi får politiker OCH tjänstemän som pratar med oss, som tar sig tid att låta människorna bli mer än ett namn på en lista och vågar se utmaningarna som de faktiskt tagit hit i samma sekund de beslutade att ta emot flyktingarna. Lyssna på signaler som kommer från grundskolan, från dagis, fritids, SFI. Tror ni att vi kan göra ett bra jobb om det inte får kosta pengar? Om någon vecka får vi 10 nya elever. Tio. Många av dem har aldrig läst en bok eller skrivit en bokstav på sitt eget språk ens. Det blir vår största utmaning.

Ha en fin lördag där ute!

11 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Hej Carola

  Oj så bra skrivet:) Du är ju en av de som verkligen är insatt och ser nog vad som MÅSTE göras utifrån ditt perspektiv. Har någon politiker eller tjänsteman besökt din verksamhet eller visat intresse av att få veta nåt?

 2. Carola

  Hej Carl-Axel!

  Tack, det var faktiskt du som inspirerade mig till att skriva detta. Vågar du så vågar jag 🙂 Jag kan som sagt inte vara tyst. Situationen du beskriver på Vindelälvsskolan är inget nytt för mig, I´ve been there….
  Nej, politiker och tjänstemän lyser med sin frånvaro på vår arbetsplats, om det är för att de har annat att göra eller inte är intresserade vet bara dom.

 3. Carl-Axel Otterhall

  Hej igen

  och tack för ditt tydliga svar. Jag anade det men nu VET fler om det.

  Vågar?:) Jag tycker det är vår skyldighet att förmedla sånt här som berör så många – inte minst att föräldrar får lite insikt i hur illa det egentligen är. Fler borde ”våga”:) Det måste väl bara upplevas positivt, även från politikers håll, att få relevant information, eller hur?

 4. Carola

  Ja jag tycker precis som du Carl-Axel att det är vår skyldighet, men tyvärr upplever jag ofta att det man vill säga uppfattas som ”gnäll”. Gnäller man för mycket blir man obekväm och jobbig…..

 5. Carl-Axel Otterhall

  Men snälla du…jag upplever det iaf inte som gnäll. Du vet att många tycker lika i frågan. Jag tycker däremot det är konstigt att fler inte ”vågar” tycka till – med namn. Det är ju vårt sätt att kunna påverka till nåt bättre.
  Å du…ska vi göra ett deal – om jag upplever att det du skriver är gnäll så signalerar jag till dig och så gör du likadant mot mig?:)

 6. Carola

  Bra att du inte upplever det som gnäll Carl-Axel och absolut så har vi en deal 🙂 Jag förstår om folk kan tycka att jag ”gnäller” och ”bara skriver om flyktingar” i min blogg, men jag skriver av en anledning. Att skriva om vad jag äter till middag eller vilka skor jag köpt skulle inte ge mig någonting, och de som inte gillar det jag skriver behöver inte läsa 🙂

 7. agneta

  Gnäll!Nu vet jag ju inte vad som gett upphovet till just det du beskriver så att du blivit anklagad för att gnälla MEN….i just detta fall så behövs UPPLYSNING. Jag blir inte lite oroad när jag förstår att det är så mycket hat och främlingsfientlighet hos folk idag. Människor som anser att vi inte ska sträcka ut en hand och hjälpa varandra. Vart har medmänskligheten tagit vägen?
  Resultatet ser vi ju om inte annat i det resultat Sverige fick i valet. Nog behövs det lite gnäll/upplysning så vi får mer solidaritet.
  Det är nog tur att man inte är en fluga på väggen hos folk.

 8. Urban Brännlund

  Alla politiker har en skyldighet att följa upp detta! Det är inte konstigt att främlingsfientlighet sprider sig. Idag har vi redan problem med integrationen. Att ta emot ännu flera flyktingar och inte bevisligen kan hantera redan emottagna är oansvarigt.
  Ett främlingsfientligt parti har etablerat sig i Sverige. Borde det inte vara dags för ett populistiskt parti till, ett som är politikerfientligt?? På så sätt prickar man ju mera rätt!

 9. Carola

  Ja, visst borde alla politiker ta sig en titt på verksamheten. Det har jag tyckt länge. Och framförallt borde man inse att stora delar av flyktingverksamheten inte fungerar som den ser ut nu, och inte ljuga för folk och påstå att den gör det. Tyvärr tar förändringar tid och på vägen dit far människor illa.
  Medmänsklighet kan vi aldrig få för mycket av och ibland är det inte så stora saker som behövs för att göra en annan människa glad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.