Inte som förr…..

,

Värmen får oss att smälta som glassar och det är helt underbart! Som vi väntat…..

Jag vet inte om det är ett tecken på att man blivit äldre, men jag har tänkt på hur mycket som förändrats  sedan jag själv var barn. Jag hade turen att växa upp med båda mina föräldrar i ett lugnt villaområde som kryllade av barn att leka med. Jag kan inte minnas att jag en enda gång hängde mamma i kjolarna och frågade "vad ska jag göööra?" Möjligheterna var oändliga och jag hade inte tråkigt många minuter. När jag ville leka med någon tog jag cykeln och drog i väg och kollade om de var hemma .När jag hade åldern inne tog jag handduk och baddräkt med mig och gick för att bada i badsjön med mina kompisar. Utan mamma och pappa.

När en av mina vänner berättade hur det var för henne när hon badade i ån fick jag mig ett gott skratt. Mamma stack ut huvudet genom fönstret ibland och ropade "Lev je?" (lever ni) och så länge de svarade var det ju lugnt, eller hur.

Nu har jag två pojkar på 5 och 7 år som växer upp i ett område med få barn och de får förlita sig på varandra mycket. Sjuåringen har till min stora glädje börjat vara med egna kompisar efter skolan, men innan han kan cykla till dem måste jag ringa till deras mamma eller pappa och höra om det går bra att han kommer. Fantasin vet jag inte vart den tagit vägen för det kan vara väldigt svårt att komma på vad man kan göra utomhus. Man har lust att säga "spring i väg och lek kurragömma, indianer och cowboys eller bygg en koja!" Men det är nog lekar ingen vet hur man leker längre?

När man ska bada ska barnen ha badringar, flytväst och flytkuddar runt mage och armar. Annars kan de ju drunkna. Visst är det bra att vi skyddar våra barn, men någonstans undrar jag om vi skyddar lite för mycket och servar dem med uppslag om vad de ska leka så de inte behöver tänka själva?

Låter säkert väldigt gammeldags, men jag tänker inte säga  "det var bättre förr". Det var bara annorlunda……

Ha det bra där ute!

 

 

10 kommentarer

 1. Pia

  Så många tänkvärda tankar Carola. Har också funderat på vad man gjort för fel när barnen inte själva kommer på vad det ska ”göörrra”, att vi ibland kanske överbeskyddar dem. Det finns för mycket vi är rädda att våra barn ska råka ut för, allt som i dag är så lätt att hitta genom vår cybervärld. Men kontentan är ”det är annorlunda” i dag.
  Ha en underbar sommar

 2. Bengt Abrahamsson

  Ja du skulle bara veta hur rätt du har,säger en som vax op
  i Sorsele på -50 o 60-talet

 3. Carola Persson

  Svar till Bengt Abrahamsson (2011-06-10 23:15)
  Tack för din kommentar! Ja, det är roligt att lyssna på mamma och pappa när de berättar om hur de hade det. Pappa fick tex. lära sig cykla på farfars cykel som var sju nummer för stor och där var det inte prat om några stödhjul 🙂

 4. Carola Persson

  Svar till Pia (2011-06-10 22:13)
  Tack för din kommentar! Ja, visst är det konstigt hur det blivit. Cybervärlden var vi förskonade från när vi var små, och där finns det MYCKET vi borde vara rädd för. Ha en underbar sommar själv!

 5. Patrik

  Du har så rätt så. Jag kommer själv ursprungligen från fjällvärlden och det var samma story för mig. Numera bor jag själv vid kusten och här får jag känslan av att allt SKALL serveras på fat till barnen. Klart att det inte går att jämföra livs klimaten här nere och som tex mitt hemställe men det har sannerligen förändrats.
  Ha en skön sommar..

 6. Carola Persson

  Svar till Patrik (2011-06-12 17:54)
  Tack för din kommentar! Ja visst är det det mycket som förändrats och jag kan känna att det är lite sorgligt, barnen missar så mycket genom att få allting serverat. Ha en skön sommar själv! 🙂

 7. (M)ätta Marit

  Birgitta Nordvall (KD), Nicklas Sandström (M), Olle Edblom (C) och Marianne Normark (FP), har presenterat Alliansens budgetförslag för landstinget.

  De vill avveckla Sorselegården. Tror du att Sorsele kan bli som förr då?
  Vad säger våra lokala politiker C, FP, M och KD?

 8. Carola Persson

  Svar till (M)ätta Marit (2011-06-16 00:10)
  Oj, jag är inte aktiv politiker längre så jag kan inte uttala mig som det. Men visst kan jag tycka att det vore väldigt dumt att avveckla Sorselegården. Sorsele behöver inte avveckling, bara utveckling…

 9. Ragnvi

  Så rätt du har. jag tycker lite synd om dagens barn därför att vuxenvärlden av missriktad välvilja tar i från dem fantasin.Min f.d. svärmor hade en bra princip. Hon gav aldrig sina barnbarn färdiga saker. det var alltid nåt som de måste göra själva.

 10. Carola Persson

  Svar till Ragnvi (2011-06-16 11:58)
  Låter som en bra princip din svärmor hade 🙂 Fantasin är viktig och väldigt viktig när man är barn, nu verkar barn inte behöva använda den särskilt ofta. Tråkigt nog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.