Expropriering, för att lägga ner ekologisk odling och böja på markägare?

Granö Beckasin AB, har enligt dess taleskvinna, för avsikt att överta all åkermark från Kyrkvägen och uppströms Umeälven till Karlavägen (Stiftelsehyreshuset). Varför beslagta mark, från arrenderande ekologiskt odlande bönder, som vi vet är ekonomiskt fungerade företag?
Hur har Granö hamnat i detta läge? Varför inte, strax norr om Konsum, med kombinations möjlighet, till ett suveränt kulturarv efter Ol Ning´s hem? Där finns ingen fullvärdig ekologisk åkermark. Eller kanske vid skolan, som de flesta kämpar för att totalt under minera, inte ens Hemtjänsten kan vara där, då det är för många meter till duschen :O . Däremot så går det bra att ockupera en pensionärs bostad.
Vindelns Kommun ligger 8-12 miljoner back, beror på synvinkeln. Ska kommun lägga surt LÅNADE pengar för tvångsmässig markinlösen 2009? Intressant fråga, det är valår 2010. Politiker brukar se om sitt hus, då platsar inte en tvångs inlösen. Det är låg konjunktur och sämre att byta arbete, även för politiker.
Samma taleskvinna säger till en av markägarna i våras, att inte berätta något vidare, angående markfrågan. Vilket förtroende. Varför inte, vara öppen och ärlig. Det här är, för att ta vara på, en skicklig mans livsverk i fågeluppstoppning. Ingen markfråga för att bygga pensionärs bostäder.
Svensk medborgares egendom är tryggad av rättsordningen 2 kapitlet 18§ regeringsformen: ’genom att ingen kan tvingas avstå sin egendom till det allmänna eller till någon enskild genom expropriation eller annat sådant förfogande eller tåla att det allmänna inskränker användningen av mark eller byggnad utom när det krävs för att tillgodose angelägna allmänna intressen.’
Hur kan en så intressant affärsidé vara så "in absurdum" beroende av just detta ekologiska jord område? Eller är det en principsak att driva igenom detta? Solsken på Granö, det behövs.

2 kommentarer

  1. Ted Preutz

    Det är väl bara kommuner eller staten som kan expropriera? Företag köper om det är möjligt att köpa, annars blir det väl inget av med det hela.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.