Geriatriken glömde inte gummans lilla gubbe

Gumman väntar på slutgiltigt boende. Hon får hjälp att ringa hem och berättar att någon gjort minnestest på henne. Resultat var till belåtenhet, sade gumman och fortsatte: Det kanske var så bra att jag kan komma hem igen? Det sista som lämnar människan är hoppet.

Hemma går gubben. Nattsömnen är fortfarande lite trasig, men det är lugnare. Han undrar hur det blir, ska gumman till Solhaga eller blir det Almagården? Båda dessa ställen är bra till, när han ska hälsa på henne och tar bussen in till Vindeln. Nu då Postens Lantbrevbäring slutat att hantera pengar, så behöver gubben komma sig till banken också.

I dag ringde Geriatriken, gubben riktigt lyste upp. De frågade hur det gick för honom. Gubben berättade att han inte orkade längre och att hans gumma väntade på alternativboendet. Gubben hade tagit beslutet. Detta kände Geriatriken till och undrade om det gick bra att de kom på besök. Gubben lyste upp i ansiktet, han skulle försöka få ihop en god sockerkaka. Tänk att de ringde till honom och undrade hur han hade det.

Ingen hade ringt ifrån Vindeln och undrat hur det var.

Sorgen över det tagna beslutet och tomrummet efter livskamraten, det är inte enkelt.

Ett långt liv enligt bibeln, varar i 70 år. Livet är en gåva och går inte i repris. För 20 år sedan, så flyttade jag hem till far för att han gick in i ’grådalen’. Livets höst är inte skimrande i höstfärger för alla. Vissa möter gråskalan. Vi hade det roligt och svårt, om vart annat. Far avvecklade, min dotter utvecklade och jag upplevde det ibland invecklat. Far kunde ta på sig hatten och jackan och be mig skjutsa hem honom. Jo, det går bra. Tar ut bilen ur garaget och kör med far en vända på byn. Förhoppningsfullt närma sig hemmet där vi startade ifrån. Många gånger gick det bra, men ibland såg han missnöjt på mig och påpekade att ’här kom vi ifrån, jag vill hem?’

Minnen kommer och visst var det svårt, men jag skulle ha flyttat hem och gjort samma fas med far om jag fått chansen igen. Det är 10 år i februari som far fattats mig.

Solsken på Geriatriken som ringde gubben.

3 kommentarer

 1. den förstfödda..

  Du har hela livet varit mindre bra på stavning – men att skriva bra har du fasen inga problem med mamma.. 😉
  Hanna har ”tjatat” på mig att du ska fortsätta berätta hur det går för gubben och gumman – hon blir nog glad när hon kommer hem från Myresjö ikväll.. =)
  Tyck om du, ha en god eftermiddag!

 2. Hanna

  Tack Carola! Du förgyller verkligen tillvaron. Även om det ibland är så ledsamt att man knappt vill läsa så är det ibland så fantstiskt att jag sitter på mitt kontor, helt själv, och skrattar.

  Ha det bäst och fortsätt förgylla!
  Solsken på dig, Carola.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.