SMS från Ryssland…

Jag lär mig aldrig, att uppskatta när mina barn åker ut i den stora världen. I samma andetag minns jag mina egna utflykter. Min far hade det inte enkelt. Bottennotering blev det i början av 1970-talet då jag var till Helsingfors i Finland. Resan blev längre än tänkt. Returlasten blev avbokad och några dagar gick nere vid hamnen. Utsikten var det inget fel på, några militärfartyg låg inne. Riktigt vackert med alla lampor som dekorerade fartygen. Språket var svårt och engelskan var inte i var mans intresse. Det tog 11 dygn innan jag kom hem och hamnade därmed kraftigt på minus i arvsplaneringen.

Nu är det andra tider. Kommunikationer fyller etern. Tack för det. Världen har krymt och öppenheten ökat. Min dotter och hennes kurskamrat från Östra Gymnasiet Umeå följer Vänortsbarn till Ladva. Ett av stödobjekten är ett barnhem. God information finns på www.vanortsbarn.se med ett flertal bilder. Utbildningen inom vård och omsorg ger på många sätt en bra grund, ändå tror jag att detta besök i Ladva blir en milstolpe.

Fast det började lite oroligt i lördags, det var dagen innan resan till Vasa med färjan. Tabletten mot sjösjuka skulle testas. En tablett vid 12,30 och dagen tog slut. Din kompis Elin var förbi efter några timmar. Du fick upp bägge ögonen, men inte mer. Några timmar senare kommer din kompis Jennifer. Ni skulle se schlagerprogrammet . Det blev inte mycket bevänt med det, om det inte räknas att se på något genom stängda ögonlock. Två sovande unga damer. På söndags morgon kl 08,00 gick morgon reväljen, det var det dags att packa. Färjan skulle gå kl 13 från Holmsund. Tänk att en ynka tablett mot åksjuka så fullkomligt slår ut en människa.

Första SMS:et från Vasa på 19,21 söndag finsk tid. ’Hej alla. Sitter i bussen, båten OK, lite sen. Tjocksockar på, klockan är 7.20. Kuddöverdraget värmde. Allt bra, trevlig stämning =) sara’. Sådant värmer ett modershjärta. Natten går och snön ute faller, vilken snöhelg.

Nästa SMS måndagsmorgon 05,20 rysk tid (03.20 Granötid): ’God morgon. Klockan är 05,20. Vi är nu igenom tullen och i Ryssland. Allt bra, ca 50 mil kvar, dock bara dålig väg =) sara’.

Senaste SMS:et 12,01 i dag (14,01 Petrosavodsk):’Framme på Ladva, har ätit, packat upp. Väldigt speciell känsla. Är nöjd över att jag är här =) sara’.

Solsken på Vänortsbarn, mobiltekniken och SMS:andet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.