Sociala, vakna över buset…

Att leva med lagen är enkelt. Somliga har tappat fotfästet och lever mot lagen. Resultatet är drabbade människor och höjda premier. Buset utmärker sig ofta i tidig ålder. Utslagning säger vissa. Ändå föds det ytterst sällan dåliga människor. Flertalet bus grundar sig mestadels på problemföräldrar. Missbruk och psykisk ohälsa är säkra ingredienser. 

Vuxna med problem tar ifrån barn dess trygghet och regelverk. Vuxna orkar inte ställa upp för att upprätthålla regelverket. Vuxna lägger sig inte i grannfamiljens svårigheter i förhoppning att får ha sitt eget elände ifred. 

När buset uppnått 15 års ålder blir det ändå större snurr. Sociala närvarande, advokat utses och förhör kräver att många parter ska stämma ihop tidsmässigt. Det är till stora delar ett trist resursslöseri. Återfallsfrekvensen är välkänd och kostsam.

Vilket samhälle vill vi ha?

Ta upp samarbete över gränserna. Sociala, Polisen och skolan. Få unga människor vill bli ett ungt vackert lik. Ålderspensionerade missbrukare är ovanligt. Det finns bra folk på station som besitter en gedigen erfarenhet. Sociala kanske kan frammana någon utvecklingsbar psykosocialt intresserad medarbetare och i skolan borde det finnas någon som inser allvaret.

Unga som startar brandlarmet i okynne, misshandlar och stjäl är förtvivlade identitetssökande människor. Jag hade turen att få arbeta på Häktet i Umeå. Meningslösa tragedier och orosstiftare med allehanda missbruk var vardagsmat. 

Överraska kommunmedborgarna med ett krafttag bland buset, det är buset värd. De var en gång små människobarn med förtroende i blicken som några tog ifrån dem. 

Sätt upp kameror på strategiska platser.
Upprätta en klan mot buset, det finns god kunskap på station.
Någon sa, att för varje förlorad ungdom, så förlorar vi fem till.

Solsken på den som klarar att vända en ung människa till ärligt leverne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.