Servitut och rågångar…

Ger jag lillfingret så hamnar resten av handen i syrabad. Hur kan det komma sig?

Utveckling och framåtskridande, jomenvisst, det är en del av framtiden. Mantalsskriven mark, där farfars far trampade, det känns tryggt. Någon vill gräva avlopp tvärs eller snettöver, jomenvisst, det blir bra. Någon vill bygga ladugård och någon vill borra. Byn är suverän, med frisk luft och goda kommunikationer.

Rågrannen sa att det fanns servitut som gav rätt till del av kofösarstigen upp mot hägna och då var fritt fram att borra fast marken var min. Det kände jag inte till och min far har aldrig sagt något. I måndagas var jag tvungen att ringa Lantmäteriet och fråga om det fanns något servitut på mantalet, men det gjorde det inte, ej heller på motpartens mantal.

Hmm, inte enkelt, jag säger till rågrannen att det är ok att borra på min sida om rå, de har bara runt 4 meter från huset till rå, om inte jag missförståt, men borra då i nära anknytning till rågången. Jag ser riggen stå på plats och undrar om det räcker med ett hål. Lika bra att ta reda på hur det verkligen förhåller sig. Trevlig borrare, som förklarar att det är inte avgjort, om hur det blir med andra borrhålet. Första borrhålet är inte färdigt, men blir det ett till så skulle det 15 meter närmare skogen.

Jag förklarade att det första pågående borrhålet är redan drygt 6 meter från huset och det räcker med råge för vad jag lovat på min mark. Det blir inget fler borrhål i den riktningen längre in på mitt mantal. Andra borrhålet får bli deras egen mark.

Nu är det gjort och borraren är hos nästa kund och fortsätter att hjälpa folk till en bra uppvärmning. Vackert så och då blir det bra på alla sätt. Med bergvärme så behövs inga vedhus.

Solsken på skickliga bergvärmeborrare från Storuman.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.