Busstur E12 går dit spår inte når…

Ättestupan är nära, hur kunde det bli på detta vis?

En väl fungerande busstur från Lycksele till Umeå som passerar Granö 06,25 har funnits i många år. Det har varit billigt också, eftersom biljettmaskinerna fungerat ibland och däremellan inte. Att maskinerna var så dåliga att det inte ens gick att erhålla en statestik, det blev riktigt illa för medborgarna från Lillsele och neröver E12:an mot Umeå.

Många pratar sig varma om tågturer. Jo men visst, suveränt för dem som bor i närhet av tågstationerna och behöver stiga av vid en järnvägsstation. Men absolut ingenting för den som vill stiga av vid Umedalen.

Ändå känns "Kejsarens kläder" trollet igen. Vi som inte bor i Vindeln och inte har nytta av att kliva av på järnvägsstation C Umeå eller Umeå Östra, hur kan ni ta av oss en väl fungerande busstur.

Kommunalpolitiker reste runt i byarna och hörde sig för hur byborna såg på framtiden och vad vi behövde. Jag minns träffen på Granö skola. I församlingen satt några med mer insyn och var riktigt klartänkta som ifrågasatte vilken statestik som låg till grund för det som nu trumfas igenom. Heder till dessa som ifrågasatte, tyvärr var ingen av dem politiker.

Oron sprider sig, bussturen är riktigt hotad, fast den är så VÄL använd. Lobyismens fula tryne visar sig mer och mer. "Kejsarens kläder" varianten till vilket pris som helst. Jo kanske, det kommer en tur från Granö på morgonen till Vännäs, men i så fall var det bara hösten som det kunde gälla. Sen då…

Varför utarma glesbygden? De som bor mellan Lillsele och Strandåker, får ingen möjlighet alls till att förkovra sig eller att arbetspendla. Och det gäller nog resten av sträckan efter E12 också, bara lobyisterna får råda.

Snälla, ta bort någon annan tur på dagen och låt E12:ans boende få komma sig till studier och arbete. En ung människa som kan åka direkt till gymnasieskolan och dessutom ta till vara på tiden med att läsa eller slumra till, det är att föredra. Förhoppningen är väl ändå att några av våra unga ska komma tillbaka efter utbildning och arbetspendla.

Läntrafiken har hitintills skött denna morgontur med heder, trots alla väder typer. Bussen går dit spår inte når. Låt tågen hjälpa de som har nytta av dem och se till att väl använd busstur blir kvar.

Solsken på bussturen Lycksele till Umeå som passerar Granö 06,25.

En kommentar

  1. Peggy Sjöström

    Jag bor i Brån (precis utanför Vännäsby) och har åkte bussen fram och tillbaka till jobbet sedan 2002. Jag ”älskar” min bussresa och jag blev alldeles chockade häromdagen när jag hörde rycket av att den kanske kommer att upphöra! Sedan jag började åka buss har det blivit fler och fler passagerare för varje år som har gått och därigenom kände jag mig väldigt trygg att precis den där busslinjen skulle finnas i evigt. Men man vet tydligen aldrig det som politikerna kommer att besluta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.