Slutskattat på Häggstrand

Nej inte slutskattat, alltså pengar, utan vi har slutskattat våra bin. Det kallas så när man tar sista honungen i från dem och utfodrar dem med sockerlösning. Ja man gör det nu när draget är slut och det är dags för invintring av bisamhället. Att draget är slut innebär ju att det inte är så mycket blommor kvar att hämta nektar från .

Att hålla bin, som det kallas, är ingen dum bisyssla ;-).

Det är ganska mycket arbete omkring dem och det gäller att hålla dem sysselsatta också, så att det inte blir trångbodda för då drar drottningen med halva samhället. Under alla år vi hållit på så är det första gången som bina har svärmat den här sommaren. Då var det lite hejsan utanför huset. Enar fixade tillbaka drottning och följe till en ny kupa så det gick trots allt bra. Det som också då var spännade var att de som var kvar i gamla samhället faktiskt fixade sig en ny drottning och den är parad i Skog, här på Häggstrand. Vi brukar annars beställa parade drottningar från någonstans i Sverige, som då kommer i ett brev på posten, vilka vi då sätter in i kupan själva. Jag det låter enkelt men det är lite trix med det också. Jag undrar vad postmannen tänker när han hör surret i sin väska? Han har aldrig sagt något.

Det är en intressant värld, den här bivärlden. Jag har aldrig vetat att det finns så många olika sorters växter som sedan jag skaffade bin. Okej, visst har man sett att det blommar både gult och rött ute men aldrig har man tänkt på vilka blommor bina besöker och inte. Var hittar de mest pollen och var hittar de mest nektar?

Egentligen är det fantastiskt att vi hinner få någon honung här uppe på en sommar, allra helst den typ av sommar som vi har haft i år. Men det gäller att ha rätt sorts bin som är dragvilliga, lagomt bitska och blomtrogna som man säger. Vi har dock märkt att vinbären är större, fler jordgubbar och att blåbären är större, omkring där vi bor.

Det som också är så härligt med den honung som vi får här är att det inte finns odlade växters nektar i honungen. Ja, det skulle ju då isåfall vara jordgubbsblommans nekter. Det finns faktiskt människor som äter och har ätit mycket honung i livet som säger att det verkligen smakar  sommaräng om honungen.

Det är ju ett gott betyg till både oss och bina.

Så här såg det ut i busken där de satte sig ner första gången. Någonstans mitt i klungan finns drottningen. Jaa det är fantastiskt.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.