Förankringen finns kvar

Som tur var sitter förankringen kvar på äppelträdet, för nu blåser det från samma håll igen. En god vän från Skellefteå tog mig på allvar och var rädd att jag skulle bli utan äpplen så hon kom och erbjöd mig äpplen från Skellefteå. Men jag tackade allvarligt nej. Jag vänta på mina egna.

Skämt åsido tror jag på det lokalproducerade! Jag tror att det är dö viktigt att vi tänker lokalproducetrat så långt det går. Jag läste i gårdagens VK på debattsidan "Äntligen finns en strategi för landsbygden" av två centerpartister från länet. Man skriver bl.a om att människor ska kunna bo och arbeta på landsbygden. De skriver också om att regeringen och Jordbruksminister Erlandsson tagit fram en vision om Sverige som det nya matlandet. Bland annat genom att stärka småskalig livsmedelsproduktion och förädling.

http://www.vk.se/Article.jsp?article=303699

Det är där mitt äppelträd kommer in. Det är där alla, dock få, bönder vi har kvar som levererar mjölk till Norrmejerier kommer in, det är där fiskodlingarna i Malgomaj kommer in. Det är vi, både konsumenter  och innevånare som måste tänka hur vi handlar och vad vi handlar.

Samtidigt kan jag läsa i en annan artickel i  en annan tidning att det är svårt för kostchefer att köpa in närproducerat, och det på grund av upphandlingsreglerna inom EU. Men då säger Erlandsson: " ….. tycker att kommunerna ser hinder i onödan. Jordbruksdepartementet har gått igenom lagstiftningen och sett att den inte hindrar kommuner från att köpa närproducerat.
– Mitt råd är att inte göra upphandlingarna så förtvivlat stora, säger Eskil Erlandsson till Svenska Dagbladet, och menar att det kan vara bättre att INTE samarbeta med grannkommunerna om inköp, eftersom bara de största aktörerna då klarar av att lägga ett bud."

http://www.restaurangvarlden.se/Nyhetsarkiv/Notiser/Kostchefer-kan-inte-krava-narproducerad-mat/

I vilket fall så finns min förankring kvar och den är viktig för mig. Både för att bevara äppelträdet och för att äta mat som jag tror attjag vet var den kommer ifrån.

Trevlig Söndag.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.