Fukt

Det är fuktigt ute. Dimman ligger som ett täcke och det är strax över noll strecket på termometern.

Vintertid på klockan. Lång dag och dessutom grått och trist.

De sista försöken till älgjakt håller på och bilarna kör fram och tillbaka och alla gubbar står med en GPS i handen. Dom följer hunden med den och vet precis vart den är vid rätt tillfälle.  Vad är det för jakt egentligen? Jag ÄR gammeldags och jag är inte jägare och jag tycker inte att det är någon sport precis. Enda gången jag kan försvara GPS och att de följer hunden är ju t.ex när risken finns att de hamnat i någon bäck eller vattendrag och inte tar sig upp. Eller att hunden är borta länge och man inte har hört något av den. Men det där att köra fram och tillbaka för att genskjuta älgen…….

Tänk förr när de inte ens hade en kommunikations-radio. Jag minns vilken stor händelse när gubbarna på byn kom hem med älgen som de skjutit. Dom bar det på ryggen dessutom, om inte annat hade de burit det fram till någon väg, och det var lågmälda, allvarliga och högtidliga gubbar. Dom brukade samlas hos Norströms, alltså privathandlarn på byn. Och det kändes som att vi barn inte hade något där att göra. Det var som att vi var i vägen. Men det var ju inte så ofta man såg en älg på nära håll, då i alla fall, så det var spännande. Hade älgen dessutom en krona var det ju ännu mera spännande.

Nu händer det inte speciellt mycket ute på byn. Det är i Skansholm jag menar. Det var där jag växte upp. På den tiden var man ju ute och "drog" på byn när det var kväll och höstmörkret var ju mysigt. Det var ändå något slags liv i alla fall. Nu händer det inte mycket där. Man ser nästan aldrig några barn eller ungdomar ute, inte på kvällarna i alla fall. Men det är klart nu finns ju både TV och dator, så vad ska man vara ute för…. och vad är en älg att se idag?

 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. ivar

    Jag kan bara hålla med dig om att det var bättre förr. När det var ljumma mörka höstkvällar så var det skojigt att vara ute och leka. Älgjakten var också bättre innan alla skogsbilvägar och elektroniska hjälpmedel kom till. Och dom hade älghundar av tvivelaktig härkomst som skällde i spåren efter älgen så man hörde hur älgen hade gått. Det otyget som har kommit med skogsbilvägar, hundpejl och gps att ta bilen för att genskjuta älgen är förutom olagligt, tråkigt för passkyttarna samt att dom skrämmer älgen. Det var bättre förr, tur att vi hann uppleva lite av förr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.