Varför är det så?

Varför vågar inte vuxna vara vuxna. Varför vågar vuxna inte ta konflikten. Jag menar inte att alla vuxna gör det, men nog är det skönt att slippa?

Jag  har nu sett både Uppdraggranskning och Debatt på SVT.

Jag blir beklämd, frusterad och förb…. Programmen handlar om en 14-årig flicka i Bjästa som blev våldtagen på en toalett, i skolan, av en pojke. Men ingen trodde på henne. Alla trodde på honom. Det var inte bara ungdomar som inte trodde på flickan utan även vuxna, både från skolan, andra "vuxna" och kyrkan. Pojken är dömd och har erkänt, ändå är det flickan som får bära hela skulden. Hon har dessutom fått flytta från skolan, från Bjästa, 50 mil bort. Hon fick flytta. Han är kvar.

Jag trodde faktiskt att att vi levde på 2000- talet. Ja t.o.m. på 2010-talet. Förr fanns det ju bara luder. Jo man sa att en del flickor/unga kvinnor var luder och det var killarna som sa det. Varför sa de det kan man undra. Det fanns ju och finns ju tydligen inte några kill-luder?

Det ska till flera granskande TV program innan någon vågar ta tag i problemet. Skolan blundade eller gjorde lama försök, enligt min uppfattning och för att inte tala om dom andra.

Det framkom i programmet att vi vuxna måste ta vårt vuxenansvar och våga vara vuxna. Varför vågar vi vuxna inte vara vuxna? Är vi så rädda för att inte vara populära eller vill vi inte sticka ut?

Se programmen om du inte har gjort det.

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Märta

    Hej! Helt riktigt kan man fundera vilken värld vi lever i. Nu ska visst prästen be om ursäkt. Lite sent kan man tycka efter så lång tid. Hoppas tjejen får bra hjälp på sitt nya ställe och att hon inte flyttar tillbaks.

  2. ivar

    Det är nya tider jämfört med när vi var i den åldern. Om det hände en sådan sak då så vågade tjejen kanske aldrig tala om det, för risken att bli kallad luder. Om det kom ut så var det så att den äldre generationen våga säja vad dom tyckte om inte pojken kom ifrån en finare familj. Som det är nu så har du fel åsikter så kan det få följder för ditt privata umgänge, både på fritiden och i arbetslivet. En sak som sällen nämns är att oftast så får brottslingen bättre stöd än offret.

  3. Christine Svensson

    Svar till ivar (2010-03-27 09:41)
    Ja det är nya tider. Men varför har tiden gjort att vi vuxna inte vågar vara vuxna. Det handlar om civilkurage, anser jag.
    Sedan finns en annan aspekt också, enligt min åsikt. Vi gör barnen och ungdomarna äldre än vad de är. Vi ger dom ett ansvar som de inte klarar. Vi ska stötta och leda. Fostra och hjälpa. Det är mycket av det som fattas idag.

  4. Christine Svensson

    Svar till Märta (2010-03-26 15:30)
    Ja, det verkar som Öviks kommun ska betala hennes utbildning. Men … det krävdes grävande journalistik först!
    Hoppas hon får ett bra liv.

  5. ivar

    Jag tror att det är det urbana samhället som har gjort att folket har tappat mycket av civilkuraget. När vi växte upp så var de flesta bara beroende av sig själv för överlevnaden. Men som det är nu så kan fel åsikter få mycket vidare konsekvenser för nytt jobb etc. När vi var små så fostrades vi att ta ansvar men som det är nu så är det dålig koppling mellan handling och konsekvens. Gjorde vi otyg så riskerade vi ett kokstyck. Men som det är nu så får man inte ta i ett barn och säga åt han på skarpen. Att ta ansvar för sina handlingar kommer som en chock för dom då kommer upp i puberteten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.