Hur säger vi egentligen?

Min E brukar ibland säga: Att märka ord är den klent begåvades enda sätt att hävda sig

Jag tillhör nämligen en av de personer som brukar ha lätt för att anmärka på vad andra skriver och säger. Ja, ja jag vet att jag inte skriver enligt regelboken alla gånger, men jag försöker.

En sak som jag inte kan förstå är när jag hör folk  i radio och Tv som säger, BÖT om t.ex någon bytt bil, bytt skidor under ett lopp eller något annat har blivit bytt.

När i vårt svenska språk  är det tillåtet att säga att jag böt något när jag bytt något? Blir det då byta, böt, bötit eller hur blir det när man böjer ordet?

Inte nog med att man ofta hör detta som sagt både i radio och TV, så finns det i Lördags krysset i VK i denna lördagstidning. Jag svalde nästan suddgummit på pennan.

Jag vet att min farmor brukade säga att hon rynkat sig när hon röntgat sig hos doktorn eller att hon kokat pylsa när hon gjort pölsa. Men det tror jag hon gjorde för att hon trodde att hon pratade "fint" då, alltså inte så mycket bondska.

Men böt sa hon aldrig.

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Dancing Queen

    Ja ibland kan man fundera på var journalister lärt sig svenska. Har nån gång tänkt försöka räkna hur många ”fel” man hittar på en sida i dagstidningen men då torde man väl bli helt vansinnig.
    En sak man kan bli riktigt galen på är väl när folk säger ”dra alla över en KANT”!!! Det heter ”dra alla över en KAM”.
    Men man är väl för petig kanske. Språket förändras hela tiden och nya uttryck kommer till. Men jag gillar inte att de gamla uttrycken ändras och får annan betydelse.

  2. Christine Svensson

    Svar till Dancing Queen (2010-05-23 23:15)
    …. precis som du skriver så förändras vårt språk hela tiden, tydligen. Men det är ofta det skrivs och sägs stora fel.Och för att inte tala om all särskrivning som förekommer. Man blir matt.

  3. Birgitta vid Vindelälvens strand

    Så bra att du tar upp det här!

    Satt och retade mig på precis det under OS i vintras. Tycker det är så dåligt att de som har det talade och skrivna ordet som yrke inte kan prata och skriva sitt språk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.