Förändringar

 Tänk vad allt förändras och har förändrats.

När jag var barn, iof ganska länge sedan men dock, så var det lite spännande med julen och adventstiden. Det luktade jul, det smakade jul, man såg jul. Inte nu. Är det för att jag blivit äldre eller är det bara att tiderna har förändrats?

När man förr i tiden skulle handla till jul, jag tänker då på mat, frukt och det som går att äta så fanns det saker som bara fanns just till julen. Clementiner t.ex. När de dök upp i affären då var det verkligen nära till jul. Nu kan vi äta dem året om. För att inte tala om maten. När man tittar i kyldiskar och på hyllor så är det ju samma mat som står där under hela året. Det är ingen skillnad om det är midsommar eller jul. Ja, enda skillnaden är väl att det står julkorv på fläskkorven just vid juletid.

Lussekatter kan man köpa flera månader i förväg och tomtarna som står på bord och hyllor har dammat över så man ser inte den rätta färgen på dem. Det finns liksom inga överraskningar och hemligheter längre. Ingen mystik…. vilket jag tyckte att det fanns då (för länge sedan)

Jag såg till och med att man kunde köpa semlor på något ställe. Eller var det saffranssemlor, det hette?

Vid julskyltnings-tiden var jag i Skellefteå. På en butik som jag var in på, på fredagen innan skyltsöndagen, sade kvinnan i affären att de hade så mycket att göra med julskyltningen. Hon sprang där fram och tillbaka och man kunde se precis vad hon gjorde. Man såg liksom hur resultatet växte fram.

Då, förr i tiden, satte de papper för fönstren och ställde i ordning. Sedan på söndagen vid en viss tid revs papperet bort och då kunde man se hela härligheten. Det var hemligt in i det sista.

Var allt bättre förr? Eller är jag gammaldags?

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Maja

    Julskinka,påskskinka,valborgsskinka,midsommarskinka,allhelgonaskinka och visst finns de nå som heter festskinka med…Håller med dig fullständigt.Varför ska dom börja med jul så tidigt istället för som de var ”på den gamla goda tiden” när barnaögonen glittrade av nyfikenhet och spänning.de va bättre förr..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.