Jag kallar det djurplågeri

 Jag undrar hur det skulle kännas att sitta på en snödriva eller en kall stenplatt allt ifrån 10 min till en timme? Jag undrar vad jag skulle göra när rumpan och fötterna frusit fast, och testiklarna eller min livmoder och mina känsliga delar där bak inte fixar detta kalla. När jag har fått lära mig att tyst sitta och vänta och ALDRIG bita mig loss från detta.

Vad jag försöker säga i detta inlägg är att jag blir så upprörd när jag ser hundar som sitter fastbundna, troget väntande på sin husse eller matte.  Inget fel att ta hunden med på promenad när jag gör ärenden, men inte är det väl för mycket begärt att ha något varmt att sitta på när ägaren går in i affären och botaniserar i lugn och ro?

Jag vet att det finns många duktiga hundägare men i Vilhelmina har jag aldrig sett en hund sitta på något varmt varken utanför Konsum, ICA eller någon annan affär.

Det är inte mera djurvänligt att lämna hunden ute när det är svinkallt om rumpan än när det är kokhett i bilen på sommaren. Det är samma plåga!

Skärpning tycker jag!

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Bra inlägg Christine!
    Sedan har det en viss betydelse ifall hundägaren gör sina inköpsärenden på 5 minuter eller 25 minuter!?!

    Vidare har jag aldrig upplevt några problem med att ha hund inomhus och låta den bli en interagerande del av familjen.
    HHundar som avskiljs ensamma i hundgårdar missar en värdefull social träning som det innebär att dela familjens (flockens) vardagliga rörelser och relationsspel.
    Hundar är i minst lika stort behov av social stimulans som vi själva, anser jag.
    Vår nuvarande 4-benta familjemedlem uppskattar jag begriper ca 300 ord efter 8 års daglig samvaro.
    Hur stort ordförråd har en bandhund eller hundgårdsjycke?

  2. Niklas

    Jag håller inte med dig. För det första är det stor skillnad på hundar och hundar. I en het bil trivs ingen hund, men ta min hund till exempel, som älskar snö och kyla, och hoppar upp och lägger sig frivilligt i snön för att bara ’ligga’, när vi är ute och motionerar. Eller is för den delen, att tugga och svalka sig på.

    Sen så ska man naturligtvis inte lämna hunden ute hur länge som helst i -30…..

  3. Christine Svensson

    Svar till Niklas (2011-03-30 19:45)
    Ja, visst är det så. Jag själv har en hund som gillar att vara ute. Det beror ju på vad hunden är van också, alltså om den är van att vara ute. Men jag anser för den delen inte att det är rätt att knyta fast den ute för att sitta på en kall stenplatta! Den har liksom inget val heller….

  4. Christine Svensson

    Svar till Göran Jonzon (2011-03-30 19:29)
    Visst har längden på stunden den sitter ute betydelse. Men missförstå mig rätt. Inte ska det väl vara så så svårt att ha med sig en ”plätt” som den kan sitta på?

  5. Ewa

    Jag håller med dig. Min skräck när det gäller att ta hunden med vid affärsbesök, är att någon stjäl den. Vi rastar först och jag handlar själv, men det är jag det.
    Sen beror det på hund och hund också:-) hur den upplever utevistelsen. Lös och med på aktivitet, så klarar den nog att ligga ute ett par minuter, men vid stillasittande och annat så…tänk på problemen som du beskriver.

    Jag har två ”vildar”, olika raser, och de styr mitt liv, brukar jag säga eller så är de bortskämda.
    Lilla Vilda Matilda-5 år- vill vara ute och har fått matta att ligga ute på en stund, medan monstret, 12, inte gärna vill frysa om fötterna och därför gärna tar en kortare utetur. (Gäller sommartid också-vid myggfara.)

    Jag är inte heller förespråkare av hundgård, men visst kan behovet finnas och huvudsaken är att familjemedlemmen får vara med så fort man själv är hemma eller kan ta jycken med. Hundar är olika både som individer och ras, men de är helt klart en i familjen. Ansvaret är stort när man har djur-oavsett!

  6. Christine Svensson

    Svar till Ewa (2011-03-31 10:04)
    Precis. Hundgård är bra för hunden och då har den ett eget val om den sitter här eller där. Det är ju även en hund som är ämnad för att vara mera utomhus, eller vad jag ska säga.
    Jag tycker att hunden ska få en plätt att sitta på utanför affären. Det är dit jag vill komma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.