Polisiärt?

Jag lyssnade på nyheterna i dag och fick höra bl.a. detta:

…." Efter att en rektor 1998 polisanmälde en sjuårig elev som sparkat en anställd, menade Justitieombudsmannen, JO, att det är olämpligt att anmäla barn i de yngre elevgrupperna. Samtidigt håller inte alla med. Ungdomspolisen Martin Ståhl i Oskarshamn:

– Anmäler man inte så kanske de märker att det inte händer något och då tror de att de kan göra mycket mer innan de är femton, säger Martin Ståhl till P4 Kalmar.

Samtidigt säger polisen på andra håll att skolorna anmäler för mycket. Och rektor Tommy Svensson i Ängelholm, säger att alla polisanmälningar som sedan ofta läggs ner kan vara ett större problem:

– Säg att vi har en femtonåring som har gjort flera saker som går till polisanmälan men det händer inget polisiärt. Vad ger det för signaler till femtonåringen? säger rektor i Ängelholm Tommy Svensson till P4 Kristianstad"

Det handlar alltså om hur och när skolan skall polisanmäla barn som gör brott i skolan. Det tycker natuligtvis jag också att man ska göra polisanmälan av brott och brottslighet, när det går för långt även i skolan men…. om en sjuåring sparkar en anställd, vuxen , kompis eller vad som helst på benet måste väl man kunna ta barnet och tillrättavisa det själv. Kalla in föräldrarna och snacka om hur allvarligt detta är. En helt vanlig tillrättavisning måste jag säga. Det är vad jag skulle göra. 
Det jag kan undra över är om vi vuxna håller på att bli så "fega" så vi inte vågar ta konflikterna ens med en sjuåring? Att många är konflikträdda bland de vuxna som jobbar i skolan, det vet jag. Men nog måste vi väl klara en del själva också?

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.