Svinkallt…

 … vad är det för slags uttryck, egentligen? I vilket fall var det svinkallt igår när jag och en busslast fylld med personer nappade på "SCA-resan" till Jokkmokk. Kl.sex gav vi oss iväg i bussen från Vilhelmina och vi var hemma kl 23.

Jokkmokks marknad. Det var verkligen en ny upplevelse för mig. Vi brukar säga att det hör liksom till att det är kallt när det är marknad i Jokkmokk men igår var det rent… ja just svinkallt.

Kvicksilvret höll sig runt och mellan -35 till -40! Där stod försäljarna av vantar, sockar, skinn, skor, mössor, torkat kött, rökt kött och allt mellan himmel och jord. Och naturligtvis var Vildhasse där. Ingen mjukglass fanns att köpa dock djupfrysta kokosbollar. I öltältet var det så kallt att man var tvingad att ha handskarna på sig när man drack kaffe eller en svinkall öl.

Knirr knarr under fötterna hela dagen. Många samer klädda i sina finaste samedräkter som jag inte kan låta bli att beundra. Vilka konstverk. Vilka fantastiska konstverk som de bär på sina kroppar. Wow säger jag. Tyvärr hade min kamera fått "köldknäpp" så den gick inte att fota med.

Jag vet inte om jag kan säga att det var mycket folk, mer eller mindre än något annat år, men i förhållande till att det var en fredag, svinkallt och inte kul att ta av sig handskarna så var det många väl- och varmt klädda personer ute på gatorna.

Nu kan även jag lägga till i min "reselista" att jag varit på Jokkmokks-marknad och jag försökte på någara ställen att lägga ut en krok om och för www helgen i Vilhelmina men det var inte någon av de jag frågade som skulle dit. En del visste inte vad det var???? 

Själv köpte jag mig en underbar mössa, en riktig rödräv, och ett para riktiga Jörnkängor.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.