Kloka ord

 Vi har en klok och finurlig ordförande i LRF Västerbotten. Han skriver på ett trevligt sätt sina små ”ordförande har ordet” typ, i veckobreven som går ut till förtroendevalda i länet. I denna veckas brev skriver han om ”Naturokunnig”.Så här skriver han…

Med allt fler människor som växer upp utan att kunna ta del av en tidigare generations naturkunnande, så ser vi också hur okunskapen blir ett allt naturligare inslag”.

 Han har helt rätt tycker jag. Jag för min del växte upp i och med naturen på ett naturligt sätt, tack vare mina jordbrukare till föräldrar. Men det finns fler och fler som inte har gjort det och då kan vi tänka den nya generationen som, många i alla fall, inte får det här naturligt. Det känns som att jag har en stor uppgift i livet att försöka delge det jag kan. Man får inte lära sig allt i skolan, heller. Och, det är viktigt att vi vuxna berättar och delger våra medmännioskor det vi kan.

Jag hör ibland människor som inte har en blekaste aning om hur ”Allemansrätten” fungerar t.ex. De tror t.ex att man får rida vart som helst, att man kan köra både skoter och krosscyklar över annans mark hur som helst, ja att man får bete sig hur som helst i naturen. De finns de som tycker att koskit luktar så illa att bonden inte får sprida den på marken och då har man liksom inte fattat vad just den där koskiten har för nytta på och i jorden.

De kan inte namnet på vanliga gräs, träd och blommor och det finns ingen som ”odlar” kunskapen hos dem heller.

Han skriver också att någon som företrädde SNF hade sagt så här: "Naturokunnigheten är ett problem!" Naturokunnighet är alltså dålig kunskap om naturen, men är det naturligt? Någon sa att om vi inte lutar oss mot tidigare generationers kunskap, utan tror oss om att lära oss allt på egen hand – då är vi snart tillbaka till stenåldern

Han avslutar sitt veckobrev så här:
Någon på nätet undrar varför vi som skogsägare över huvud taget skall ha rätt att hugga vår skog, och ministern Birgitta Ohlsson verkar lika naturligt undra över varför bönder skall finnas då de ändå bara förstör miljön. Dessa naturokunniga människor; tänkte jag; de fick nog aldrig möjlighet att lyssna till tidigare generationers klokskap. Hade de haft någon att få naturkunskap ifrån, då hade de ju i stället naturligtvis varit just – naturligt visa.

Kloka ord, eller hur?

Tack Arne Lindström för att jag fick använda dina ord.

Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.