Stövlar och skinkor

 Höst, grått, kallt och inte fattar man att man ska ta på sig kläder när man ska gå ut. Barfota i mina "foppa" går inte heller. Frosten som finns kvar i gräset kryper in genom hålen när jag ska ut och hänga tvätten. 
Hur många gånger till kan man torka tvätt ute i år? Man blir glad för varje dag när det går.

Det blir färre och färre löv kvar i träden för varje dag som går. Det har verkligen rasat de här sista dagarna, och vi har inte tagit upp potatisen än. Jag ska egentligen inte säga vi för jag vägrar, nästan i alla fall. Jag väntar numera ut E. När ha börjar kanske jag, om jag mår bra, kan drista mig till att ta i "pärgrävet".

På tal om "foppatoffeln". Jag undrar om inte dom här "foppastövlarna" som finns är bättre än vanliga gummistövlar? Bättre på det sättet att foppatofflorna håller ju i flera år. Det verkar vara segare material i dem än i gummistövlarna?! 
Jag har köpt gummistövlar nu i två höstar och det är bara skit. Tretorn som var en svensk kvalitetsstövel är bara skit idag. De håller inte ens om man inte har dem på sig. Märkligt egentligen. Jag har ett par i stugan som säker är 10 år och de håller än. Vad är skillnaden?

Är skillnaden den att allt har flyttat utomlands. All tillverkning av allt möjligt är ju utflyttat till olika länder ute i världen. Är det då konstigt att det inte finns jobb till människor som stannar kvar i landet? Tänk bara detta; Jag har hört, just hört, att "Pärssons skinka" , alltså pålägg som vi kan köpa i våra affärer som jag tror är svenskt, skärs och packas i Polen???!!!!
OM så är fallet, är det då verkligen vinst att skinkan fraktas till Polen och sedan den är packad fraktas tillbaka till Sverige? Och då snackas det om miljötänk och hur duktiga på miljö vi är i Sverige. Världens renaste jordbruk. Men sen då?

Jag får inte ihop det! Är det någon som kan förklara för mig?

 

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Sven.

    Det finns något som heter Liqisol, det har jag använt på mina Tretornstövlar, de är nu 8 år gamla och fortfarade vattentäta. Visserligen dyrt, den sista tuben kostade 98:-,
    men nya stövlar är dyra.

  2. Christine Svensson

    Svar till Sven. (2012-09-25 15:11)
    Jo jag vet att det finns något som heter det men nog tusan ska väl ett par stövlar hålla sig från att spricka sönder över en vinter? Något krav måste vi väl ställa på tillverkaren/ den som producerar?

  3. Patrick T

    Ja, man har lust att säga att det var bättre förr.. *skratt*

    Vi har ungar som växer ur stövlar. Det har provats billiga, märkes- och begagnade stövlar. Dom bästa (hållbaraste) är dom som är begagnade och nednötta när man får tag på dom! Bland de sämsta var Tretorn, inköpt på Lantmanna.

    Jag har fördjupat mej lite i detta, för det irriterar mej. Det man kan se är att det ÄR sant det man inom sej känner: Det VAR bättre förr! Redan på tidigt 1900-tal så enades glödlampstillverkarna om att straffa tillverkare med glödlampor som höll längre än det man fastställt. Det finns en dokumentär, ”glödlampskonspirationen”, om detta.

    På 50- och 60-talet började det ta fart. Sen har det bara fortsatt.

    På senare tid tycker jag mej se att man har den globala uppvärmningen och miljön som anledning till att försämra produkter. Det låter absurt, men om man gör en produkt som är lättare och har mindre dyra material i sej så kan man ju hävda att det spar resurser och blir mindre sopor. Att bieffekten är att den håller en bråkdel av tiden en äldre produkt skulle hålla talar man tyst om.

    Här hemma jag jag en ny och fin vattenkokare i rostfritt stål (= bra kvalité, kan man ju tro). Efter någon vecka gick gångjärnet till locket av. Det är gjort i tunn, tunn kinesisk plast. När man jämför med en gammal (nåja, 10 år) vattenkokare så är den tyngre och gedigen och faktiskt gjord i Europa!

    Jag försöker välja enligt denna lista:
    * Hitta ”rätt” kvalité. Inte för dålig, inte bättre än man behöver.
    * Leta tillverkare; lokalt, regionalt, i landet, Europa, världen.
    * Kolla priset och jämför det med var det är tillverkat. Var beredd att betala ett rimligt överpris för det lokala. Ibland är lokalt producerat billigare än det som tillverkas ute i världen.

    ———
    När det gäller maten så vill jag påstå att man bör göra som förr i tiden. Det är så mycket sk_t (t.ex. E250) i maten så att man bör köpa den lokalt och så lite processad som möjligt. Då slipper man dessutom pålägg som rest mer än en själv.

  4. Märta

    Intressant åsikt om stövlar. Jag förbrukar i trädgården en del stövlar. Mao går jag inte så mycket utan är mest i jord o på gräsmatta. Har slutat köpa dyra stövlar. Köper billiga o slänger de när de går sönder. Men i våras hade de utanför coop foppaskor utförsäljning, udda storlekar… köpte då ett par foppastövlar för 20kr. Tänkte att de måste väl kunna gå i jordgubbslandet med dessa iallafall. Till min förvåning har de hållit hela sommaren. Inte vackra men vad gör det. Lätta och är fortfarande hela. 🙂
    Du skulle ha ett par i pärlanne. Det fastnar inte så mycket under dem heller. Perfekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.