arbetslös

 Arbetslöshet i Sverige.

Röjningsarbete i skogen.Inga röjninsarbetare finns enligt Västerbottens nytt. Män från Rumänien vill ha och tar jobbet.

Visst är det konstigt?

Etiketter: ,

7 kommentarer

 1. Ivar

  Frågan kan vara varför bolagen inte erbjuder svenskar jobben? Kan orsaken vara att det är lättare att anlita ett utländskt bemanningsföretag som skiter i de svenska arbetsmarknadsreglerna? Det är sällan som man ser någon platsannons som söker folk för manuellt skogsarbete men man får höra då och då på nyheterna att de är tvingade att få importera arbetskraft. Man hör vissa partier som säger sig verka för en levande landsbyggd men samtidigt verkar för att underlätta för arbetskraftsinvandring från låglöne länder som kan ta landsbyggdsjobben till dumpade priser.

 2. Christine Svensson

  Svar till Ivar (2012-11-02 09:05)
  Tror du att det kan vara så? Jag tror också att det kan vara på det viset att många av oss svenskar inte vill ha vilka ”skitjobb” som helst. Bolagen har insett att ingen vill ta jobben. Jag vet inte, men visst är vi lite kräsna på jobb och jobb, även om det inte finns så mycket att välja på?

 3. Edor Abrahamsson

  Hej! Vad beträffar skogsarbete har jag ganska stor erfarenhet. Både vad det gäller manuell röjning och huggning motor-resp röjsåg. Skogsarbete är trevligt under vissa förhållanden. Höst och vintrar med lite snö och inte så kallt gick väl bra. Däremot när tempen går ner till -40 då kändes det kallt, men det gick sedan man fått upp ”ångan”. Röjning med röjsåg var inte heller några problem så länge man kunde göra det på snöfritt underlag. Men att gå med röjsåg i ett par dm snö är inte trevligt. Sedan är det ju så att det är inget som gör sig själv, utan det krävs en ganska stor fysisk insats, lägg därtill riskerna samt då jag arbetade, usel lön. Jag vet inte hur det är idag med den saken, men jag förstår att finns det annat man kan göra då undviker man sånt. Sedan om man dessutom ådragit sig kärlkramp och blir ratad från arbetsmarknaden p g a detta samt leder och kroppen som helhet inte blir särskilt fräch, då undviker man helst såna jobb.
  Men visst har blivit kräsnare idag, helt klart.

 4. egen företagare

  Alla jobb där det kommer fram svett, i panna och på rygg, vill ingen svensk utföra i dag.
  Det skall vara bekvämt och lätt att jobba. korta arbetsdagar och bra lön.

  Ansträngande jobb är förbjudna enl.facket

  Vi småföretagare i skogsbranchen, jobbar helst ensam eller anställer arbetsvilliga utlänningar

 5. Edor Abrahamsson

  Till egen företagare: Kroppsarbete och det som kräver svett har sedan urminnes tider varit lågstatusjobb. Då jag arbetade i skogen inget undantag. Åkte man däremot till Tyskland bedömdes det inte på samma vis. Där kunde man tjäna avsevärt mer och man hade större status. Att hantera en motorsåg kräver stor skicklighet, både i tekniken samt underhållet. Filning och annan skötsel. Det utgjorde ungefär 50% av hur mycket produktionen blev. Under min tid som ”arbetare” upplevde jag samhället som arbetarfientligt. Ju mindre man åstadkom ju bättre hade man det. Hur det uppfattas nu vet jag inte, men visst är det så än idag att om man har skjorta, slips och oskrynklade kläder har man hög status. Vad man sedan uträttar har mindre betydelse. Börshaj eller vad fan som helst och man kommer långt upp i hiarkin.

 6. Göran Jonzon

  Nog kan det spela in att det är mycket lättare att göra upp om ett fast pris per hektar för de som kkommer utifrån och vill tjäna pengar?
  Därmed är det fritt fram för de som är skickliga och gärna hoppar över fikarasterna för att skapa sig en stark ekonomi.
  Har man däremot andra målbilder vill det gärna bli så att man kräver fast lön och prioriterar rasterna.
  Sedan spelar det nog mindre roll vilken nationalitet man har.
  Det är vad jag uppfattat genom min yrkeskarriär.

  Med fasta priser råder man dessutom över sin egen arbetsdag och kan gå och komma som man vill.
  Är man dessutom egenföretagare så angår det ingen hur man disponerar sin arbetsdag.

  Skogen är den trevligaste arbetsplats jag har erfarenhet av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.