Sommarslut

Nu börjar så sommaren ta slut.

Då tar vårt stora jobb sin början. Nu börjar Klibb- och kladdtiden hos oss. Nu skall vi slutskatta våra bin som det heter. Det innebär att vi tar alll honung från bisamhället och ersätter honungen med en massa sockerlösning. Det är bättre för bina att invintras på sockerlösning än sin egen honung. Mindre risk för utsot harjag fått lära mig.

Det brukar bli ett väldigt surrande på gården hela första dygnet kan man säga.De blir nog lite förvillade nät allt förändras hos och runt dem. Sedan har de ett digert arbete att utföra de små liven. Ca 18 kg sockerlösning per kupa tar de in på ca ett dygn om det inte är för kallt. De suger alltså in sockerlösningen in i sin tarm,, omvandlar den till honung och sätter in den i ramarna i kupan. Sedan torkar de ner honungen till en viss procent och täcker sedan med ett vaxlock. Om de inte torkar ner den till under 20% så kommer den att jäsa. Det är samma sak som de gör med honungen.

Det kan man kalla effektivt arbete och ett jäkla teamwork. Imponerande.

Ja det här blir vårt helgarbete. Klibb-och kladd. Sedan tar nästa fas vid och ett digert arbete med slungning, silning och så småningom tappning på burkar. När det är gjort då känner man att bin och vi har gjort en bra sak för naturen och mänskligheten. Och Häggstrands Bigård kan gå ner i lugnare tempo inför nästa sommar.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.