Behövs banken?…….

……kan jag undra ibland.
För ett par veckor sedan kom ett brev från banken i vilket det stod att vi inte skulle kunna sätta in pengar på banken, utan loomis skulle ta hand om alla pengar. (Var det inte Loomis som förskingrade en massa pengar för några år sedan?)
Nu var det ett erbjudande till föreningen där jag är ordförande. Jag kastade brevet för jag tänkte att vi har ju inte så mycket pengar att hålla på med.
För några dagat sedan ringde en trevlig pojk från Handelsbanken som är vår bank och enda banken som hanterar kontanter, och undrade om vi missat detta med insättning och ickemöjligheten som skulle träda ikraft efter jul.
Nu är det ju så att vi hanterar inte så mycket pengar i nuläget men blir väl några tusenlappar per år som sätts in. Vi har ju ett bankonto från vilket vi betalar våra räkningar. Det måste man ju för övrigt ha för det är ju svindyrt att göra en inbetalning över disk.
Nu till pudelns kärna.
Vi betalar som förening 750 kr per år för att banken tillhandahåller oss en tjänst som vi sköter själva. För att kunna utföra tjänsten krävs en dator och en person som förstår sig på internetbanken.
Nu när loomis ska ta hand om våra pengar som vi stoppar i en påse och lägger i en servicebox, som är belägen tre mil från oss, enkel väg, kommer det att kosta föreningen 78 kr per månad att ha denna ” tjänst ” som vi är tvingade att ha.

Och då säger jag så här: Hur mycket pengar ska bankerna tjäna egentligen. Tänk att det hör man inte så mycket om, men om en privatperson startar ett boende för äldre eller en friskola då får inte de tjäna pengar.
Investerar bankerna i välfärden? Eller vad investerar dem i?
Alla småsparare, små ideella föreningar och andra som har lite pengar….det är vi som får betala…….eller har jag fel?

9 kommentarer

 1. Göran Jonzon

  Det ena dråpslaget efter det andra mot allt vad ideell verksamhet heter och det bara fortsätter.
  Men Christine, vi kan ändra på detta via politiken !
  Behöver du hjälp att skriva en motion i frågan så ställer jag gärna upp !

  • Christine Svensson (inläggsförfattare)

   Tack Göran!
   Det låter bra! Jag är tämligen less på alla som ska försöka dräpa ut oss och att vi hela tiden ska betala för att vi gör ett ideellt arbete.

 2. Dar Adal

  Loomis har inte förskingrat några pengar. Det är ett solitt bmrsbolag som idag finns i 16 länder. Du tänker nog på det svenska Panaxia.

  Du kan inte skylla avreglering eller outsourcing av kontanthantering på de aktörer som faktiskt erbjuder sig att ta hand om personers kontanter.

  Den avgift Loomis tar ut grundar sig främst(men inte helt) på bankernas och Riksbankens avgifter för insättning/uttag i depå. Loomis måste alltså betala till dessa aktörer för att bli av med de pengar de hämtar.

  • Christine Svensson (inläggsförfattare)

   Hoppsan. Det blev ju fel att jag skrev så om lomis, det ber jag om ursäkt för.
   Men jag tycker det är bedrövligt att vi ska dubbelbetala för alla tjänster som vi måste ha. Och då tänker jag på min lilla förening som ska försöka klara sig ekonomiskt och jobbar för att folk i byn ska kunna ha lite trevligt, och för att byn ska leva,

 3. Camilla Stenlund

  Jag undrar också över bankernas existens. Vid finanskriser behöver de hjälp men har svårt att betala tillbaka de lånen när de gör stora vinster – hur går det ihop?

  Dessutom så tar de betalt av affären varje gång du drar ditt betalkort, först en fast avgift på ca 3 spänn och sedan % på köpbeloppet… så en chokladkaka betald med kort kan kosta skjortan för kiosken förutom de avgifter den har för vanliga banktjänster.

  Kanske dags för bytesekonomi snart igen?

 4. Gunder Lindgren.

  Hej Christine.
  Allt detta kan vi tacka våra riksdagspolitiker för. Dessa personer har under en längre tid haft möjlighet via lagförslag till riksdagen försöka bryta storbankernas oligopol.
  Dock är det inte intressant och dessutom hävdar politikerna att ett sådant ingrepp i banksystemet hotar Sveriges ekonomi.
  Nu är detta kvalificerat skitsnack om jag tillåts att uttrycka mig grovt. Tror ni inte på mig så kontakta Andreas Cervenka, ekonomijournalist som skriver i bland annat SvD. Han skrivit en bra krönika där han bevisar tesen om politikernas försvar för bankväsendet som just skitsnack.
  Det är fullt möjligt att styra bankerna på ett för allmänheten bättre sätt men den politiska viljan finns inte.
  Nu är det inte bara ideella föreningar som drabbas av bankernas hybris. Att som existerande småföretagare eller blivande låna pengar till sin blivande eller existerande rörelse är i det närmaste omöjligt men att låna pengar till att köpa en bil som efter sex månader har halverats i värde är det inga problem med.
  Själv har jag utsatts för detta då jag vill köpa ett vinstgivande företag för relativt små pengar men alla banker som jag pratade med, handelsbanken, Nordea och Swedbank sade nej med den ena märkliga ursäkten efter den andra. Andra personer som jag har pratat med vittnar om samma sak. Nu ska jag inte bara lägga skulden på bankerna, jag är ju inte född av rika föräldrar så man måste förstå bankerna.
  Som Camilla Stenlund skriver, så är bankerna mycket snabba att sitta utanför bankakuten om bankerna har slösat bort miljarder, som senast i Baltikum och gråta efter hjälp men sedan glömmer man bort vilka som har hjälp dem, alltså vi skattebetalare, och behandlar oss som mjölkossor för att kunna skapa så stora aktieutdelningar till sina ägare som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.