Lucia

Sankta Lucia, ja det var ett antal år sedan man höll på med det. Alltså att man var involverad själv i det.

Vi pratade om det en kväll när vi hade ”byautvecklingsträff” vilket vi har här i byn varje onsdag. Vi kom att tänka på vilka jul- och luciafester vi hade på den tiden i föreningshuset i Skansholm.
Människor kom från flera håll, inte bara våra föräldrar. Vi sjöng, spelade teater och underhöll i flera timmar.
Våra mammor ( förmodligen var det mammorna) hade bakat allt fikabröd och detta fikades upp mot en summa pengar. Pengarna som kom in gick till vår skolresa som på den tiden gick till Marsliden, där vi åkte skidor och åt godis i tre dagar.
Jag minns att man tyckte att det var ett stort hus med många rum men nu när man ser det ser det inte så stort ut. Huset ligger vid vändplanen i Marsliden men vad det kallas för minns jag inte. Det är ju 45-50 år sedan detta hände.
På kvällen gick vi till hotellet som låg en bit ifrån och där köpte vi godis och kanske en del köpte någon cigarett också. Hotellet var ett fint och stort hus, tyckte man då, men det är heller inte så stort i mina ögon.

Ett Lucia-år minns jag tydligt. Jag var då 10 år och det var inget roligt väder den där morgonen. Det blåste och var mörkt när jag tidigt på morgonen gick genom byn för att vi skulle ut och lussa i gårdarna. Men allt var av någon anledning inställt så jag hade klivit upp tidigt i onödan.
Sedan var det dags för luciafirande i skolan med luciatåg och det som hör till. Lite sena var vi för de som bodde i Skog var försenade av någon anledning pga skolbussen eller vad det var. När vi var färdiga med Lussefirandet i skolan var det dags för lunch ner hos Mörtells. När jag var på väg dit såg jag att det rök så mycket åt det håll där jag bodde.
Fredagen den 13 december 1963 var det och farfars och farmor hus brann ner till grunden.
Det går aldrig ur mitt minne. Jag var 10 år och jag minns hur rädd jag var.

Etiketter: , , ,

En kommentar

 1. Ewa Larsson

  Hej Christine!
  Visst är det märkligt vad högtidsdagar framkallar minnen?
  Vissa dagar, knytna till vissa högtider får oss att rota runt i minnesbanken och plocka upp bilder långt tillbaks i tiden.
  Vissa minnen får en att skratta och må gott, medan andra får en att rysa och man förbannar vaktmästaren som rotar fram allt det man trodde man kastat ur lagret 🙂

  Tänk vilka häftigt långa skolresor man gjorde förr och vad just godisets betydelse hade!
  Andra tider nu och nya minnen skapas.

  Ha det gott där ute i skogen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.