När är det dax

När är det dax för äldreboende, seniorboende eller det vi förr kallade ålderdomshem?
När är man tillräckligt gammal och dålig för det?
Varför kan det inte vara så att när jag känner att jag inte orkar bo i mitt stora hus ensam kan få en plats i ett äldreboende?

Nu kunde vi läsa för ett par dagar sedan att man vill bygga ett seniorboende i Vilhelmina. Om jag inte minns fel var den frågan på tapeten för några år sedan men blev då nedröstat.
Man undrar också varför Tallmon lades ner och nu hyrs ut som ” vanliga” lägenheter? Det var ju annars perfekta bostäder till våra äldre som behöver ett annat boende än hemma i sitt stora hus.

Undrar var jag ska bo närvjag behöver ett annat boende?

3 kommentarer

  1. Berit Rundqvist

    Jamen Stine, det vet du väl. Kan vi inte klara oss själva förväntas vi ta saken i egna händer och avsluta livet så snabbt som möjligt. Med tunna statliga inkomster, taskiga vinster i vården, fattiga pensionärer som inte fattade vitsen med skatteplanering finns ingen åldringsvård. En kula för pannan eller nåt sånt blir billigast för alla -andra-. Frågan blir; hur mycket kommer en giftampull att kosta?

  2. Johnny Holmgren

    Men huvva, Berit! Nog måste vi väl kunna unna oss att åldras med värdighet och försöka att se det som något positivt? Våra fäder och deras fäder tog oftast handen sina åldrade föräldrar i undantags boenden hemma på gården. I och med nutidens ökade urbanisering, där främst våra barn flyttar in till arbete och större städer så blir föräldrarna lämnade ensamma kvar. Ansvaret för sitt boende ligger dock i första hand hos föräldern som av olika anledningar väljer att stanna kvar i sitt boende. Frågan blir dock när den åldrige föräldern inte längre kan eller orkar bo kvar, vad finns då för möjligheter? Det är det Stine funderar över. Ja, seniorboende är något som borde få en större prioritering och då är det boende där hyreskostnaderna rymmes inom normal pensionen och det även blir över till mat. Tittar man på byggandet i Umeå, så kan man säga att det är påfallande många seniorer som flyttar in i de nya lägenheterna med höga hyreskostnader och i många fall egen skuldsättning. Det klarar inte alla pensionärer av. Därför måste ett subventionerat seniorboende tillkomma. Då uppstår även frågan, vem ska stå för subventionerna ? Stat, landsting, kommun? Alla har lika ont om subventions medel, utan nya måste tillkomma. Höja skatterna är enklaste vägen att få in medel. Ett alternativ som jag har föreslagit i en KD motion är att minska eller ta bort grundavdraget i de kommuner som betecknas som tillväxtkommuner. Det skulle få till följd att urbaniseringen hejdades och folk skulle stanna kvar längre i det som nu betecknas som avfolkningskommuner. Båda typen av kommuner skulle tjäna på det. Motivationen att skapa seniorboendet i avfolkningskommuner skulle öka och prispressen på boende i tillväxtkommuner skulle minska. Avfolkningskommuner fick lättare att motivera svårrekryterad personal kategorier som läkare, lärare M.fl. att ta jobberbjudande där. Som jag ser det så måste något drastiskt till för att ändra nuvarande avveckling av stora delar av Sverige och då främst i inlandet och lappmarken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.