Visselblåsare

Jag läste igår om ”visselblåsare” inte bara om Edward Snowden utan även om om andra som te.x Sara, hon som avslöjade bristerna på äldreboendet och därmed hur Lex Sara kom till.
Det var faktiskt i Allers veckotidning och inte någon sensationstidning.

Det är viktigt med folk som säger vad de tycker och står för det, det vet vi. Saker måste granskas och det gäller alla verksamheter, egentligen. Det behöver ju inte bara vara att avslöja stora instanser utan även små. Det kan ju röra sig om såväl privata som kommunala och statliga.

Civilkurage kallas det. Men vågar alla ha civilkurage och stå för det? Jag läste bland annat att någon av de ”blåsare” jag läste om hade spelat in samtalet och det visade sig att om hon inte gjort det hade ord stått mot ord och inget hade hänt i frågan. Det handlade då om stress på en arbetsplats vilken var ohållbar. Och på hur många arbetsplatser sker inte mobbing? Det är inte bara bland barn mobbing sker som vi kan tro.

Vart vill jag komma med detta tro? Ja bland annat till hur det går till med tjänstetillsättningar i vår egen kommun. Vem känner vem? Vem tycker vad? Vilken kyrka jag tillhör. Får alla svar på frågor och ansökningar? Hur tycker facket? Vems sida står facket på är det alla gånger på medlemmens sida?

En del blir tillsagda att lägga saker och ting på hyllan. Typ ”det blir inget bättre”.

Är det så vi vill och ska ha det?

Etiketter:

En kommentar

  1. Östen Stenlund

    Visselblåsare är en nödvändighet i dagens samhälle. Såg på TV. hur gode-män skodde sig folks ägodelar. Människor som är helt utelämnade till andra att förvalta deras tillgångar. Vid granskning visar det sig var pengar gått via banktransaktioner, man trots detta verkar inte den nödlidande inte få tillbaks sina förluster. Boutredningsmän är ej heller att lita på. För ett antal år sedan läste jag om en bankman som skulle avsluta ett dödsbo hade son son att flytta runt ett dödsboets möbler mellan olika adresser och tog bra betalt tills boet var tomt. Jo jag tackar för omtanken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.