Nyttan med att bära reflex

Är det skämmigt att ha en reflex som dinglar utanpå jackan när jag är ute i mörkret?
Ibland undrar jag hur det är ställt med folks vett!

Igår åkte jag vid 15-tiden genom Skansholm på väg in till Vilhelmina. Vid gamla Konsum i Skansholm stod en person som förmodligen skulle åka med bussen. Helt svartklädd och trots att det inte var riktigt mörkt såg jag inte människan förrän jag nästan åkt förbi henne. Ja det var en hon!
Många går omkring med jackor eller västar med reflexer på och det är ju bra. Men…. låt även en reflex finnas längre ner på kroppen också. I tätbebyggt område där gatlyse finns och jag i regel kör med halvljus ser jag dig inte lika bra och snabbt som om du skulle haft en reflex där ner också.
Inne på köpingen och även inne i Stan behöver du reflex. Kom ihåg det!!

Som gammal Bilkårist (Kvinnliga Bilkåren hette det då) var vi ute i skolorna på höstkvällarna med föräldrar och barn för att verkligen visa alla hur det märktes skillnad med eller utan reflex vid hel- och halvljus körning.
Men då bör det tilläggas att våra barn är bättre rustade än vi vuxna. De har reflexer på sig och det skäms inte heller, vilket jag tror tonåringen och en del vuxna gör.

En reflex som dinglar på din jacka är en billig livförsäkring för dig, och det gör så att jag som bilförare inte behöver sitta med hjärtat i halsgropen mörka kvällar!

Med halvljus
Mörkklädd: 20 – 30 meter
Ljusa kläder: 60 meter
Med reflex: 125 meter

Med helljus
Mörkklädd: 150 meter
Ljusa kläder: 300 meter
Med reflex: 400 – 450 meter

Hämtat från körkortsskolan.se

Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.