Ny erfarenhet

För bra precis en månad sedan fick jag en ny erfarenhet i mitt 65-åriga liv. Jag träffade, eller blev träffad av, Nutella. Låter kanske märkligt för en person som verkligen älskar nougat. Köpte mig naturligtvis en burk för att smaska på när godisjävulen sätter till.
Gött sä nanting!
Men… när jag läser på burken ser jag att denna produkt som många andra innehåller palmolja, den där produkten jag brukar kolla efter, på alla varor jag köper om det finns där eller inte. Om den finns brukar jag i möjligaste mån undvika den.
Palmolja som framställs på marker där man bränt ner och skövlat regnskog, jordens lungor, för att kunna odla och framställa denna produkt, inte bara till livsmedel utan även till bl.a. biodiesel.
Nu läste jag i Land häromdagen att det finns certifierad palmolja som skall vara lite mer genomtänkt men det är inte lätt för mig som konsument att se det.
Det finns ju två sidor av de mesta, oftast. En sida av denna ”palmoljeodling” är ju att det finns människor i länder som lever på att framställa och sälja palmolja till hela världen. Vi får hoppas på att den mesta av den är och blir odlad som den som certifieras.

Enligt artikeln i Land så skall jag kunna fortsätta smaska på Nutellan.
Ibland i alla fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.