Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Gratisarbetare utför ordinarie sysslor!!

http://www.alliansfrittsverige.nu/2012/07/fas-3-deltagare-ersatter-personal.html

"Reglerna i fas 3 ändrades så att deltagarna ska få utföra fler vanliga arbetsuppgifter. Då valde tio arbetsgivare att få jobbet gjort av deltagare i fas 3, i stället för att anställa personal. Företagarna fick också omkring 5‑000 kronor varje månad av Arbetsförmedlingen.

Sista veckan i juni och första i juli besökte LO–distriktet i Kalmar, Blekinge och Kronoberg 1‑500 arbetsplatser för att informera sommarjobbare om deras rättigheter. Då upptäckte LO att tio arbetsgivare avstod från att anställa personal, för att i stället använda deltagare i fas 3, eller sysselsättningsfasen som det numera kallas."

Min kommentar: Arbetslinjen? Knappast, bidragslinjen är det. Företagsägarna göds med gratis arbetskraft och inte nog med det, ägarna får BETALT för det! Dessa s.k. anställningar måste omedelbart stoppas! Vi ska inte ha gratisarbete i Sverige och dessutom blir utfallet snedvriden konkurrens. Sedan tränger det undan behovet att anställa och betala för arbetskraften. Företag som inte kan betala för sin arbetskraft är inte lönsamma och ska bort! Dessa tio företag måste stoppas i denna hantering! Förutom detta så måste FAS 3 omedelbart väck!

Men alliansen har sett till att fler ordinarie sysslor nu får utföras med FAS 3. Jag hoppas innerligt att alla som tvingas utföra gratisarbete  vägrar! Detta måste upphöra genast! Bidrag är tydligen ok när företagen lyfter dem?? Eller hur, alliansanhängare??? Själv skulle jag vägra samt stanna hemma om jag blev arbetslös och hamnade i gratisarbete på det här sättet. Nå, alliansanhängare, jag väntar på ett absolut fördömande utan några men!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Uffe N

  Jag håller med dig, även om det känns väldigt märkligt: företag skall inte tillåtas att använda praktikanter eller liknande för att få reguljära arbetsuppgifter utförda.

  Samtidigt uppstår en fråga i mitt huvud: hur skall praktikanter kunna lära sig yrket/jobbet om de inte får göra riktiga arbetsuppgifter? Den enda lösningen jag ser är att låta den fast anställda personalen gå vid sidan om och bara titta på medan praktikanterna gör jobbet. Det känns lite fånigt, men jag kommer inte på något bättre.

 2. Conny Forsström

  Svar till Uffe N (2012-07-31 20:44)
  I dessa fall verkar det vara gratis arbetskraft som utfört ordinarie arbetsuppgifter, och inte i upplärningssyfte, utan i syfte att få uppgifterna utförda gratis.

 3. Conny Forsström

  Svar till Uffe N (2012-07-31 20:44)
  Poängen är, vilket jag försöker få fram i bloggen, att det numera byggs upp hela företag på gratisarbete. Kan man inte driva företag på betalt arbete så är det för mig självklart att det företaget inte är lönsamt och obönhörligen måste försvinna. Både för att arbetsköpare inte ska nyttja gratis arbetskraft och för att det snedvrider konkurrensen.

  En vän till mig på Facebook, som bor i Uppsala, berättade att det i staden finns åtminstone ett företag som ENBART har gratis personal. Tänk om vi arbetare kollektivt kunde vägra att ställa upp på sådant. Då skulle vi tvinga regeringen på knä i denna fråga. Gratisarbete ska inte vara tillåtet. Företagare ska inte gödas på gratis arbetskraft, som i praktiken blir slavarbetare.

 4. Conny Forsström

  Svar till Uffe N (2012-07-31 20:44)
  De företag som drivs på gratis arbetskraft borde exproprieras och tillgångarna delas ut till de som utnyttjats. Tyvärr kommer det inte att ske, men en vacker dröm är det.

 5. Dick

  Uffe B skrev:
  ”hur skall praktikanter kunna lära sig yrket/jobbet om de inte får göra riktiga arbetsuppgifter? ”

  I fas 3 sker inget som har med upplärning att göra. Det finns ingen sådan ”äkta” praktik. Riktig praktik ges till yngre och inte äldre så, om det inte är vid utbildning, finns ju utbildningar med praktik, t ex undersköterska, audionom, det är sånt som garanterat ger jobb. Skillnad.

  Det är inte meningen att de som gör fas 3 blir anställda där dom är, hur bra dom än är. Det är enbart förvaring och för att ha kvar folk i arbetslöshet. Ofta är det på föreningar som aldrig har nån anställd. Eller större fas 3-företag, Jobbfabriken, Media copy eller Folkuniversitetet, handelsakademin mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.