Friedemanns epistel

I onsdags skulle vi spela i Dortmund. Inte alls, visade det sig när vi kom dit. Mannen som bara heter Friedemann tog emot oss i sitt 350 år gamla hus i Dortmunds utkanter. Det handlar om ett gigantiskt hus, företrädesvis med filtar istället för dörrar. I en del finns en stor scen med bar och sand på golvet. För några år sedan anordnade Friedemann spelningar, men inte längre.

En sur gammal granne med känningar inom kommunen i Dortmund såg till att det blev spelförbud på klubben/i huset. Samme granne försöker också flytta på busshållplatsen som ligger precis utanför hans köpeslägenhet. Grannarna hatar den här grannen och Friedemann berättade att man pratade om att "ta bort honom", något som sades mer allvarligt än skämtsamt.

Vem är Friedemann? En föredetta husockupant som brukade flytta runt i Tyskland och ockupera hus. Men han tröttnade på det. Precis när han och hans ockupantkompisar hade fått det fint i de ockuperade husen kom polisen dit och slog sönder ställena, och de var tvungna att hitta nåt nytt hus att ockupera.

Friedemann tröttnade alltså på detta och köpte ett gammalt gammalt hus som polisen inte hade rätt att slå sönder.

Huset ligger nära en gammal kyrka från 900-talet. Tidigare låg en katolsk trädgård mittemot huset, och kommunen var väldigt noga med att häcken i trädgården inte fick var över 1,20 meter för att inte skymma sikten till kyrkan. Men sedan sålde katolikerna trädgården och det blev ett stort bostadsrättshus där trädgården en gång legat. Friedemann har kontaktat kommunen och undrar varför huset med bostadsrätter är högre än 1,20 meter. Det skymmer ju sikten till kyrkan.

Det är lite oklart vad Friedemann sysslar med om dagarna. En sak som han gör är att han åker omkring på festivaler och samlar in avföring. Den här avföringen förädlar han sedan till metangas i sitt hus som han säljer. Vi övernattade i huset, men jag såg inte skymten av någon förädlngsstation av metangas. Å andra sidan hade jag inte hittat den skrymmande konsertlokalen om inte Friedemann hade guidat oss uppför en liten knarrande trappa.

Friedemann har också börjat med couchsurfing, det vill säga att folk får komma och bo hos honom på resa genom Dortmund. Han fixar också boende till band som behöver en safe haven för en natt eller två.

Till oss fixade han middag på en italiensk restaurang, sovplats och en god frukost innan avfärd.

Sedan hänvisade han hela tiden till att han skulle fråga sin fru. Men henne träffade vi aldrig.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.