S stärker blockpolitiken i Umeå

Striden-om-tiden

Ta tillfället i akt att läsa Vänsterpartiets utredning om genomförandet av 6 timmars arbetsdag.

Jag läste precis om ett mycket radikalt och positivt utspel från Socialdemokraterna i Umeå. Socialdemokraterna har beslutat att ställa sig bakom den politik Vänsterpartiet så länge drivit, nämligen införande av 6 timmars arbetsdag. Detta är en bra reform av många skäl. Bland annat är det en kraftfull reallöneökning och ett sätt att skapa större frihet för människor. Andra inte mindre värda positiva effekter är förbättrad hälsa, ökad produktivitet och minskade sjukskrivningar.

Samhällsekonomiskt och individmässigt är en arbetstidsförkortning en vinstaffär utan dess like. Med en friskare befolkning och lägre arbetslöshet så kan man satsa på välfärden och ha generösa välfärdssystem för dem som har oturen att bli sjuka eller sparkade från sina jobb. Ska vi dessutom kunna arbeta längre än 65 år (vilket borgarna och socialdemokraterna vill) måste arbetslivet bli bättre (en förkortad arbetstid är en sådan möjlig väg).

Många i den offentliga sektorn sliter ut sig, däribland min mamma. Det är inte rättvist med tanke på vilken destruktiv inverkan de får på hennes pension. Hon har arbetat hela livet, slitit och funnit i samhällets tjänst för att hjälpa äldre med funktionshinder, men kommer ändå leva under knappa marginaler. Jag har svårt att se hur många kan klara ens till 65, än mindre till 69 år. Fredrik Reinfeldt (m) framförde en extrem högerpolitik på pensionsområdet och lyfte att 75 år skulle vara en rimlig pensionsålder. I delar av norra Sverige är medellivslängden just 75 år. Människor ska arbeta in i sin död i moderaternas Sverige.

Stick i stäv med partiledningens budskap om en ”orealistisk politik” att kräva 6 timmars arbetsdag finns Umeås socialdemokrater. Jag kan konstatera att Socialdemokraterna i Umeå tänkt till i denna fråga och det välkomnas. Jag kan lika fullt konstatera att detta stänger dörren helt för Socialdemokraterna att samarbete med något av högerpartierna i kommunen. Det gäller i synnerhet moderaterna. Socialdemokraterna stärker blockpolitiken i Umeå kommun: Det är endast tillsammans med Vänsterpartiet som Socialdemokraterna kan få igenom denna politik.

Etiketter: , , , , , , ,

7 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Och hur ser en ”6-timmars”-politik ut för oss som är företagare? Den dagen något parti kan visa hur vi kan få 6-timmarsdag (när man ofta jobbar 10-12 tim/dag), och till samma lön, då kanske fler hakar på. Men så länge löneanställda ska få 6-timmarsdag med nuvarande 8-timmarslön, behöver företagarna jobba än mer.

    Låt arbetstiden bli friare och flexiblare, i unga år före familjebildande få jobba 10-12 tim/dag (många unga extrajobbar redan idag och har 60-80 tim-vecka), och som äldre utan familj också jobba mer. Men däremellan kunna ligga under 8 tim/dag.

    Den dagen det finns partier som ser människor som olika med olika förutsättningar och olika viljor i fråga om arbete då fås jämlikhet utifrån var och ens behov just för den tidsperioden. Således friare, flexiblare och öppnare, samt facklig sida som ser dessa möjligheter.

    • Lena Andersson

      Robotisering och datorisering och effektivisering, samtidigt som befolkningsmängden ökar, innebär att en sänkt arbetstid förr eller senare blir ett oundvikligt måste!
      Sextimmarsdag med bibehålland heltidslön kan genomföras genom att företagen kompenseras med sänkt arbetsgivaravgift, vilket blir möjligt eftersom samhällets kostnader för sjukfrånvaro och arbetslösahet minskar! 7 – 13.30 med haltimmas rast och 13.30 – 20.00 blir då normalarbetstiderna i Sverige!
      Att ”normalarbetstiden” ändras från 8 till 6 timmar hindrar inte att dagens flexibilitet får finnas kvar och de som vill arbeta mer givetvis tillåts göra det, ifall de anser att girig jakt på pengar är värt risken att drabbas av utbrändhetsrelaterade sjukdomar…!

  2. Perti

    Jag känner till att V är för 6-timmars arbetsdag.. nationellt. Men det är något helt annat än att driva det som ett vallöfte lokalt. Gör ni det?

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Hej Perti,

      Det är klart att det är något helt annat att driva frågor lokalt och nationellt. Jag vet att på flera platser driver Vänsterpartiet frågan på kommunal nivå. I Vänsterpartiet Umeå kommer vi snart skriva vårt kommunpolitiska handlingsprogram för de kommande fyra åren och kan först svara på frågan efter det.

      Vänligen,
      Daniel

  3. Lena Andersson

    Alliansens jobbpolitik innebär enbart att förnedra arbetslösa och göra dem så fattiga o desperata att de ska ”ta sig själva i kragen” och börja jobba! Alliansen har återinfört slaveriet eftersom från 1 juli 2013 så tvingas alla arbetslösa med försörjningsstöd redan efter 2 månader att arbeta heltid utan lön åt kommunerna, eller förvaras/inlåsas i övervakade lokaler hela dagarna som om de vore dömda kriminella! Ni har även gjort det dyrare att anställa äldre än 26, vilket ökar långtidsarbetslösheten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.