Moderaterna vinner valet…

…om den svenska överklassen får bestämma. Som tur är utgör denna andel av befolkningen ett ringa antal vilket i och för sig är förutsättningen för existensen av denna lilla segregerade klubb.

De rödgröna partierna har en majoritet av Sveriges befolkning bakom sig, alltså stöd av över 50 procent! Det är inte illa. Men hos överklassen har samma rödgröna majoritet reducerats till 4,6 procent i stöd. Till och med Sverigedemokraterna föredras hellre än de rödgröna partierna.

Skulle den svenska överklassen få bestämma, vilket de en gång i tiden gjorde, så skulle moderaterna få 71 procent av rösterna. Folkpartiet skulle vara näst största parti med 7,2 procent.

I Sverige existerar klassröstningen i allra högsta grad. Den svenska överklassen vet vilket som är deras parti, det parti som bär deras intressen in i regeringsmakten: ”det nya arbetarpartiet” Moderaterna. Men det måste man nog förstå, det är ju trots allt de som tjänat på Moderaternas skattesänkningar.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Lena Andersson

    Hur definierar man ”överklassen”, är det månadsinkomsten eller förmögenheten eller utbildningsnivån eller…? Att ha en universitetsutbildning innebär inte automatiskt att man plötsligt anser att Moderaterna är det bästa partiet, och inte ens hög månadsinkomst innebär att man upphör vilja betala hög skatt för att alla ska få en bra välfärd, skola o sjukvård…? Ärvd förmögenhet ökar sannolikt risken för ”överklassbeteende”, men dessa är inte särskilt många! Yrkespolitiker är väl dagens verkliga ”överklass”, med både makt och pengar samtidigt som vänskapskorruptionen inom partierna garanterar att de har livstids ”anställning” oavsett väljarnas röstande som aldrig påverkar mer än ett fåtal nya politiker som ännu inte placerats tillräckligt tryggt/högt upp på listorna av sina partivänner! Regeringsmakten… skiftar men majoriteten av politikerna i Riksdagen är ändå desamma år efter årtionde…!

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Hej Lena,

      Jag skulle vilja mena att klasstillhörighet beror av ställning i produktionen och inte beroende på inkomst eller utbildningsnivå. I denna mening finns endast arbetarklass och överklass (kapitalisterna, gamla adeln och så vidare). Det finns något som även kan kallas ”mellanskikt” som består av människor som flyger mellan grupperingarna (dessa är inte många, men fler än överklassen som kategori).

      Vänligen,
      Daniel

  2. Lena Andersson

    Bland låginkomsttagare och arbetslösa, som är beroende av bidrag…, och bland anställda i offentlig sektor, sjukvård…, som är beroende av skattefinansiering o därmed höga skatter, så är väl ”egoismen” lika hög då fler där röstar på S eller V som ju garanterar deras höga bidrag och högt skattetryck som garanterar deras skattefinansierade anställningar! Ifall dessa fattiga istället vore rika så skulle sannolikt lika många av dem, som i dagens utpekade överklass, resonera exakt lika egoistiskt fast då komma fram till slutsatsen att Moderat politik gynnar dem själva allra mest.
    Kanske borde målet för politiken vara att alla får det så väl ställt att vi alla anser att moderat politik är allra bäst för oss själva, ifall vi alla är miljonärer? 🙂
    Det är lättare att slösa bort någon annans, skattebetalarnas, pengar än att slösa bort sina egna, och detta är politikers problem eftersom de alldeles för lätt spenderar skattebetalarnas, någon ansiktslös ”annans”, pengar! Arbetslöshet och utanförskap och de flesta samhällsproblem skulle enkelt och kostnadsfritt kunna lösas, men tyvärr är dagens politiker låsta av att följa sina ”ideologier” och vågar inte annat än förvalta och förändra små detaljer istället för att i grunden skapa och bygga upp ett helt nytt samhälle! Detta är anledningen till att många unga överger, eller inte ens börja bry sig om, politiken, eftersom det är omöjligt att förändra/förbättra samhället! Dagens valrörelse låter ungefär lika som de gjort i årtionden…, vilket visar att ingenting gjorts för att åtgärda ens uråldriga samhällsproblem!

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Hej Lena,

      Det finns ett vanligt missförstånd att solidariska system ska vara byggda av egoism. Du ger uttryck för denna mening nu exempelvis. Jag skulle vilja säga att det är helt felaktigt. Våra trygghetssystem byggdes av arbetarrörelsen för att skapa trygghet för envar när arbetslöshet eller sjukdom drabbade den enskilda, dessa finns även i vetskapen om att en god levnadsstandard även i sjukdom och arbetslöshet kommer hålla lönenivåerna uppe istället för att pressa ner dem (som vi ser händer idag när a-kassan urholkats).

      I grunden handlar det om solidaritet mellan människor som vet att gemensamt kan vi skydda varandra och därmed skapa ett större utrymme för personligt förverkligande och frihet.

      Finansieringen av systemen genom höga skatter är en bra politik. De som har mer ska också bidra med mer (även i procent) och även de som har mer ska ha lika rätt till skyddsnäten. Dessa ska omfatta alla. Det handlar om mänsklig värdighet genom livets alla skrymslen och vrår.

      Vänligen,
      Daniel

  3. Arne

    Vilken värld lever du i Är du historiker kan man kanske förstå, eljest är det rena rama galematias du skriver ! Samtidigt pratar mot dig själv, det kan vara en vinkling, men rubriken ?!

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Hej Arne,

      Jag förstår tyvärr inte vad du vill förmedla med din kommentar. Var gärna mer konkret nästa gång och gå igenom kommentarerna språkligt innan postning.

      Vänligen,
      Daniel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.