Tiggeri i Umeå

Antalet personer som tigger ökar runtom i landet. Umeå är inget undantag. I den politiska debatten framförs obehagliga åsikter som inte ser människan som sitter där. Att tiggaren en person som möjligtvis/troligtvis är utnyttjad i en ekonomisk trafficking hörs sällan. Istället avhumaniseras människan som tigger och görs om till en oönskad varelse som stör stadsbilden. Men personen som tigger är en människa som jag och du och lever under förhållanden som få skulle anse acceptabla.  Att tvingas stå med mössan i vacker hand och be att någon som ”står över” ska förbarma sig över en. Det finns inget människovärdigt i det. Att ropa på förbud mot tiggeri dryper av klassförakt. Att förbjuda en individs sista livlina är inget annat än vidrigt och inhumant.

Det har nog inte undgått någon att det skett en mer eller mindre explosionsartad utveckling vad gäller antalet tiggare i Umeå. De sitter vid ingångarna till diverse välbesökta butiker och i gathörn. På vissa håll har handlare reagerat genom att kasta vatten på tiggare eller påstå att dessa tillhör kriminella nätverk.

När jag var liten fick jag alltid lära mig att man inte ska ge pengar till tiggare. Då var det i regel människor med alkoholproblem som tiggde om pengar. Uppfattningen var då att ger man dem pengar skulle de bara använda dem till att köpa alkohol. Däremot gick det bra att ge dem en macka, frukt eller liknande. Jag minns att dessa tiggare inte brukade bli speciellt glad över att få det istället för pengar.

Idag gick jag till Ålidhem centrum och där satt en tiggare. Jag tror inte det var samma tiggare som för någon dag sedan. För mig är situationen rätt enkel. Jag har aldrig kontanter på mig och kan därför inte ge några pengar. Denna tiggare var däremot inte intresserad av pengar denna gång. Hon gjorde upprepade gånger en panikartad rörelse med fingrarna mot munnen. Hon ville äta.

Jag minns då den skolningen jag fick som liten, som människor med alkoholproblem inte gillade. När jag kom ut från Ica hade jag tre bananer med mig som jag gav till kvinnan som satt där på knä. Hon började gråta, gjorde korsrörelser och tackade mig och Gud. Hon log och såg ut att genast må bättre. Lite ljus i vardagen. Sedan vandrade jag vidare.

För någon dag sedan satt jag med en kompis och snackade över Skype (som vi ofta gör kring många olika frågor — i regel en handfull personer) om just detta med tiggeriet som ökat. Där han bor (annan plats i Sverige) har det skett en liknande utveckling. Han hade gjort någon liten uträkning som han menade övertygade honom att det finns något organiserat bakom tiggeriet och att dessa människor utnyttjas brutalt. Det är människohandel, menar han. För att klara ett någorlunda uppehälle behöver en tiggare få in mellan 100-200 kronor per dag och att ta sig till Sverige är inte heller billigt och kostar åtskilliga tusentals kronor. Hur har de råd att komma hit och uppehålla sig här till att börja med? Hur förflyttar de sig runt i landet? Det är relevanta frågeställningar.

Antalet personer som tigger ökar runtom i landet. Umeå är inget undantag. I den politiska debatten framförs obehagliga åsikter som inte ser människan som sitter där. Att tiggaren en person som möjligtvis/troligtvis är utnyttjad i en ekonomisk trafficking hörs sällan. Istället avhumaniseras människan som tigger och görs om till en oönskad varelse som stör stadsbilden. Men personen som tigger är en människa som jag och du och lever under förhållanden som få skulle anse acceptabla.  Att tvingas stå med mössan i vacker hand och be att någon som ”står över” ska förbarma sig över en. Det finns inget människovärdigt i det. Att ropa på förbud mot tiggeri dryper av klassförakt. Att förbjuda en individs sista livlina är inget annat än vidrigt och inhumant.

Lösningen är aldrig att slå på den som ligger. Fattigdomen försvinner inte bara för att vi förbjuder fattigdomens synliga uttryck. Det är fattiga politiker. Det är borgerliga politiker. Det är högerpolitik. Det vi behöver är inte mer av den politik som skapat dessa problem.

Det vi behöver är en solidarisk politik där vi tillsammans lovar varandra att ingen ska behöva leva i fattigdom. En politik som innebär att vi lovar varandra att lyfta varandra ur ekonomiska svårigheter när trångmålet kommer. Envar har rätt till frihet och lika möjlighet att förverkliga sitt liv. För ingen tror väl att den fattiga människan som sitter och tigger hela dagarna anser att sitt livs mening är uppfyllt?

Etiketter: , , , , , , , , ,

15 kommentarer

  1. Steppe

    Intressant. Jag mötte också en tiggare vid Ålidhem Centrum – i onsdags – och hon frågade också mig efter mat. Jag brukar aldrig ge pengar av samma anledning som du har, men i och med att hon bad om mat istället för pengar gick jag in på ICA och köpte bröd, ost och en burk soppa åt henne. Hon reagerade på samma sätt som du beskrev, kanske var det samma person?

    Men det är klart, någon skillnad är det ju. Jag sympatiserar ju mer med högern än vad jag gör med vänsterpartiet, så antagligen gjorde jag väl det för egen vinning.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Hej Steppe,

      Det är mycket möjligt att det var samma person. Om man utgår ifrån det allmänt förfäktade antagandet och påståendet om att det rör sig om någon form av organiserad kriminell verksamhet, är det inte svårt att tänka sig att dessa människor som tigger inte får använda pengarna till att köpa mat. Vissa av tiggarna som man mött på flera gånger ser ordentligt undernärda ut nu, som inte varit det tidigare.

      Bara för att du sympatiserar mer åt höger än åt vänster innebär inte att du själv tycker att en politik som leder till fattigdom är bra, men alltjämt genomför denna regering reform på reform som gör det svårare att klara sig om man är arbetslös och sjuk, vilket i sin tur får effekten att det även trycker ner lönerna på arbetsmarknaden; de som jobbar får sämre betalt för sitt arbete. Utöver det så finns ingen aktiv politik från regeringens sida att bryta fattigdomen i samhället, däremot finns en hel arsenal för att göra de redan rika rikare.

      Så nej, jag utgår inte ifrån att du som individ gör det för egen vinning. Du ser en människa och konstaterar att det är en levande varelse. Reinfeldt ser sjukskrivningsstatistik, det vill säga ser inte människor, och vill få ner den och då ändrar han regler som gör det fördjävligt att vara sjuk. Det är ett i ledet i en avhumanisering, som du genom mötet med denna kvinna, inte föll offer för. Vi alla tenderar att avhumanisera emellanåt när verkligen inte pockar på.

      Vänligen,
      Daniel

      • joz

        Tror man måste lämna vänster-höger paradigmet bakom sig för att förstå hur samhället fungerar, och försöka förstå att det är samma system bakom båda ideologierna.

        Pepsi eller cola, mcdonalds eller burger king, microsoft eller apple— det handlar om att man ges illusionen av ett val.

        Bakom vänster och höger politiken står samma centralbankssystem som inte får belysas eller diskuteras, inte ens på universitetsnivå. Total blackout.
        Jag tycker du ska studera centralbankssystemet närmare då du, liksom jag verkar känna att något är fel i samhället.

        Jag var själv vänsterpartist sen tonåren men insikten och ingående studier i det monetära systemet gör det omöjligt att stödja något parti, höger eller vänster av ideologiska och humanitära skäl då samtliga partier i europa stöder rådande monetära system, från de mest högerextremistiska och rasistiska till de mest vänster extremistiska och allt därimellan, så även i sverige. USA lider av samma tvåpartisystem som båda stöder en privatägd centralbank som trycker och lånar pengar till staten till ränta och därmed skuldsätter befolkningen/staten.
        Om staten lockas ut i krig måste staten sen låna än mer pengar av en privatägd centralbank för att föra dessa krig.
        Om man alltid undrat varför det förs krig överallt hela tiden världen över, trots människans i regel sunda förnuft, är en ingående studie av centralbankssystemet ett måste för att förstå relationen mellan stat och ett monetärt system och vilka som styr det monetära systemet. Du kommer bli förvånad. Skuldkrisen i Grekland är utmärkt exempel på hur länder styrs av centralbankssystemet och dess myndigheter ( IMF).

        Inlägget skriver jag inte i samband med tiggeriet utan mer i samband av diskussionen höger-vänster, mellan dig och föregående talare.

        Edward J griffins utmärkta verk om centralbanksystemet är en bra början..
        Även Antony Suttons akademiska avhandlingar hos the Hoover Institute, angående centralbankernas stöttande av båda sidor under första och andra världskriget är extremt intressant läsning.
        Intervjuver med Edward J Griffin, går att finna på tex youtube om man inte gillar akademiska avhandlingar.

        Glad påsk!

        • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

          Hej Joz,

          Jag har läst nationalekonomi och har under hela mitt vuxna liv varit intresserad av ekonomi. Jag vet inte riktigt vad det är för insikt du hoppas att jag skulle nå som gör att jag skulle lämna synen att jämlikhet mellan människor genom rättvis fördelning av ekonomi och makt skulle vara rätt väg att gå? Att pengar är skuld och att det är nödvändigt för det kapitalistiska systemet är glasklart, men då är svaret till vänster i politiken då vår syn bygger på en helt annan grundläggande mekanism i ekonomin än skuld.

          Vänligen,
          Daniel

          • joz

            Vilken insikt? Insikten att samma system står bakom vänsterideologin som högerideologin……det är ett trick.

            Det handlar inte om jämlikhet och grundvalar detta är bara retorik, för dig gör det nog det och för en moderat handlar det om personlig frihet och val osv men det är också bara retorik. För det rådande systemet är det ovidkommande om du eller moderaten får rätt, eftersom samma system står bakom båda. Är du med?

            Båda ideologierna styrs av samma ekonomiska system…om man inte tar ett kliv bakåt och ser detta fortsätter folk bråka om hur mkt skatt som ska tas ut och inte, hur många dagars pappaledighet staten ska låta oss få osv.

            Men det centralbankssystem som finns bakom båda ideologierna belyses aldrig, vi vet idag att samma banker som stödde Hitler stödde även Stalin under andra världskriget, att samma centralbanksystem som stödde kommunismen under kalla kriget också stödde de kapitalistiska västmakterna under samma tid.
            Vänster eller höger, pepsi eller cola det är den insikten jag pratar om, värderingarna som du och jag tror på bryr sig inte systemet om då vad vi än erbjuds att välja, mycket skatt eller lite skatt, mycket frihet eller mindre frihet, mycket rättigheter eller mindre rättigheter finns samma system bakom båda. Det bryr sig inte om vad vi väljer så länge vi bråkar med varandra och inte tar det där steget tillbaka och tittar ordentligt. Så länge man är fast i höger – vänster paradigmet tar man inte det där steget.

          • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

            Hej joz,

            Detta är en systemdebatt som gör sig synnerligen illa på bloggar är jag rädd. Att vi behöver ett annat ekonomiskt system än det kapitalistiska anser jag är uppenbart, men vad detta skulle vara är svårare att säga. Jag tror man får stegvis förändra och göra större hopp vid behov för att stegvis förändra igen. Måste måste vara att uppnå ett mer jämlikt samhälle där människor känner att det råder en rättvisa och att de har möjlighet att i frihet kunna förverkliga sig själva i gemenskap med andra. Lösningen är nog att fördjupa demokratin i samhället. Det finns ingen större fiende mot orättvisor och ojämlikhet än en demokrati folket kan känna närhet till och göra till sin.

            Vänligen,
            Daniel

  2. LT

    Alltså nog finns många indikationer på att tiggeriet är organiserat. i många fall.

    UR Europols rapport ”Trafficking in human beings in the European union 2011 (TBH = Trafficking in human beings) kan man läsa på ordentligt om ämnet.

    Se länk https://www.europol.europa.eu/content/publication/trafficking-human-beings-european-union-2011-1507

    Några Citat:
    Some trafficking groups are family or clan based with strong codes of conduct and allegiances and provide significant challenges for law enforcement to penetrate, e.g. Albanian speaking organised crime groups and ethnic Roma crime groups.

    Roma organised crime groups are extremely mobile, making the most of their historically itinerant nature. Given the size of the Roma communities in Bulgaria and Romania, the proposed accession of these countries to the Schengen Zone may prompt a further increase in THB by Roma organised crime groups.

    During an investigation in child trafficking involving Roma children trafficked to other EU MS, it became evident that the traffickers had clear expectations that if the children were exploited to their maximum potential, the profits that could be generated would be in the region of €20-30,000 every three to four months.

    In the same case, it was established that numerous mansion-style houses had been constructed in the town in Romania where the trafficking group originated from. In this rural area, where the stated average monthly income amounts to about €400, houses which cannot have been constructed for less than €100,000 present a clear message to many that crime does pay.
    https://www.europol.europa.eu/conten…nion-2011-1507

    Det tiggeri ni ser på svenska gator är alltså organiserat av huvudaktörer i stor utsträkning som gör en enorm vinst på verksamheten. Notera t.ex. hur tiggare kan försvinna helt från ett område för att som på givet kommando dyka upp igen och sprida ut sig – ”extremely mobile” som Europol uttrycker det i sin rapport.

    Att tiggare och exploatörer är släkt betyder inte att de är snälla mot varandra i gemensam fattigdom utan kan innebära att en förmögen klanledare utnyttjar fattiga medlemmar av klanen, alternativt låter dem posera som fattigare än de är – det Europol kallar ”klanbaserad” organiserad brottslighet. De välklädda personer man ser kontrollera tiggarna kan mycket väl vara en släkting men relationen präglas ofta av tvång, våld och missriktad lojalitet, vilket gör polisens utredningsarbete av romsk trafficking ännu svårare eftersom offren inte vill vittna.
    En aspekt man inte gärna pratar om i Sverige är romernas hedersförtryck. Ungdomsstyrelsen skriver t.ex. om det i sin rapport ”Äkta makar”:
    http://www.mucf.se/publikationer/akta-makar
    Klanens huvudmän styr allt, med hot och våld om det krävs, det gäller även de romska tiggarna.

    Men hursomhelst så kan man ju inte annat än tycka synd om dessa stackare som sitter hela dagarna och tigger. Men frågan är om de verkligen får det bättre av pengarna vi ger dem eller om det hela blir en ond cirkel bara.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Hej NiW,

      Så kan det säkert vara i vissa fall, men inte i alla. Jag tror att människorna som sitter och tigger inte har fått bra möjligheter i livet och tvingats in i en situation där de blir brutalt utnyttjade. Hur det förhåller sig med den kvinnan i filmen vet jag inte, men det verkar som att hon inte är ensam om sitt lur.

      Vänligen,
      Daniel

  3. Micke

    Du beskriver ett problem. Men inte någon lösning. Utan väljer klanka ner på de som försöker komma med en. Det är klart att man inte ska slå på fattiga. Men är det frågan om ekonomisk trafficking så lever dessa människor mer eller mindre som slavar. Även de som tigger mat blir nog troligt vis av med det. Jag håller med om att ett tiggeri förbud är väldigt hårt. Men ser du ett bättre sätt att ta kontroll över den här ”marknaden”? Ända bra alternativet jag ser är väll att släpa med dem på lunch på någon restaurant. På de viset som de rätt person till godo.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Hej Micke,

      De som föreslår lagar mot fattiga människor kommer inte med någon lösning på ett problem. Att förbjuda fattigdomens extrema uttryck löser inga problem. Det sopar dem under mattan och att staten repressivt går åt samhällets svagaste medlemmar. Det är fullständigt oacceptabel politik och får inte hända. Om de som har tycker det är hemskt att se fattigdom så kanske de ska fundera på att börja stödja ett solidariskt samhällsbygge istället för att exempelvis rösta på den politiska högern som ökar klassklyftor. Det klassiska överklasspartiet Moderaterna har lyckats väl med att riva ner välfärdssamhället med fattigdom och förtvivlan som följd.

      Vänligen,
      Daniel

        • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

          Hej Micke,

          Klart jag är intresserad. Varför tror du jag alls reflekterar kring detta? Varför så polemisk? Har du alls läst vad jag skrivit?

          Vänligen,
          Daniel

  4. john

    Hej
    Förstår inte riktigt varför du ska dra in politik i det här på det viset som du gör.
    Du skriver själv om hur ni diskuterade angående hur de har råd att ta sig hit etc.
    Som du väl vet så har de (inte alla) rest hit från andra länder för ett syfte, att tigga, vad har då vår inhemska politik med det att göra då de inte besitter den rätt som de som bor här har angående trygghetssystem etc. Men, däremot kan man fundera om politiken på deras egen hemmaplan och vad som sägs där….
    Men, om man bortser från det så är det angående huruvida det är organiserat eller inte, Rikspolisstyrelsen säger nej men, andra säger ja, bla: http://www.skovdenyheter.se/artikel/24767/polisen-tiggarna-ofta-del-av-kriminella-ligor

    Tex en man här som sitter inne i Umeå, han kör sin bil till parkeringen vid Rådhuset, sen går han runt och sätter sig och tigger, det ser inte bra ut.
    Men det absolut värsta är, det går ut över de som verkligen behöver hjälp, då människan blir osäker och inte vet vad de ska tro och göra, det är det absolut värsta, att de som verkligen behöver hjälp då kanske inte får det!!!

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Hej John,

      Jag gör inte politik av ämnet. Det är redan politiskt. Jag talar kring ett allvarligt politiskt problem, en samhällelig sjukdom, det vill säga fattigdomen och att jag anser att det är fattigdomen som ska bekämpas inte de fattiga som tigger. För detta handlar inte bara om tiggarna som kommer från andra länder. Det handlar även om personer födda och uppvuxna här i Sverige som kan befinna sig i ekonomiskt trångmål. Jag vet om personer som inte får något stöd från samhället då de ramlat genom trygghetsnätet. De ligger själva i startgroparna för att börja tigga.

      De som föreslår förbud mot tiggeri menar sig vilja förbjuda en fattig människa dess sista livsnerv. Det är en politisk åtgärd och det dryper av klassförakt.

      Visst är det ett problem att människor som inte behöver tigga kanske tigger (även om detta får antas vara en ytterst, ytterst, ytterst marginell företeelse), men det motiverar inte politiska förslag om förbud mot tiggeri vilket hela mitt inlägg gick ut på att understryka.

      Vänligen,
      Daniel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.