Är Feministiskt initiativ sossar?

Feministikt initiativ (Fi) är på frammarsch och nog våras det för feminism och även socialism. Det syns inte minst på Vänsterpartiets framgångar i opinionen. Jag har dock kunna genom sociala medier ta del av påståendet att Feministiskt initiativ står upp för den globala kapitalismen men vill ha ett mänskligare ansikte på denna kapitalism. Jag har många gånger tyckt att Feministiskt initiativ har en tilltalande politik, och visst skulle jag hellre välja dem än socialdemokraterna, men att de står upp för den globala kapitalismen känns för mig oerhört avtändande.

Jag kan förstå att socialdemokraterna räds Feministiskt initiativ. Fi är trots allt ett socialdemokratiskt parti (även Socialdemokraterna står upp för kapitalism med mänskligt ansikten, vad nu i hela friden det innebär?!). Feministiskt initiativ är trots allt ett bättre alternativ än Socialdemokraterna och jag hoppas att Fi kommer in i riksdagen och rasisterna åker ur.

En välfärd utan vinst!
När det kommer till kapitalismen är Vänsterpartiet vision tydlig. Vi har stora drömmar som utgår från vår människosyn och i den drömmen finns inte ekonomiska och sociala orättvisor. Vi vill ha ett samhälle som vilar på solidarisk grund, där jämlikhet och rättvisa är vägledande framför girighetens samhälle vi ser idag. Genom en nyorientering av samhället kan vi bana vägen för envars möjlighet att förverkliga sina drömmar i frihet och gemenskap. Därför är ett viktigt första steg att stoppa vinsterna i välfärden. För oss i Vänsterpartiet har kapitalism inget i välfärden att göra. En välfärd utan vinstintresse, privat rovdrift och undermålig kvalité är vad vi i Vänsterpartiet vill se. Välfärden ska vara av god kvalité och omfatta alla. Alla människor förtjänar ett värdigt liv, genom hela livet!

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Daniel. Jag har tre enkla frågor till dig.

    FI finns väl utspridda i alla partier!? Alltså då menar jag de som utger sig för att vara feminister. Det har ju blivit väldigt poppis att offentliga personer inklusive politiker påstår sig vara feminister. Vad är en feminist? Måste bara vara mera än att vilja visa brösten på badhuset!!!

    Vinster i privatägda företag är ju något som ni (V) är emot. Inte minst när det handlar om de privata företagen inom välfärden. Ni anser att vinster där ska gå tillbaka till verksamheten. Då har jag en enkel fråga: vilken entreprenör tror ni lockas av att driva företag utan att göra ekonomiska vinster?

    Ifall att ditt svar blir som jag tror så kan jag ju kontra med att verksamheter i den offentliga sektorn är inte heller ”rumsren”. Media har i vår drivit ett drev på privatdrivna välfärdsverksamheter där vissa gjort stora ekonomiska överskott på sina verksamheter.På bekostnad av verksamheten som det ser ut. Eftersom minst motsvarande elände rent driftsmässigt och organisatoriskt finns inom den offentliga sektorn (blir bara inte samma rubriker i media) så undrar man vart den offentliga sektorns motsvarande – överskjutande – pengar tar vägen? Har du någon förklaring till det?

    Ser fram emot dina svar:)

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Hej Carl-Axel Otterhall,

      1. Du har helt rätt i att feminism är mer än bara visa brösten på badhuset.
      2. Det riskerar att bli lite godag yxskaft över svaret på din andra fråga. Företag som vill göra vinst på mina och dina behov av vård, skola och omsorg har inget i välfärden att göra. När jag är sjuk är jag en patient och ingen kund på en vårdmarknad som kan köpas och säljas. Jag vill bli frisk och inte göda kapitalägare.
      3. Statistiskt sett är det lägre bemanning inom de privata ”välfärds”bolagen. Det innebär färre händer i vården och färre lärare. Det ger större klasser och fler knäckebröds- och liggsårsskandaler. De medel som blir över inom kommunal sektor används inom verksamheterna eller går över till nästa budgetår.

      Vänlige,
      Daniel

  2. Veronica Svärd

    Hej Daniel!

    Jag råkade snubbla över ditt inlägg. Det florerar som du skriver en del rykten på twitter att Feministiskt initiativ vill ha global kapitalism, eller som du uttrycker det ”står upp för den globala kapitalismen”. Om du läst artikeln ifråga (eller F!s politik för den delen) så ser du nog att det är svårt att dra en sådan slutsats.

    I artikeln riktar vi en tydlig kritik mot kapitalism och fri handel och radar upp en rad punkter om att införa globala skatter, förbjuda spekulationsekonomin (skarpare än V är ”kritiska”), skuldavskrivning för djupt skuldsatta länder i Syd och i Europa, om att företag ska tvingas följa internationell rätt och ta ansvar för sina underleverantörer när det gäller mänskliga rättigheter och miljö liksom att öppna skatteparadis och ta hem de biljoner kronor som undandragits skatt.

    F!s politik handlar om att sätta mänskliga rättigheter, jämställdhet, ekologisk och social hållbarhet först – inte vinstintresse. Och det har vi alltid varit tydliga med.

    Att uttrycket ”mänsklig” skulle få sådant genomslag kan jag förstå så här i efterhand. Poängen som uppenbarligen inte gick fram var att vi menar att kapitalismen inte är mänsklig – och att våra ovan nämnda förslag handlar om att göra den ”mänskligare” (ett bättre ordval hade kunnat vara ”mindre skadlig”). Vi hade kunnat formulera oss bättre helt enkelt! Men faktum kvarstår att vår faktiska politik är en tydlig kritik av kapitalism. Och ligger väldigt långt ifrån sossarnas.

    Läs gärna vår politik istället för att gå på twitterskvaller. Jag tror att vänstern vinner på det i längden. Med Fi i riksdagen kommer Fi tillsammans med V och MP att stoppa vinstuttag i välfärden – så lägg inte krokben för er egen politik genom att mota bort Fi genom osakligheter! Sossarna kommer inte stödja ett förbud mot vinstuttag i välfärden, de har för att vara ett ”socialistiskt” parti en förvånansvärd vänlig inställning till kapitalism och vinstintressen. Det har inte Fi.

    Med hopp om lite sakligare diskussioner och bättre samarbete i parlamenten framöver.

    Skrev lite kort om ”skvallret” här: http://veronicasvard.wordpress.com/2014/04/28/1225/

    • Maria Myrstener

      Hej Veronica!

      Jag undrar varför antikapitalismen då inte finns inskriven i ert partiprogram eller i er politik? Jag har försökt hitta detta men inte lyckats och tycker att det visar på den största skillnaden mellan V och F! (som Daniel skriver om). Jag vet att många aktiva inom F! är antikapitalister men jag har inte förtroende för partiet i dessa frågor så länge det inte finns skrivet i partiets program/handlingsdokument/valplattformer. Den feministiska kampen är i mina ögon inte hel utan antikapitalismen, och det verkar vi ju vara överens om:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.