Mitt smultronställe

Dagens utsikt från Mors sommarstuga

Har bott i Vindeln men tillbringat många somrar i Kussjön hos farmor Gerda som gick bort i Julas. Farfar Johan gick bort 1983. Kussjön är nog mitt smultronställe. Inser det mer och mer. Det finns något biologiskt eller någon märklig geografisk attraktion mellan oss. Något som drar i mig som jag inte ser.

Vaknade upp i Mors sommarstuga i Kussjön. Byn och området för mina förfäders boplatser i generationer. Där de slitit för överlevnad och säkert några gånger gråtit sig till sömns för att det inte funnits mat på bordet.

Mitt första uppvaknande här i sommar. Själv startade jag dagen med jordgubbskräm och mjölk ur något vi kallar kyl. Smaskar kräm och har det bra. Oförskämt bra. Surfar med mobilt bredband och kollar ut mot en solglänsande sjö. Alla har det nog inte så bra som jag. Några i sverige men de flesta utomlands har det sämre. Orättvist.

Kontraster över tid. Vi har det bra för att många tog ett framtida ansvar och byggde detta land. Tack farfar för att du engagerade dig i socialdemokratin. Allt har nog inte blivit enklare sedan du lämnade oss. Vi lever längre, nya utmaningar idag. Samhällsutvecklingen har bromsat in på en nivå för sverige som är i närheten av världsklass. Kraven är högre idag. Mat på bordet räcker inte längre för att vi ska anse oss nöjda. Folket vill ha det ännu bättre. Kan man ha det bättre än bäst farfar?

Det är en ny högerkille på banan. Reinfeldt, säger att han ska fortsätta i socialdemokratins anda. Göra allt som socialdemokratin, fast lite bättre. Kanske den farligaste av dem alla. Saknar dig och farmor. Har inte tänkt på er på länge. Behöver nog den här ledigheten och tänker tillbringa en del av den här på mitt smultronställe. Vårt smultronställe förresten. Vet att vi är fler med samma attraktion. Säkert någras framtida smultronställe om vi vårdar det.

Kramar
Dan

En kommentar

 1. Monika Rosenström

  Hej!
  Jag råkade se din bild när jag sökte google-bilder på Kussjön.
  Kommer väl ihåg din farmor o. farfar! De umgicks med mina föräldrar, Elsa o. Verner Wikberg. Fotot påminner om platsen där vi hade vårt hus invid Kussjön. Vilken av barnen till Gerda o. Johan är förälder till dig, om jag får fråga..?

  Hälsningar
  Monika R, f. Wikberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.