Indexator utövar politisk lobbyverksamhet

Riksdagsledamöter från länet bjöds in till samtal med företrädare från företagen Indexator, KomatsuForrest, Plymovent och Ålö.

Högt på dagordningen stod förändrade LAS-regler (lagen om anställningsskydd). Pär Lärkeryd vd Indexator lämnade in sin önskelista:

’*Turordningen måste bygga på mer än antalet år som anställd
*Undantagen från LAS måste bli fler för företag med fler än tio anställda.
*Större företag borde få undanta fem-tio procent av personalen
*Företrädesrätten för återanställning måste slopas
*Varseltiden på två månader måste permanentas för alla’

Riksdagsledamoten KG Abramsson (s) från Vilhelmina, ställde frågor:

-Hur är dialogen mellan fack och företag? Och hur kan det komma sig att stora framgångsrika företag nästan går under om de tvingas varsla fel personer? Jag får inte ihop det.

– Små företag har varit missgynnade under lång tid och det är beklagligt. Men det är självklart att Sverige ska ligga i framkant inom arbetsrätten. De andra länderna ska ha som mål att nå våra nivåer, inte tvärtom, säger Abramsson. Och så konstaterar han: Det hade varit trevligt om facket var här också.

En väldigt politiskt laddad viljeinriktning från Indexator. Är övertygad om att detta väcker känslor, dels bland personalen på dessa företag men också i länet i övrigt. Min personliga uppfattning är att denna önskelista måste bekämpas kraftfullt på alla plan. En uppluckring i anställningskyddet hör inte hemma i ett välfärdssamhälle som Sverige. Att det dessutom kommer som förslag från ett av de vinstrikaste företagen i länet är anmärkningsvärt.

Dan

Har hämtat uppgifterna om detta möte från Svenskt Näringslivs hemsida. Artikeln kan du läsa här

http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/skelleftea/article65387.ece

13 kommentarer

 1. fredrik g vindeln

  mycket bra förlag
  dom ändringarna gynnar alla trogna och arbetsglada människor
  som vill jobba,oavsett ålder eller hur länge man jobbat………
  ska sverige utvecklas som välfärdssamhälle behövs detta..

 2. Kennet Bergqvist

  Jag skäms över att Indexator lobbar för detta.

  Pär Lärkeryd vill t.ex korta ned tidsfristerna för varsel. Hur ska arbetsförmedlingen hinna med att göra åtgärder om tidsfristerna kortas ned?

  Men det värsta är för de som varslas. I dag har det iaf 4 månader att hinna förbereda sig för att bli arbetslös. Med Lärkeryds förslag ska man ut i kylan på direkten.

  Som ni kanske vet så har Indexator sökt dispans för att korta ned varsel tiden. En dispans som jag inte har någon förståelse för. Pär propagerar för att regeringen ska bidra med stödinsatser (t.ex utbildning), men samtidigt vill han bli av med personal så fort som möjligt. Den ekvationen går inte ihop.

  Och hur ska regeringen hinna ta fram stödinsatser om varseltiderna kortas ännu mer.

  Pärs ståndpunkter är inte förenliga med hans önskan om utbildningsinsatser från regeringen.

  Håller med Dan till fullo att detta måste bekämpas på alla plan.

 3. Verkstadsarbetare 25år

  Hur kan en facklig representant försvara dom som är dåliga på jobba?

  Detta är väl ett mycket bra förslag att man kan plocka bort de som ej utför sitt jobb korekt!

 4. Kennet Bergqvist

  Fredrik G, hur definerar man en trogen och arbetsglad människa?

  Skulle man låta företagen äga den tolkningen skulle nog Vindeln iaf gå under Vi skulle ha JA-sägare och rövslickare på arbetsplatserna i stället för kompetent personal.

  Ska detta funka måste man vara objektiv. När det gäller LAS är det kompetens och ålder som styr. jag tycker det är bra kriterier.

  Skulle vilja se den nya LAS som du föreslår, där rätten till att få behålla anställningen utgår från trogenhet och arbetsglädje…

 5. Kennet Bergqvist

  Har väl inte försvarat de som är dåliga på jobba.

  De som är dåliga på jobba utifrån de krav som ställs ska arbetsgivarna säga upp. De har de rätt till enligt lag (LAS).

  Jag försvarar däremot samtliga arbetares rätt att bli behandlade rättvist och på schyssta villkor.

 6. fredrik g vindeln

  ja menar att ´man ska kunna välja vilken personal man vill ha kvar för företagets bästa..
  mest kompetent
  inte efter ålder eller hur länge man jobbat ….

 7. Vindeln är framtiden

  Att förändra LAS är varken en fråga om rövslickeri eller att välja bort de som vågar säga sin mening. Det som frågan rör är att när ett företag skär ned så måste det trots allt fungera, och dessutom fungera bra. De företag som inte är effektiva och kompetenta klarar sig inte så länga i dagens konkurrens. Att ett företag går bra ger förutsättningar för att kunna fortsätta investera. Finns inte tillräcklig lönsamhet för dessa investeringar är jobben borta på några år.

 8. Vet lite grann!

  Du vill med andra ord Kennet ha det som det alltid ha varit?

  Har man gubbar eller damer som glider runt och inte gör sitt jobb, och företaget inte har ordentligt att ta på om denne ska få sparken. Då käkar facket upp företaget med hull och hår om dom mot förmodan ändå vill att denne person avslutar sin anställning.

  Du skriver: Skulle vilja se den nya LAS som du föreslår, där rätten till att få behålla anställningen utgår från trogenhet och arbetsglädje.

  Vad menar du? Ska dom som är bitter och less få förstöra för företaget?

  Dom som har arbetslust dvs passar tider utför ett bra jobb, är justa mot sina arbetskamrater och kan ta för sig och utföra arbetsmoment som inte egenteligen tillhör deras område om dom har lite att göra på sin station. Så ska det vara. Metall skulle göra en studieresa till Japan och titta på deras industrier! Där kan man snaka om arbetsmoral.

 9. Kennet Bergqvist

  Om du ”vet lite grann” nu vet så mycket och har varit i japan, så vet du väl att oftast har en japansk arbetare ett livstidskontrakt med företaget.

  Det har man inte i Sverige.

  De varken du eller Fredrik G inte förstår är att LAS är utformad så man får säga upp de som inte uppfyller kraven. Så vad är erat bekymmer?

  Jag tror att ni vill kunna ha möjligheten att säga upp arbetare som har andra åsikter än er, eller som inte har rätt fritidsintressen, eller kanske röstar på fel parti?

  En av huvudsyftena med LAS är att skydda arbetare från att bli uppsagda utan saklig grund. Men de vill ni ändra på Hur skulle de se ut? Du har fel åsikter -du är uppsagd!

  Ta och tänk om lite!

 10. alla behövs

  Vill bara säga att Indexators bokslut genom alla år talar klarspråk.
  De anställda arbetarna har överlag med råge visat att dom gör ett bra jobb och all denna övertid som varit visar väl på särskilt god anda.

  Den rådande konjunkturen kan inte förvrängas till att företaget i sig är inneffektivt vilket jag fick för mig att ägarna och vd hade klart för sig med tanke på Citat//:Vi kommer att behöva all den personal vi har och fler därtill://.

  Nä det finns oändligt att tillföra inom verksamheten genom att ta tillvara även på lågkonjunkturer genom utvärdering av vilka problem som man fightades med under rushen som varit såsom upprustning av maskinpark och lokaler så man står rustade inför nya utmaningar.
  Varför inte köra i gång med lean på allvar? nu när Man har chansen att komma i gång med detta med så få driftstörningar som möjligt.

 11. jim

  Lönsamma investeringar.
  Vi har alla gjort stora investeringar i företaget,jag tror att den senaste ekonomiska uppgick till c.a.30 miljoner via skattsedeln.
  Då vi inte har några förmåner i form av aktietillgångar så bör väl vi i rimlighetens namn kunna ställa någon annan form av motkrav.
  t.ex. tryggad sysselsättning.

 12. Martin

  Tänk att folk kan tycka så mycket…….. Kom till insikt och inse att företag måste generera kontinuerlig vinst för att kunna återinvestera för framtida vinster.
  Den som tror att Indexator eller andra företag vill skicka bort folk p.g.a. åsikter eller att dom inte tycker om dom är helt ute och cyklar.
  Det handlar om att ha kvar personer med så bred bas som möjligt men alla måste vilja göra sitt bästa för företaget och ha rätt attityd.
  Per L förslag tycker jag är riktigt bra utom det sista.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.