IF Metall och Teknikföretagen bör verka mot den ’Borgerliga Tsunamin’

Svenska folket kan inte längre lita på att regeringar hanterar hög och lågkonjunktur på ett för landet bra sätt. Att tömma statens överskott i högkonjunktur genom skattesänkningar för att stå utan tillräckliga ekonomiska styrmedel i lågkonjunktur får inte ske i framtiden på det sätt som nu inför våra ögon uppspelas. Just nu kommer alltför många kompetenta kvinnor och män att sägas upp på våra företag som snarare borde ytterligare kompetensutvecklas i sin anställning än på det sätt som nu sker, att hamna i den nuvarande regeringens utanförskap.

IF Metall och Teknikföretagen bör enligt min mening på ett tydligare sätt säkerställa svensk industris konkurenskraft långsiktigt genom att förhandla fram ett avtal som tar ansvar för konjunkturnedgångar på ett sätt som sittande regering inte har förmågan att göra.

2010 bör dessa arbetsmarknadens parter avtala fram en låt oss kalla det ’konjunkturbank’, en gemensam satsning som arbetstagare och arbetsgivare avstår i löneutrymmet för att lindra framtida konjunktursvackor där personal i större utsträckning än idag kompetensutvecklas och stannar kvar i större omfattning på företagen än vad som sker idag.

Denna konjunkturbank kommer inte att vara kraftfull denna konjunktursvacka utan får snarare ses som en långsiktig satsning på svensk industris överlevnad och konkurenskraft och på så sätt en välfärdfråga då industrin och dess personal starkt bidrar i form av skatt till socialdemokratiska värden som tex skola och omsorg.

Kommer personligen att som medlem i IF Metall på Indexator verka lokalt för att ett liknande avtal förhandlas fram för att trygga arbetstillfällena och på ett tydligare sätt ta ansvar för företaget genom både hög som lågkonjunktur. Varken Indexator eller svensk industri som helhet har inte råd att hantera vår konkurenskraft på lång sikt på det sätt som nu sker med massuppsägningar för att när det vänder försöka återrekrytera den kompetens som lämnar företagen.

Det som nu sker är den ’Borgerliga Tsunamin’. Massuppssägningar som dränker ett helt land. Dessutom helt i onödan då beredskapen för lågkonjunktur borde vara bättre.

5 kommentarer

 1. Paul

  Dan Oskarsson det måste ju vara så att arbetsmarknadens parter sköter detta eller hur?

  Det vore ju helt utanför den svenska modellen om regeringen blandade sig i hur parterna gör avtal.

  Och Tsunamin är inte borgelig för den sköljer över hela klotet även i Kina med massuppsägningar

 2. Besviken

  Att du jämför med Tsunamin är ett rejält lågvattenmärke. Många familjer drabbades hårt av denna katastrof och vill gärna slippa höra talas om den i sådana här tillfällen!

 3. Förklaring

  En tsunami (av japanska tsunami ”hamnvåg”) är en typ av vattenvåg som uppkommer vid en vertikal förskjutning av stora vattenmassor, i de flesta fall på grund av seismisk aktivitet på havsbottnen.

 4. Airam

  ”Men snälla vännen”

  En av de ursprungliga fem härskarteknikerna.

  Nummer 2. Förlöjligande
  ”Att genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.