Företag varslar ena dagen och hyr in nästa.

 

Företag varslar ena

dagen och hyr in

nästa.

Nästan i samma andetag som 44 anställda varslas på Ålö utanför Umeå berättar företaget att man tänker anlita förstärkning från bemanningsföretag. Ledningen skyller på en osäker ekonomisk framtid och därför måste vara flexibel. – Detta är typexempel på hur allt fler arbetsgivare använder sig av krisen för att göra om anställningsformer till något som de ensidigt kan bestämma över, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Flexibel personal där enbart en liten grupp anställda är permanent och en allt större del hyrs in allt efter behov, är något som arbetsgivarna har önskat sedan många år. I många länder är det mer en regel än ett undantag.

– Sedan den ekonomiska krisen har vi också fått exempel på att detta börjat att användas för att kringgå återanställningsrätten, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Företag varslar och säger upp människor och så tar man in anställda via bemanning. Ibland är det samma människor men med andra villkor och under otryggare former. Ibland passar företag på att göra sig av med människor.

– Därför har vi i IF Metall frågan som ett av de prioriterade avtalskraven. Vi måste ha tydliga regler som ger tryggar anställningsformer. Det ska inte vara möjligt att kringgå företrädesrätten till återanställning av uppsagda genom att anlita bemanningsföretag, säger Veli-Pekka Säikkälä.

2009-11-30

Länk: http://www.ifmetall.se/ifmetall/avd04/home.nsf/LUUnique/3815BF3A4B29616FC125767E004A3074?OpenDocument

 

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. lf

    Vi är på väg med stormsteg till 1920-talet.Samling i parken.Vissa får några dagars jobb andra får gå hem.
    Är detta 2000-talet?

  2. Sosse

    Bra att (S) på deras jobbkongress antog motionen som IF Metall, Västerbotten skrev. Dvs att hyra in personal medans man varslar folk ska regleras i lag. (förbjudas)

  3. Det är rättvisa för alla

    Man får den lön man gör rätt för och företagen kan erbjuda de jobb som marknaden behöver. Surt sparat och förvärvat satsat kapital skall ju jobba för ägarna, så är det bara. Lön för jobb som behövs ger mera jobb över tid, med LAS blir det färre jobb.
    Om allt är så fel med storföretagens jobbpolitik, varför köper inte facket saab? De har ju gott om pengar. Med fackets jobbpolitik som enligt er är den överlägset bästa, måste ett sådant koncept bli fantastiskt bra. Allt är till salu, köp nu när det är billigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.