Högerpolitik på Ålö-maskiner

Ålö har varslat 44 personer om uppsägning som kommer att lämna företaget. Samtidigt har företaget ambitionen att ta in personal från bemanningsföretag. Detta upprör berörd personal. Detta upprör omvärlden. Detta upprör mig.

Det vi nu ser är den förlängda högerpolitiken som skapar ett utrymme för att ta bort tryggheten i vårt samhälle. Det finns möjligen inget rätt eller fel i Ålö:s agerande. Det är företagets moral och etik som skruvstäd, symboliskt,  klämmer sönder  de 44 pappor och mammor som nu får berätta för sina barn att Julen inte blir lika glädjefull i år. 

Företaget bedömmer att det är möjligt att genomföra detta. Omgivningen, den politiska verkligheten med människor som valt fram nuvarande högerregeringen höjer inte på ögonbrynet i den omfattning som de borde göra. Detta händer inte mig tänker en del. Detta är bara början.

Fyra år till med samma utanförskapsregering så är tryggheten något som vi pratar om på arbetsförmedlingen. Hur kunde vi vara så korkade kommer det att pratas om 2011, 12, 13 och 14 om vi inte väljer en annan värdegrund, en annan utveckling för den nation som vi tycker så mycket om. Vart tog den svenska empatin vägen? Solidariteten med utsatta människor?

Svenskt Näringsliv har med sina överuttag av aktieutdelningar råd med en större respekt för människor, för personal i lågkonjunktur. Det kommer en högkonjunktur när företagen vill att vi ska jobba övertid för att säkerställa överuttaget av aktieutdelningar. Ska vi då prioritera våra barn före företaget? 

2010 väljer vi en annan värdegrund.

 

IF Metalls anslagstavla på Indexator idag. Vi stöder klubben på Ålö

Etiketter:

8 kommentarer

  1. Oseriöst...

    De bemanninsgföretag som går med på att hyra ut till företag som just varslat folk är oseriösa!

    De medverkar till att kringå LAS, de medverkar till att gå emot god sed på arbetsmarknaden.

    Jag hoppas bemanningsföretagen inser detta, och stoppar inhyrningen!

  2. Arbetare Ge

    Ser mig som anställd och arbetare trots att jag jobbar åt ett bemmaningsföretag. Vi har samma rättigheter som vanliga kollektivanställda. Som du lägger fram det är vi inte värd ett ruttet lingon. Är det det ni sossar tycker är solidaritet? Tänk i stället tanken varför det kan ha blivit så här. Beror det kanske på facket på ÄLÖ?

  3. Dan Oskarsson

    På Indexator har vi en bättre personalpolitik. Där använder vi också bemanningsföretag som ett verktyg för att reglera konjunkturen. Det som skiljer Indexators värdegrund från Ålö:s är att vi skulle inte säga upp EN yrkesgrupp för att bemmannna upp med en LIKADAN. Där är skillnaden. Har inget emot inhyrningsföretagens personal, de är IF Metallare också men tyvärr inte med lika bra villkor som vi ordinarie personal.

  4. Till arbetare GE

    Intressant att du kallar dig ”arbetare GE”, när du förmodligen är anställd av ett inhyrningsföretag. Juridiskt har du samma anställningstrygghet som dina kamrater på GE, men din trygghet är inom ditt bemanningsföretag. Vill GE bli av med dig, -vipps så gör du något annat.

  5. Dan Oskarsson

    Svar till Undrande. (2009-11-30 11:41)
    Du kommenterar ett foto. Liknelse: Varför är busken en del av trädgården som är fotograferad? Du får fråga den som planterade busken, inte den som tagit fotot. Vilket exakt budskap IF Metall på Indexator vill förmedla i detta fall kan jag inte svara på. Är endast medlem och tagit fotot. MUF Vindeln som ställer frågor?

  6. Undrande.

    Ja du Dan, du kommer nog att gå långt inom politiken. Du verkar redan ha utvecklat förmågan att ”vika åt sidan och inte stå upp för vad man påstår”.
    När du lägger upp en bild på din blogg och kopplar kommentaren ”IF Metalls anslagstavla på Indexator idag. Vi stöder klubben på Ålö”, så tolkar jag det som att det även är din värdering…..annars borde du ha lämnat en annan kommentar…tycker jag i alla fall.
    Därav min fråga ”Varför sätter du stämpeln ”Oseriösa” på bemanningsföretag??”
    Jag är inte politiskt aktiv, röstar inte på M, undrade bara varför du lägger upp en bild med detta budskap.

  7. Dan Oskarsson

    Svar till Undrande. (2009-12-04 13:37)
    Att undvika återanställningsrätten i LAS som ÅLÖ gör kan vara ett formellt fel. Moraliskt är det fel utifrån mitt perspektiv genom att säga upp en yrkesgrupp och hyra in en likadan yrkesgrupp. Med samma moraliska aspekt anser jag och IF Metallklubben på Indexator att bemanningsföretaget som tar på sig uppdraget också har ett ansvar, även om det är indirekt. I detta fall är det med det perspektivet nästan lika oseriöst att hyra ut som att hyra personal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.