Alliansen i Vindelns Kommun så viktiga år 2013-2014

Efter valet 2010 valde kommunens centerpartister att samarbeta i en borgerlig allians. De har säkert sina skäl till det. Vi socialdemokrater i samarbete med centerpartiet de föregående 12 åren uppskattades av både borgerliga- och socialdemokratiska väljare. Centerpartiet valde ett annat förhoppningsvis framgångsrikare samarbete för kommunen. Åren 2013-2014 kommer att visa resultatet av det samarbetet och hur framgångsrikt det blev.

Detta till stora delar goda samarbetet mellan (c) och (s) som ändå (c)  med en minskning i förtroendet och en flykt av er väljare med ett i stort sett dramatiskt tapp av hela 20% av det partiets totala förtroende.  Med insikt om centerpartiets försvagade ställning som betygsattes av väljarna i valet 2010 och att (s) dessutom blev ännu bättre i klassen och gick fram ca 5 procentenheter i utökat förstärkt förtroende. Med denna nya förändrade politiska kartan var alternativen begränsade och valet enkelt för Ewa-May Karlsson om hon inte skulle bli arbetslös. Hon valde samarbete med Paul Redstig (m), Mikael Sundling (m), Tomas Nilsson (m) och några till för att säkerställa sitt eget och centerpartiets inflytande i de för oss så viktiga kommunala tillväxt- och välfärdsområdena.

Vilket förtroende som ska utdelas på valdagen 2014 vet vi inte men den enskilt största faktorn på valdagen borde vara hur de borgerliga partierna med Ewa-May som deras alliansledare hanterar kommunens intressen, i det ansvar de tillsammans fått eller tagit. Tagit skriver jag eftersom det krävs att de samlar ihop det begränsade förtroende småpartierna med t.ex. den kristna högern KD utgör. Ingen rolig laguppställning för Ewa-May men hon vill verkligen vara kvar i ett inflytande och ha ett eget politikerrum på kommunhuset. Så fungerar demokratin och det går inte ändra på förrän i nästa val.

Den andra enskilt näst största faktorn som påverkar valresultatet 2014 är hur vi socialdemokrater i opposition tar vårt ansvar. Vi från (s) har de senaste två åren organiserat oss och initierat ett lagbygge för att 2014 vara det mest framgångsrika alternativet till styret av Vindelns Kommun. Vi Socialdemokrater menar jag, har tagit ansvar i opposition på ett sådant sätt att den förra moderata borgerliga oppositionen bleknar i jämförelse. I vårt lagbygge för en mer framgångsrik kommun nämner jag gärna ett namn inledningsvis. Mathias Haglund, Åmsele som arbetar till vardags som ekonom på Umeå universitet. Mycket tyder på att han blir kommunstyrelsens ordförande 2014.

Den tredje största faktorn som ni väljare borde fästa vikt vid när ni går till valurnorna är vad alla partier lovat eller haft ambitionen att genomföra åren 2011-2014. Ett parti i majoritet har givetvis större förutsättningar att genomföra sin politik än de partier som är i opposition. En litet försmak i min granskning av alla partier är att Centerpartiet klarar sig hyfsat i sitt inflytande. Mitt eget parti får någon annan betygsätta. Sämst betyg om det ska delas ut något kommer att landa hos det parti som lovat mest och levererat minst -Moderaterna. Jag återkommer framöver med fler bloggar över moderaternas totala misslyckande i sitt inflytande.

Symbolbilden för Ewa-May Karlssons val av allianssamarbete och de så viktiga för kommunen åren 2013-2014 

Som avslutning vill jag visa er en bild som på ett bra sätt symboliserar den allians som Ewa-May har valt att ta ansvar över. Mannen på bilden heter Paul Redstig. Han representerar moderaterna. Bilden är taget på senaste kommunfullmäktige som det är tillåtet att sprida ljud och bild ifrån eftersom det är ett offentligt rum som alla ska ha tillgång till.

Det är absolut inte en nidbild. Han ser ut så här när bilden tas i hans fullmäktigearbete. Att han sitter och arbetar med sin Iphone-telefon hör inte hit. Jag utgår ifrån att det är något för kommunen värdeskapande arbete som pågår. Att Paul Redstig nästan hela tiden sitter med sin telefon på våra möten tolkar jag som att han har väldigt mycket för kommunen värdeskapande arbete med den. Han är nämligen den i Ewa-May Karlssons allians som informerar sin omvärld mest. Han har en blogg som han gärna skriver i och som ni gärna får besöka då den kommer att hjälpa till att Ewa-May blir en oavlönad politiker från vår kommunkassa och att alliansen  inte vinner nästa val 2014.

Till alla som läser min blogg och som hört av sig om att Paul Redstig inte lägger ut seriösa kommentarer som dessutom är undertecknade med era riktiga namn har jag ett budskap till. Jag lägger ut era kommentarer på min blogg. Däremot har jag inte som Paul Redstig som egenföretagare möjlighet att blogga på min arbetstid. Jag kommer fortfarande att vara lite ojämn i mitt bloggande, det finns annat viktigt här i livet också. Förhoppningsvis och förmodligen kommer jag att leverera till skillnad från moderaten Paul kvalité och inte kvantité.

Ett sista ord. Riktat till Kommunstyrelsens ordförande Ewa-May Karlsson (c). Börja leta efter en annan sysselsättning 2015. Valet av moderater som samarbetspartner kan visa sig ödestigert för dig och ditt parti. 

 

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

 1. Stefan Olofsson

  Hej Dan,

  jag är fortsatt imponerad av ditt politiska engagemang i Vindeln och den ton du sätter i debatten. Jag skulle gärna dra mitt strå till stacken…

  Jag kommer att fortsätta läsa din blogg med stort intresse och glädje.

  Hälsningar
  Stefan
  – en gammal klasskompis.

 2. Dan Oskarsson

  Svar till Stefan Olofsson (2012-04-28 13:45)
  Hej Stefan,

  Det var ett tag sedan. Trevligt att du hörde av dig. Just nu är det fler och fler som hör av sig och som du säger vill dra sitt strå till stacken. Svenskarna har börjat vakna upp ur sin Törnrosasömn och vill ha en annan utveckling på vårt samhälle.

  Jag uppfattar det som att du är egenföretagare och säljer tjänsten läxhjälp. Jag spår en lysande framtid för din privata bransch med borgarna vid makten. När skolan är totalt körd i botten så kommer din marknad – den kapitalstarka delen av skolbarnens föräldrar – skrika efter alternativa lösningar än vad den kommunala skolan kan ge. Om du sköter dina kort väl och röstar fram Alliansen i nästa val till riksdag så kan du bli vår nästa Ingvar Kamprad fast i utbildningsväsendet. Eleven Billy får sin läxa gjord för endast 250kr/h efter rutavdrag. En fullt möjlig utveckling som redan är påbörjad, alla subventionerar skatteavdraget via sin skattsedel men de med lägst inkomst får naturligtvis avstå städning av hemmet eller som i detta fallet köpt läxhjälp i en ekonomisk urholkad kommunal skola.

  Möjligen har jag provocerat dig eller någon annan. Jag hoppas att jag inte fick dig att bli en högerman efter stycket ovanför. Just nu är det marknaden som styr och vi medborgare är tjänare. Jag jobbar för en utveckling till där vi medborgare styr och där marknaden är våra tjänare.

  Nåväl, trevligt att du hörde av dig. Kanske får vi språkas framöver. Har du facebook så lägg gärna till mig. Vill du bli medlem i partiet så ska vi ordna det också. Välkommen till min blogg 🙂

 3. Dan Oskarsson

  Svar till Anja (2012-04-28 17:06)
  Tack Anja, ibland kan man likna politiska argument vid en boxningsmatch där argumenten blir till välriktade slag mot ansikte och överkropp. Jag är väl medveten om att denna blogg går på knock på flera områden, men jag har till skillnad från mina bloggmotståndare försökt hålla mina slag ovanför midjan. Jag vill också berätta för omvärlden att jag hållit inne flera slag i denna blogg. De hade fått släpa ut Allianskillen på bilden ur boxningsringen där endast skor, shorts, linne och boxarhandskarna skulle hålla den kroppen på sin anatomiska plats om jag skulle berätta allt jag vet i just denna blogg.

 4. Maria Skiddi

  Nu blir jag nyfiken! Du vet alltså nåt som ingen annan i omvärlden vet om bloggkillen på bilden? som du skulle kunna berätta, men inte gör? på just DENNA blogg.

  okey, i vilken blogg ska du skriva om DET då?

  Har ni en fnurra på den politiska tråden eller går det djupare? och VAD är det för kött på benen med att säga att man har en file´ men slänger fram okokta makaroner?

 5. Anja

  Bloggen var så klockren att nya M i Vindeln fick ta Sundling till nåder i bloggvärlden. Alliansen i Vindeln klippte ju fingrarna av honom efter valet då han fick bloggförbud efter förra mandatperiodens bloggfadäser. Man har väl satt in en (C) korrekturläsare nu så att övertrampen hejdas innan publicering. Dessutom får vi nog se många centralt uppifrån nya M styrda bloggar.

 6. Dan Oskarsson

  Svar till Maria Skiddi (2012-04-29 00:28)
  Du får läsa lite noggrannare och inte mellan raderna Maria. Det finns inga brottsliga uppgifter, sådant ska polisanmälas i min värld. Jag har inga uppgifter som inte är kända av någon annan. Vissa saker vet snart en hel kommun om, t.ex. att det förtroende som centerpartiet under lång tid byggt upp i kommunen kan vara i fara med dagens allianssamarbete. Vissa saker är det en begränsad grupp människor som vet om som jag kommer skriva om vid tillfälle. Jag kan som du förstår inte rymma allt jag vill säga i framtiden i den blogg jag just skrev. Möjligen kan Paul lägga ut all sin kunskap i en Twitter – fullt möjligt – men där är jag mer begränsad som person.

 7. Dan Oskarsson

  Ingen bloggare ska behöva läsa hot eller sådant som är riktat mot den egna familjen. Jag förstår moderatbloggarna om de inte lägger ut de kommentarerna. Det ni inte vet som läser deras bloggar är att vid många tillfällen har vi från (s) kommenterat Pauls blogg när han kommit med stora och uppenbara felaktigheter. Kommentarerna har varit i en vänlig, saklig och bestämd ton och från tydliga avsändare.

  Varför publiceras inte dessa seriösa kommentarer? Svaret är enkelt.

  Paul Redstig är som bäst när hans uppgifter inte ställs mot faktabaserade uppgifter. Han vill inte bli jämförd med den värld vi övriga känner till för då skulle hans oemotsagda uppgifter få ett annat värde.

  Jag har all förståelse till att han vill ge sken av att vara en duktig politiker. Ensam i ett rum, då är han den bästa. Kommer något annat biologiskt in i samma rum så är det inte självklart att han är bäst i klassen längre.

  Det är därför de slutat släppa igenom seriösa kommentarer på moderatbloggarna. De tål inte konkurrensen. De blir 2:a så ofta på bollen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.