darinkarlsson

”Vilka är bäst: Fast anställda eller konsulter?”

Tro det eller ej men det är faktiskt en av de vanligaste frågorna jag får när jag åker runt och pratar med ungdomar. Jag har ägnat de senaste 10 åren åt att tala med ungdomar om karriärval. Vad det finns för fördelar med att gå en väg och vilka fördelar som finns med att gå en annan. Hur man ska tänka kring sina personliga egenskaper och preferenser och vilka möjliga fällor som finns. Så att svara på frågan om konsulter är bättre än anställda är omöjligt. Det beror helt enkelt på vem du är och vad du vill göra med din karriär.

 

På tal om karriär så kan det vara en bra språngbräda för konsulter att de jobbar som de gör. Det ger ett seriöst intryck att kunna sköta sig själv och vara sin egen lyckas smed i jobbet. Detta uppskattas av de allra flesta arbetsgivare ute i landet. Jag skulle säga att detta kanske är den allra viktigaste fördelen för de som arbetar som konsulter.

 

För den som ser säkerheten som den allra viktigaste delen av arbetet kanske fast anställning är att föredra. Konsulter måste garantera sitt eget inflöda av jobb. Detta behövs förstås inte om man är anställd hos en organisation eller ett företag. Visserligen kan förstås arbetsbördan bli så pass liten att man ändå riskerar jobbet. Fördelen för konsulter idag jämfört med när jag började för snart 20 år sedan är den ökande tryggheten. Det finns gott om fackförbund och försäkringar för konsulter idag. Så var inte fallet förr.

 

Konsulter tjänar mer pengar är vanliga anställda i de allra flesta fall. Detta är förstås en morot för väldigt många. Personligen tycker jag inte att pengarna bör vara den viktigaste sporren. Det viktigaste bör trots allt vara vilken bransch man är i. Att man känner att man gör vad man är bra på, vad man vill göra och att man kan göra skillnad. Detta är förstås någonting som både konsulter och fast anställda kan uppnå.

 

Är du en av tiotusentals ungdomar som just nu funderar över framtiden? Som försöker lista ut vilka vägval du ska ta? Se till att inte ta några förhastade beslut. Kom ihåg att vissa passar att jobba som konsulter, och att andra passar bäst som anställda.

 

Hör gärna av er med feedback!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.