Reyes, de tre vise männen

Julen var för mig, som för de flesta barnen, årets höjdpunkt. Det enda tråkiga med julen var att den tog slut så fort. Jag minns hur pappa frågade mig varför jag var så ledsen, om jag inte var glad över alla julklappar jag hade fått. Jo, det var jag ju, men det var ju ett helt år till nästa jul och det kändes just då som en hel evighet. Tänk om man då hade bott i Spanien och fått fira Reyes också…
 

Den 6 januari är enligt traditionen större än julafton i Spanien. Det är nu barnen får sina julklappar de så ivrigt väntat på, men det var egentligen förr i tiden. Numer firar många familjer både jul och Reyes, vilket gör att barnen får uppleva en andra julafton tätt inpå den första. Bra för barnen, dyrt för föräldrarna. Men det är klart, man behöver ju inte köpa fler saker egentligen, bara dela upp klapparna så att ungen får några på julafton och några på Reyes.

Rosco de reyes är bakverket som hör dagen till. Den påminner lite om en vetelängd fast i kransform och utan kanelfyllningen. Kransen äts sedan som den är eller fylld med grädde. I varje krans finns en liten figur och den som hittar den betalar för kransen.

Efter klapparna är utdelade och traditionella kransen är uppäten drar hela familjen iväg för att se de tre vise männen på sin färd genom staden. Varje stad och större samhälle har sin egen procession. Melchor, Gaspar och Baltasar kastar färgglada karameller som sedan barnen försöker fånga upp. Kul för barnen och även för föräldrarna som självklart hjälper till att fånga godis till sitt barn (eller till sig själva…).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.