Mr Bean eller Zapatero

 Den 1 januari övertog Spanien med José Luis Rodríguez Zapatero i spetsen det roterande ordförandeskapet i EU. Spaniens prioriteringsområden lär enligt Europaparlamentets hemsida vara följande: EU:s ekonomiska 2020-strategi, övervakning av den finansiella marknaden,utveckling av en gemensam energipolitik, uppföljning av Stockholmsprogrammet, implementering av Lissabonfördraget och att bekämpa våld i nära relationer, där Kuba och Latinamerika är en av huvudpunkter.

Hur mycket visare blev man av det där nu då? Få se, vi backar tillbaka lite. 2020-strategin innebär i stort sett att ta sig ur den ekonomiska krisen med hjälp av en ny hållbar social marknadsekonomi med ”smartare och grönare ekonomi”.Dit ska man komma innan 2020.

Det omdiskuterade Stockholmsprogrammet är ett program mot terrorism och organiserad kriminalitet och utökat samarbetet mellan europeiska polismyndigheter, militärer och säkerhetstjänster och implementeringen av nya tekniska övervaknings- och kontrollåtgärder för åren 2010–2014.

Lissabonfördraget eller Reformfördraget är ett nytt fördrag från 1 december 2009 som innebär vissa ändringar i tidigare fördrag. Europeiska rådet fick exempelvis egen ordförande istället för att uppdraget ska rotera mellan medlemsstaternas stats- och regeringschefer som tidigare. Det är nu belgaren Herman Van Rompuy som är permanent ordförande för det Europeiska Rådet. En annan som fått en ny post är den brittiska Cathrine Aston som blivit en slags utrikesminister för hela EU.

Det började dåligt med en hacker som satt in en bild på Mr Bean på den officiella hemsidan, nu gör även tidskriften Financial Times narr av Spanien. Enligt tidsskriften har hackern valt bilden av Mr Bean eftersom han är känd för att var tafatt och göra misstag, och enligt samma tidskrift är Spanien, med nära 20 % arbetslöshet, kanske inte är det bästa landet att representera Europa…

Mr Bean eller Zapatero, döm själva:
http://www.elmundo.es/elmundo/2010/01/04/union_europea/1262610678.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.