Otäck utveckling…

…överallt i samhället idag. Senaste tidens vansinnesdåd hos de unga i Umeå verkar ha fått många att stanna upp och fundera. Det märks ju inte minst i bloggarna och i morgontidningarnas rapportering.

När jag tänker tillbaks ungefär tjugo år så ser jag mig själv som en av dem som sprang omkring på stan under dygnets alla timmar. Vi var jagade av både föräldrar och socialtjänst. Vi skolkade, snattade, rökte och drack alkohol. Vi var hemska mot föräldrar och lärare. Vi sket i alla regler och lagar och ansåg att de inte var för oss.

Men idag förstår jag vilken extrem tur jag haft. Jag hade många människor som brydde sig om mig och som orkade tvinga in mig på rätt spår. Det är jag väldigt tacksam för. Utan dem vet man aldrig vad som kunnat hända.

Droger förekom naturligtvis när jag var i den åldern också, men idag känns det som att det är mycket vanligare även hos de yngre ungdomarna.

Själv fick jag ett rejält skrämskott vad gäller drogerna då jag hittade min vän i sin säng som tagit en överdos. Jag var femton år och det är en av de mest skrämmande händelser jag varit med om. Den upplevelsen gjorde att jag aldrig vågade röra någon drog annat än alkohol som i och för sig är rätt farlig den med.

Jag hann alltså aldrig fastna i någon drog eftersom jag blev så fruktansvärt rädd så att jag tappade lusten att prova allt vad knark heter. Och jag har än i denna dag aldrig testat och det är något jag känner mig stolt över.

Idag är det många som hoppar på drogerna och bryr sig inte alls om avskräckande exempel. Så många gränser som suddats ut, respekten för sig själva och andra har minskat, egoismen breder ut sig hos människorna och det verkar vara många som tappar tron på framtiden och bara orkar leva från dag till dag.

Kanske hängandes i sin klunga utanför frasses?

Jag minns hur det var. Vintern var lika kall och hård som klimatet oss ungdomar emellan. Vi brydde oss inte om mycket. Och idag förstår jag vilken tur jag haft.

"Det är en tuff uppgift att försöka få en ung människa att komma tillbaks på rätt spår. Men med rätt hjälp, ork och vilja så kan det gå. Det MÅSTE gå"

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Du gav mig just ett uppslag till en blogg jag ska skriva, vill bara säga lite kort, att jag tror att vi, på 70 och 80 talet, trots festande och såna saker, ändå brydde oss om varandra på ett annat sätt än dom gör idag. Vi höll koll på våra kompisar. På det sättet har det blivit ett mycket kallare klimat idag, och jag skulle inte vilja byta med någon. Trevlig fredag till dig med!

  2. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-01-29 09:20)
    Jag läste just din blogg! och det var ju huvudet på spiken direkt. Det var ju så där det var. Idag finns knappt nån lojalitet folk emellan. Så sorgligt men det är toppen att detta ämne är på tapeten 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.