Vuxna är ju inte ett dugg bättre när…

…det kommer till vissa saker. Konflikter till och med. Vi berättar för våra barn att de måste "lära sig att lösa sina konflikter" men vad gör vi själva? Vi tillåter småsaker och missförstånd komma ivägen och sedan hör vi aldrig av oss till varann mer och tänker att "nu är vi ovänner och vi kommer aldrig mer att prata med varann"

Jaha?? Ska det måsta vara så?

Jag är många gånger säkert en väldigt obekväm person som gärna vill säga vad jag tycker och ibland faller det inte i god jord. Jag hade en konflikt med en av mina manliga vänner för några månader sedan. I telefon (så egentligen är det inte konstigt att det blev fel)

Han var packad som en åsna och inte i sitt bästa skick. Jag var ganska hård och sa saker som han tydligen tog väldigt illa vid sig av, samtidigt som jag kände att jag faktiskt kan säga vad jag tycker eftersom vi känner varandra. Fast nu hörde jag talas om att han är väldigt arg på mig och tycker att jag har anklagat honom för allt möjligt dumt vilket jag såklart inte har gjort. En fjäder har blivit en höna och så här i efterhand kan man ju tycka att det var dumt att ens FÖRSÖKA resonera med en fyllskalle över telefonen. Klart att allt blev fel. Nåväl, vi får väl se hur det hela slutar. Jag är inte orolig och det kommer säkert att lösa sig med tiden.

Nåt annat som känns drygt, det är om man har en konflikt med en mycket nära vän som man delat det mesta med.

Helt plötsligt uppstår det en konflikt som inte ens går att lösa eftersom den ena parten svarar med tystnad, tystnad och åter tystnad. Okej, jag fattar vinken att när du ignorerat mig efter några mail och inte heller ens hälsar på mig ute så förstår jag ju att du inte VILL lösa konflikten. Det kan jag ta. Och jag accepterar det. Men lite sorgligt är det. Inte minst för barnen som inte fattar nåt alls och frågar när de får träffa dig igen.

Känns konstigt att svara: "Vi är inte kompisar längre. Vi hade en konflikt som inte gick att lösa. Jag har skickat några mail men hon vill inte svara och då ska man inte tjata"

Så mycket för att leva som man lär va?

Nåväl, man möts och man skiljs och förhoppningsvis har man lärt sig massor av varandra även om relationen slutar med en olöst konflikt. Så kan det ju vara både för stora och för små. Det är bara att gå vidare.

Konflikter gör en relation starkare många gånger, men i en del fall slutar det med att man helt enkelt "gör slut" och då får man finna sig i det helt enkelt.

"Äkta vänskap tål det mesta, men ibland tar det slut och då ska man istället glädjas över det man haft istället för att gråta över hur det slutade"

 

Etiketter: , ,

17 kommentarer

 1. Linnéa Olsén

  Jag håller med dig.
  Oftast så är jag inte speciellt långsint av mig utan jag tycker att en sisådär två-tre veckor är nog för mig. Då har jag hunnit bearbeta min ilska och kommit fram till att den var nog rätt så obefogad…:-)
  Trist är det när andra har svårt att svälja sin ilska och låter den förtära dem inifrån!
  För det är ju det som ilska gör…förväandlar även den godaste, gladaste människa till en bitter och arg person.

 2. Ida

  Varför inte se din egen del i bråk också? Bråk handlar om alla inblandade personers kommunikation. Sällan om en.

  Varför vara så snabb med att plocka bort vänner om du vill ha dom kvar? Vad har du gjort för att försöka lösa konflikten? Eller ligger det bara hos den andre att försöka? Hälsade du?

  Som sagt, kan vara bra att vara obekväm men ibland är det bättre att vara tyst. Det kan vara bra att se sin egen del i en konflikt. Då lär man sig något, förhoppningsvis. Och plocka inte bort dina vänner så snabbt.

 3. Helena Nilsson Springare

  Svar till Linnéa Olsén (2010-02-21 15:34)
  Ja så där tänker jag med.. men det är väl så att ju äldre man blir desto mindre tid och engagemang har man för konflikter i alla former. man blir bara så TRÖTT av dem! Bläh..

 4. Helena Nilsson Springare

  Svar till Ida (2010-02-21 17:00)
  Jag har inga som helst problem med att se min egen del i en konflikt. Men det ÄR svårt att lösa en konflikt när man är den enda parten som faktiskt kommunicerar.
  Och att vara tyst? Jaa.. jag tycker väl själv att jag är tyst när det behövs och jag säger vad jag tycker när jag tycker det känns rätt.

 5. Helena Nilsson Springare

  Svar till Ida (2010-02-21 17:00)
  Och vad gäller ”bortplockande” av vänner så antar jag att du syftar på någon av de comunities som jag då och då gästar? Jag plockar med jämna mellanrum bort personer på mina listor som jag inte pratat med på två-tre månader och de VET alla som jag känner. Detta för att få en bättre överblick över de människor som jag faktiskt pratar med över nätet. det är väl inget konstigt med det? men lite märkligt.. för du är nämligen inte den första som undrat över just detta idag!

  Slump eller?? 😉

 6. Ida

  Jag undrar inte varför du plockar bort. Jag vet att du gör det. Kan dock tycka det är märkligt när du samtidigt har sagt att med riktiga vänner ska det kunna gå en tid utan att man pratar med varandra. Detta borde ju då gälla även sajter du befinner dig på.

 7. Ida

  Har du reflekterat något över varför det blev tystnad? Kan det vara så att det inte fanns något att säga, att det du sa gjorde att det sen inte fanns mer att säga?

  I din blogg, som du självklart har rätt att skriva vad du vill i, skriver du som att du inte har någon del i konflikterna. Ändå säger du att du kan vara hård. Kan de vara så Har du reflekterat något över varför det blev tystnad? Kan det vara så att det inte fanns något att säga, att det du sa gjorde att det sen inte fanns mer att säga?
  Har du tänkt på att du kanske har en del i att det inte blev utrett? Hejar du?

 8. Helena Nilsson Springare

  Svar till Ida (2010-02-21 21:08)
  Åååkej.. så då menar du att man alltså INTE kan vara vänner IRL om man INTE är det på ett community? Jag umgås ju med folk som har tex apberget… Men jag kan ha plockat bort dem från min vänlista ändå för att vi INTE kommunicerar just där. Jag fattar inte varför det skulle vara en konstig sak? Speciellt inte då jag är ”periodare” vad gäller att hänga på internet.. ibland är det mycket och ibland ingenting. Och det känns bättre att ha en riktig relation irl, än en ”låtsas” på nätet!

 9. Helena Nilsson Springare

  Svar till Ida (2010-02-21 21:11)
  Sedan har jag överhuvudtaget lite svårt att förstå att just DU sitter och överanalyserar något som du inte ens vet allt om?
  Men jag måste ge dig cred denna gång att du iaf använder dig av ditt riktiga namn och inte… öhh.. vad var det du kallade dig när du skulle kommentera Thereses ”separationsblogg”… Tanja var det väl då va? Tummen upp för ärligt tjafsande i alla fall 😀

 10. Ida

  Jag har nog mer insikt än du tror. Sen handlar det inte om det. Du lägger ut en konflikt som att du själv är helt oskyldig och bara råkade bli drabbad av den på nätet. Då får du nog stå ut med att man reagerar. Så enkelt som du skriver var det knappast.
  Och fortfarande, har du hälsat? Om du kräver att andra ska hälsa kanske du skulle börja själv.

 11. Ida

  Vad gäller bortplockandet av folk så anser jag nog det snarare oförskämt att plocka bort sådana man faktiskt är vänner med på de communitys man är på. Men vi är väl bara olika där. Dock kan det ju ses som att man säger upp vänskapen om man plockar bort någon när man är osams. Värt att tänka på till nästa gång möjligen.

 12. Helena Nilsson Springare

  Svar till Ida (2010-02-21 22:02)
  Du kan tycka att det är hur oförskämt som helst. Vi pratar ju ändå aldrig så vad spelar det för roll? Men nu börjar jag ju undra lite hur det kommer sig att DU är så väldigt intresserad av att tjafsa om det här? Men du tycker kanske att du har med det MASSOR att göra? Jag minns din egen konflikt med en viss ”A” (som jag inte ens känner) Du ville dra in oss ALLA i den eländiga konflikten och berättade ALLT om hur hon förstört ditt bröllop, var skyldig dig pengar osv osv. Du kallar till och med hennes ettåring för ”VidrigaV**e” Så mm.. nu börjar jag ju hajja vad du är för en tjej. Läskigt!!

 13. Ida

  Jag trodde du var mer vuxen än såhär. Varför du tagit bort mig vet jag, det struntar jag allvarligt i.
  Varför jag bryr mig? För att jag har en vän som varit väldigt ledsen över det som hänt. Du lägger ut konflikten på nätet dessutom på ett sätt som att du bara blev drabbad av den. Det enda jag fråga var om du hälsade själv och om du såg din egen delaktighet i det som hände.

  I min konflikt med A finns det flera saker jag har tagit lärdom av och önskar jag gjort annorlunda. Att dra in alla var väl knappast sanningen. Smeknamnet fick sonen innan vi blev osams & med kärlek.

 14. Ulrika

  Jadu Helena, har läst flera av dina inlägg, tycker i mångt och mycket att du uttrycker dej som om de vore en tonåring som skriver.Du säjer också att du säjer vad du tycker, visst då får du tåla att andra gör de också.Men vissa inlägg du skriver om så framstår du själv som en martyr och de verkar vara så viktigt att få massmedias med tycke att DU alltid tänker så rätt, tycker nästan synd om dej med alla dina rädslor,som framgår om man läser mellan raderna.De är nog klart att lägger man ut konflikter på nätet bl a så får man räkna med att vissa tar avstånd från en,när bara ena sidan av den visas

 15. Helena Nilsson Springare

  Svar till Ulrika (2010-02-23 07:36)
  Hej ”Ulrika”. Vad tråkigt att Du bara ”nästan” tycker synd om mig..?! 🙁 Jag hade nog behövt någon som tyckt synd om mig på RIKTIGT haha…
  Men, du vet att angående det mesta man skriver på nätet och andra ställen också för den delen så fungerar det ju faktiskt så att det man skriver tyvärr inte kan falla alla i smaken. Så antagligen får du leta upp en annan blogg att läsa, eller så får du helt enkelt finna dig i att du inte gillar det jag skriver. That’s it! Ha en skön dag också för all del //H

 16. Posh

  Hej,
  Läser med ett snett leende de kommentarer du fått, märkligt tycker jag.
  Det inte undetecknade tycks ha förstått är att i en blogg så skriver man om det man själv tycker är viktigt/roligt/irriterande/spännande, ja you name it. Det man inte behöver ta hänsyn till är om andra gillar det man skriver.
  Det är lite take it or leave it när man väljer bloggar att följa.
  Mig veterligen hänger du inte ut folk, såvida inte de människor du skriver om tar åt sig, och det är ju faktist upp till var och en.

  Ha det gott! //M

 17. Helena Nilsson Springare

  Svar till Posh (2010-02-24 16:16)
  Hej! Ja, nog är det ju så att man gärna läser de bloggar man faktiskt ÄR intresserad av och tycker att de tillför nåt 🙂 Och man kan ju inte tillfredställa alla. men sedan tror jag att det finns dem som faktiskt GILLAR att hitta allt som är fel, JUST för att få skriva griniga kommentarer. Men jag antar att man får bjuda på det. Är ändå lite förvånad över att man inte fått fler kommentarer av den typen. Men det kommer väl i vågor antar jag! Ha det fint 🙂 //Helena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.