Glutenfritt är en HIT!

Kan verkligen inte fatta att jag aldrig har anammat det här tidigare… Själv försöker jag att undvika ALLT med gluten (även om jag fuskar liiite ibland) men vad gäller barnen så kör vi ”bara” glutenfritt här hemma tills vi vet och kan mer om det här. Jag själv är min egen testkanin just nu och jag har bara positiva saker att säga om att köra helt glutenfritt!

Alla som känner mig vet ju att jag dragits med lite allergier emellanåt och att jag testat allt möjligt innan jag kom på att det var gluten som pajjade mitt skinn. När man läst på om hur negativt man kan påverkas av gluten så vet man också att det kan orsaka jobbiga hudproblem i form av klåda och svårförklarade eksem.

Hälsa som livsstil

Jo, för gluten attackerar både hjärnan och kroppen mer än vad man kan tro men jag ids inte skriva sida upp och sida ner. Jag bara konstaterar att glutenfritt är en HIT! För mig har det varit enorma förändringar:

  • Jag är lugnare
  • Jag är gladare
  • Jag är inte lika ”speedad”
  • Jag har inga eksem
  • Jag har aldrig ont i magen
  • Jag har knappt mensvärk
  • Jag sover bättre
  • Jag har hyfsat stabilt blodsocker
  • Och en hel del annat….

”Känslighet mot gluten är inte nödvändigtvis ett problem med magen som det är i fallet celiaki. Glutenkänslighet kan orsaka problem i hjärnan, lever, njure, leder eller andra ställen som är din svaga länk. I fall då orsaken till en neurologisk sjukdom (ADHD/Autism/Ms/Demens) är okänd uppvisar 57% av patienterna antikroppar mot gluten. Detta betyder att 57% av personer med någon form av neurologisk sjukdom är känsliga mot gluten trots att de inte lider av celiaki. Gluten är alltså inte nödvändigtvis en mag- eller tarmsjukdom utan kan även vara en sjukdom i hjärnan”

 

Just detta tycker jag är extra intressant då det i vårt moderna samhälle är långt mer vanligt att sätta diagnos och/ eller skriva ut narkotiska preparat till personer med olika typer av Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar än att FÖRST testa olika former av att ändra på kosten och / eller att utesluta vissa saker som INTE är bra för oss och att kanske TILLSÄTTA sådant som är nödvändigt för oss.

 

Att vi ÄR vad vi äter borde ju inte vara någon nyhet för den moderna och välupplysta nutidsmänniskan..? (ironi någon…?!)

Och när man tänker efter.. Ett bra exempel är ju en degbunke som ska diskas: Har det legat en vetedeg i bunken så är den ju hopplös att diska redan efter en halvtimme om man glömmer att blötlägga den. Samma degbunke med en deg som är gjord på tex majsmjöl går nästan bara att skölja ur med vatten så om man sedan tänker sig att den extremt kletiga vetedegen med MASSOR av gluten ska kämpa sig genom hela tarmsystemet… så jaa… då kan man faktiskt få ett hum om hur mycket gluten faktiskt kan ställa till med! Även om man inte lider av celiaki.

HIttade en mycket lättläst och intressant sida på nätet som handlar om att i princip ALLA får en läckande tarm av gluten. dvs, att saker som ska forslas BORT genom vårt tarmsystem (till exempel gifter och slaggprodukter) istället läcker ut i tarmsystemet och orsakar en hel del problem som gör så att man får de här till synes ”diffusa” problem som ingen kan förklara… såsom klåda och eksem ( i mitt fall) som gjorde mig smått galen. Jag har nog testat varenda hudkräm och alla möjliga saker för att lindra, men jag hade aldrig kunnat tro att lösningen på mitt problem var så galet enkelt: Att sluta med gluten!! Eksem och klåda har försvunnit helt och jag märker direkt när jag slarvat med maten. Så jag sitter nu med ett slags facit i handen och kan verkligen inte fatta varför man inte talar mer om detta. Till exempel inom sjukvården? För gluten kan ju vara roten till rätt många hälsoproblem.

Nåväl, vi kan väl helt enkelt bara konstatera ännu en gång att man är vad man äter och när vi får cravings for pancakes här hemma så gör vi så här:

IMG_2112

Pannkakor gjorda med majsmjöl. Lite cocosflingor i för ”frasigare” effekt!! och till detta så serverar vi blåbär och hallon (som alltid finns i frysen) och värmer upp det på spisen i tio minuter och tillsätter lite kanel och honung!

IMG_2110

Galet GOTT!!

🙂

Det vore kul att höra om fler har några erfarenheter av det här! Om Du har något att berätta eller jämföra ”före och efter” så dela gärna med Dig… Jag är mycket intresserad! Roliga recept kan ju också vara trevligt förstås 🙂

Och slutligen så vill jag passa på att (ännu en gång) tipsa om denna bok:

mat-for-barn-med-autism-och-adhd-darfor-fungerar-en-diet-utan-mjolk-och-gluten

Bild lånad från adlibris

Håhåjajaa.. Nu blev det till och med en ny kategori i bloggen:

Glutenfritt!!

Det här är ju ändå något som dyker upp här i bloggen då och då och som sagt.. har Du tips?

Dela med Dig vettja 🙂

Ha det fint så ses vi en annan kväll!

*kram* till alla som behöver..

 

 

6 kommentarer

  1. mexan

    Slutade med gluten för flera år sedan. Använder dock inte majsmjöl men mandelmjöl och bovetemjöl. Bra bloggpost!

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Mexan 🙂 Det finns så mycket roliga saker att testa nu för tiden och allt är mer lättillgängligt också. Det enda trista är att vissa produkter är ganska dyra.. men å andra sidan så blir det kanske billigare ju fler som börjar köpa 😀
      Jag gillar också bovetemjölet!! Kram på dig!

  2. Tessan

    Jag vill gärna tipsa 🙂 Läste ditt blogginlägg och vill tipsa om vår hemsida http://www.sandt.nu
    Vi har även en webshop med massor av godsaker som är helt fria från gluten och även mjölk.
    Varje månad har vi en månadens person, som har en egen resa att berätta om , det kanske kan vara något för dig? Varmt välkommen till vår sida och kämpa på! Kram tillbaka /Tessan

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Vad roligt!! 🙂 Jag var just och kikade runt på Er sida och där fanns ju massor med roliga produkter.. Kommer nog att handla i webshopen redan ikväll!
      Kul att läsa också att det finns så många som tar det här på allvar, för ibland tycker ju en del att man bara ”svamlar”.

      Tänk, att ibland är det den enklaste lösningen som är den bästa och den kanske man inte ens har tänkt på eftersom man hela tiden kämpar för att komma till rätta med sina hälsoproblem! 🙂

      Kram H

  3. susanne

    hej! Jag har länge läst din blogg men aldrig kommenterat förut men här kommer min story.
    Jag har nu varit utan gluten i snart två år och är mycket mindre allergisk men största skillnaden märker jag i mina muskler o leder, förut var jag ungefär lika vig som ett järnspett men nu krampar mina muskler inte ihop de är mycket mjukare. Det är en helt underbar känsla då jag har haft dessa problem sen jag var barn. Problemet nu är att jag måste va jättenoga ,för minsta miss och jag blir dålig , om jag råkar äta nått med gluten (eller om det är vetemjölet i sig, vet ej ) så får jag som influensasymptom , feberfrossa o sen genomblöt i svett o värk i alla muskler o leder och toktrött + ont i magen. Sist det hände hade jag fallit för frestelsen vinegums utan att läsa på påsen 🙁 . Dessutom har problemet med finnar i ansiktet äntligen försvunnit (jag är snart 50)
    Jag brukar köra havregryn i mixern så det blir mjöl detta gör jag bl.a. pannkakor av ,barnbarnen älskar dom låt bara smeten stå o svälla ett tag . Det funkar i pajdeg också med lite fiberhusk för jag gillar inte riktigt smaken majsmjölet ger. Mjuka kakor kan lätt bli torra utan gluten men här är ett kanonrecept http://www.svt.se/gokvall/recept/varldens-godaste-morotskaka tack o hej!

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Susanne och tack för din kommentar! Vad intressant att få ta del av din berättelse… Det låter på många sätt precis likt mina symptom också och jag är så glad över att jag ÄNTLIGEN fattat vad som var felet. Tänk att det kunde vara så enkelt!

      Det där med havregrynen lät som en bra grej… det ska jag verkligen testa! Man behöver ju inte krångla till det så mycket.

      Kram på Dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.