Konstig kompetens??

Ibland blir jag bara så upprörd på… jaa… allt möjligt och ibland så genererar det ju inlägg i ”jag-stör-mig-på” kategorin! Här kommer tyvärr ett sådant inlägg och det är ju lika bra att skriva det medans jag är så där osande förba**ad!! Jag är så jävla arg på en busschaufför idag! Och nu har jag skickat ett mail till ultra och berättat om händelsen och jag lovar att skriva vad jag fick för svar (om jag nu får något)

Gahh!

Jag åker inte ofta buss, men när jag gör det så ska det ju såklart hända något. Idag var ju en sådan dag. Såklart… vad annars? I alla fall: En person kliver på bussen och sätter sig bakom mig. Det är uppenbart att h*n inte mår bra på väldigt många sätt. Personen talar i telefon och säger sådana saker som gör att i alla fall mina öron börjar fladdra som paraboler och jag uppfattar nu ännu mer att personen mår dåligt. Plötsligt slutar h*n att tala i sin telefon och den ringer och ringer utan att h*n svarar.

Jag vänder mig om och ser att h*n sjunkit ihop med telefonen i handen och jag går fram och försöker få kontakt med personen. På mindre än en halvminut har h*n alltså förlorat sitt medvetande vilket i alla fall jag upplevde som alarmerande. Jag försöker skaka liv i personen men det går inte.

Jag försöker då hitta pulsen och jag försöker både på halsen och på handleden. Jag har svårt att hitta pulsen och jag bestämmer mig för att ringa 112 direkt.

Under tiden går en annan passagerare fram och meddelar busschauffören vad som hänt och hon har ca tre minuter kvar till ändbusshållplatsen och jag ber ambulansen komma dit så fort de kan. Det är knappt några personer kvar på bussen och chauffören springer bak och skriker till mig att ”Du kan ju inte ringa ambulansen fattar du väl. Jag ska ju ringa trafikledningen”.

Hon slänger inte ens ett öga på den sjuka personen utan koncentrerar sig på att gorma åt mig. Jag svarar att en person är sjuk och förmodligen behöver komma under vård snabbt. Jag säger också att ambulansen är ombedd att komma till ändhållplatsen där hon ändå ska stanna om bara ett par minuter.

Jag fortsätter att försöka kolla andning och puls och få kontakt med personen och ställer mig för så att h*n inte ska rasa ner i golvet. Chauffören kommer än en gång bak och skriker åt mig att ”har du ringt ambulans får du också se til att stanna kvar” Hon tittar inte heller denna gång på den sjuka personen utan fortsätter att skrika åt mig. Inte ens en blick eller ens en tillstymmelse till medmänsklighet eller att vi skulle hjälpas åt på något sätt utan bara detta jävla skrikande om att ”HON SKA JU RINGA TRAFIKLEDNINGEN” Fan så ledsen och upprörd jag blev fast det kunde jag ju inte visa då.

Ambulansen kom i alla fall nästan på en gång och jag berättade vad jag hört av samtalet och vad jag visste om situationen och sedan klev jag av när ambulanspersonalen tog över.

Jag kände att det här inte var okej alls! Visst.. kanske fick hon någon slags panik eller så? Men kan man inte förvänta sig av en person som kör runt på tusentals umebor kors och tvärs genom hela Umeå dag efter dag borde ha en liten gnutta utbildning i sånt här? Visst, de kanske inte kan vara superkunniga medicinskt, men visst borde man väl som passagerare ändå få vara så pass trygg i att veta att en chaufför ser till att göra en bedömning om puls och andning finns innan de börjar skrika om att ”RINGA SIN TRAFIKLEDNING”? Hur ser prioriteringsordningen ut en sådan gång liksom?

I min värld så borde det vara helt självklart att en busschaufför ser till liv och hälsa före busstidtabeller? Men kanske är jag så jävla naiv så att jag tror att folk bryr sig om så oväsentliga ting som om en människa lever eller ej? Att jag verkligen tror att den här yrkesgruppen kan HLR och första hjälpen?

Men om det är så att chaufförer på ultrabuss i Umeå inte har den sortens kunskap så tycker jag att deras arbetsgivare borde se till fort som fasn att samtliga busschaufförer får den kompetensen!

Annars så kommer i alla fall inte jag att vilja åka buss mer!

Bildresultat för angry

Så sjukt besviken på alla som inte visar medmänsklighet eller ens bryr sig om att kolla hur någon mår fast de mår så uppenbart dåligt så att en blind åsna med amputerat huvud inte ens hade missat det!

Det blir i all fall intressant att se vad Ultra säger om detta! Jag lovar att berätta!

4 kommentarer

 1. Bergis

  Det största problemet busschaufförerna har idag är alla griniga passagerare som tror att dom kan ”ta över” och bestämma hur ”kaptenen” busschauffören ska sköta sitt jobb. Springer du in i cockpit under en flygning och hunsar piloten också? Sitt du bara lugnt och tillbakalutad nästa gång du åker buss så ordnar busschauffören upp situationen ska du se.

 2. Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

  Haha.. självklart är jag inne även i cockpit å gnäller.. fattas bara annat 😀

 3. Kerstin

  Alltså va!? Så himla sjukt! Bra jobbat att du behöll fattningen! Vart är männskligheten påväg!?!

  • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

   Ja, man blir lite fundersam… och jag har för övrigt inte fått något svar från Ultra ännu heller 🙁
   Eftersom jag inte kunde känna pulsen så kändes det ju rätt självklart att ringa 112.
   Och jag hade nog blivit glad om någon gjort samma sak för mig om jag blev sjuk!

   Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.